Política

Rajoy denuncia un “dèficit de govern” a Catalunya

Acusa Mas de ser el president “d'una minoria” i promet pagar els proveïdors i els serveis públics

Torres-Dulce respecta les autoinculpacions i avisa que els tribunals “actuaran en conseqüència”

Com que ni la líder d'UPyD, Rosa Díez, ni el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, van preguntar per la proposta d'Artur Mas, el president espanyol, Mariano Rajoy, va concedir una pregunta a la premsa per donar la rèplica al que ningú citava: les plebiscitàries. “Mas ha fet un pas més cap a enlloc, s'ha convertit en president d'una part dels catalans, d'una part minoritària, ha abandonat la gran majoria”, va etzibar al Congrés. Denunciant un “dèficit de govern” a Catalunya, Rajoy s'oferia a ocupar el teòric buit airejant que serà l'Estat el que pagarà els proveïdors, els serveis públics i el deute de la Generalitat.

Després d'acusar Mas d'“anar en contra del que està succeint al món”, Rajoy censurava el dilema de les plebiscitàries: “Pretén obligar els catalans a elegir entre la seva condició de catalans i d'espanyols o de catalans i europeus, no té cap sentit i atempta contra la pròpia llibertat i els drets dels ciutadans”.

Remuntant-se al 2010, Rajoy va reprotxar a Mas la voracitat electoral, amb la relliscada de presentar el 9-N com a “referèndum” en contra de la seva versió oficial. “Estem des del 2010, en què Mas va guanyar les seves primeres eleccions, celebrant eleccions, referèndums, ara se'ns anuncia per als propers temps no sabem si una o dues eleccions més ni per a quan, i això és molt preocupant perquè la prioritat bàsica és atendre la crisi”, va alliçonar. I es va dirigir als catalans perquè tinguin la seguretat que “a pesar de la falta absoluta d'acció i del desgovern de la Generalitat, els proveïdors seguiran cobrant, els serveis públics seguiran funcionant i finançant-se i el govern seguirà atenent els venciments de deute”.

Ja a la tarda i fins a la nit, el Congrés va rebre el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que va mostrar “respecte” per l'allau d'autoinculpacions pel 9-N: “Hi ha obert un procés i els tribunals actuaran en conseqüència.” I va exculpar els fiscals de Catalunya, amb José María Romero de Tejada al capdavant, que no van avalar la querella. “Els companys de Catalunya simplement han complert l'estatut del ministeri fiscal i no tinc res en absolut a retreure'ls, no són rebels”, els va lloar. I va negar la pressió de Rajoy: “A mi ningú em pressiona: jo sóc el fiscal que investiga el cas Bárcenas i que té el criteri contrari a Interior en el cas de Bolinaga i de Matas.”

LES FRASES

Mas ha fet un pas més cap a enlloc, s'ha convertit en president d'una part de catalans que és minoritària
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Ningú em pressiona: jo sóc el fiscal que ha investigat Bárcenas i s'oposa a Interior per Bolinaga i per Matas
Eduardo Torres-Dulce
fiscal general de l'estat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia