CiU i PSC aixequen el “veto” i permeten les compareixences dels casos Pretòria i Palau al Parlament
Alavedra, Prenafeta , Millet, Montull, Osàcar,‘Luigi' i Muñoz s'han afegit al llistat de la comissió d'investigació sobre corrupció
La rectificació dels socialistes i de la federació nacionalista arriba després que ERC, ICV-EUiA, C's i CUP amenacessin amb deixar la comissió
CiU i PSC han canviat d'opinió i han permès que aquest dilluns s'hagin incorporat una trentena de noms al llistat de compareixents de la comissió d'investigació sobre frau, evasió fiscal i corrupció política. El més destacats, els vinculats als casos Pretòria i Palau (Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Bartomeu Muñoz, Luis García 'Luigi', Fèlix Millet, Jordi Montull i Daniel Osàcar), però també s'ha citat a Fidel Pallerols, Lluís Gavaldà i Javier de la Rosa. La rectificació dels socialistes i de la federació nacionalista, que van votar en contra de les compareixences, arriba després que ERC, ICV-EUiA, C's i CUP amenacessin amb deixar la comissió en cas que no s'aixequés el “veto”.
Divendres passat, el PSC va anunciar que no obstaculitzaria les compareixences que havien tornat a sol·licitar els grups d'ERC, ICV-EUiA, C's i CUP. Aquest dilluns ha estat el torn de CiU. Tots dos han rectificat el vot en contra amb què van rebutjar la compareixença dels principals imputats en els casos Palau i Pretòria, entre d'altres. En la sessió d'aquest dilluns el PSC ha votat a favor de la majoria de compareixences, mentre que CiU s'ha abstingut a una part i ha votat en contra a una altra.
Han quedat aprovades també les compareixences de l'actual conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va ocupar nombrosos càrrecs als governs de Jordi Pujol, entre els quals conseller de Política Territorial i Obres Públiques (2001-2003). CiU ha estat l'únic grup que ha votat en contra d'aquesta compareixença. Els expresidents del govern espanyol Felipe González i José María Aznar són dos noms més que seran citats pel Parlament. Diversos grups els situen com a part necessària per encobrir els presumptes negocis fraudulents de la família Pujol. PSC i PPC han votat en contra i CiU s'ha abstingut en aquesta votació, que ha acabat prosperant amb el vot favorable de la resta.
CiU no només ha canviat d'actitud respecte la votació de les compareixences sol·licitades per la resta de grups (s'ha abstingut en la gran majoria), sinó que ha ampliat la seva pròpia llista de compareixents. La federació ha afegit els noms de l'exdirector i l'exgerent de l'Incasòl, Miquel Bonilla i Emili Mas, per les suposades irregularitats a l'organisme (Mas va estar imputat per Pretòria i recentment també ho ha estat, juntament amb l'exconseller Joaquim Nadal, per una operació urbanística a Santa Cristina d'Aro); l'exvicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira (que va afirmar tenir coneixement que a Catalunya es pagaven comissions del 5% durant els governs Pujol); i l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (imputat recentment per presumptes delictes contra l'Administració Pública).
CiU també ha demanat la compareixença de Montserrat Turu, expresidenta de l'EMD de Valldoreix (presumptament espiada); l'extinent d'alcalde de Barcelona Ramon García Bragado (absolt pel cas de l'Hotel del Palau); el propietari d'Olivia Hotels, Manuel Valderrama (vinculat a l'Hotel del Palau); i l'exsecretari d'habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge i expresident d'ADIGSA, Ricard Fernández Ontiveros.Totes les compareixences sol·licitades per CiU han estat acceptades per unanimitat.
Divendres passat, ERC, ICV-EUiA, C's i CUP van registrar 22 compareixences de forma conjunta per fer “recapacitar” a CiU i PSC, que les havien “vetat” en comissió. El president de la comissió, David Fernández (CUP), va amenaçar amb abandonar el seu càrrec en cas que continués el “veto” i els portaveus d'aquests grups van apuntar que fins i tot es plantejaven abandonar la comissió.