Cardona recorda el 1714

La vila commemora el seu protagonisme durant la guerra de Successió amb la celebració de la dotzena edició d'un aplec que es consolida any rere any. El castell de Cardona va resistir a les tropes borbòniques fins al 18 de setembre de 1714, una setmana més que Barcelona

Quan l'Onze de Setembre de 1714 Barcelona va sucumbir a les tropes borbòniques de Felip V, es van acordar una sèrie de condicions de capitulació per a la ciutat, entre les quals constava la rendició de la vila i del castell de Cardona, que no es va entregar fins al dia 18, i que es va convertir, així, en l'últim baluard de les llibertats catalanes.

Des de l'any 1998, i arran de la celebració del primer Correllengua a Cardona per part de joves de Maulets i de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), el poble celebra cada any pels volts del 18 de setembre un aplec que rememora els fets de la guerra de Successió (1705-1714). Amb aquesta, serà la dotzena edició d'una festa que, any rere any, ha crescut en nombre d'activitats i afluència de públic.

Al llarg de tres dies l'Associació Cultural 18 de Setembre i altres entitats del poble organitzen tota mena d'actes populars, entre els quals destaca la representació 7 dies de setembre, interpretada pel grup de teatre Traspunt. La recreació històrica comença ja des de la pujada dels cardonins al castell mentre, per mitjà de pirotècnia i trabucs, se simula un atac a la vila en record del setge de 1711.

Els concerts de cada nit i els col·loquis constitueixen l'altre pilar de l'aplec. Aquest any s'han previst tres conferències. En una s'informarà sobre els hàbits alimentaris que ajuden a combatre l'estrès. En una altra, representants d'Acció Cultural del País Valencià exposaran la campanya Televisió sense fronteres, que promou una iniciativa legislativa popular (ILP) que posi fi a la persecució del govern valencià contra la recepció de Televisió de Catalunya (TVC) al territori. Finalment, la ja tradicional xerrada històrica anirà a càrrec de l'historiador Alfred Bosch, autor de la trilogia 1714. Des de fa tres anys, l'aplec acaba amb una caminada històrica que inclou els indrets més característics de la contesa bèl·lica. Com a novetat, una part del recorregut d'aquesta edició es farà per l'interior del poble i es visitaran un seguit de cases que van donar suport a la causa austriacista o bé a la borbònica.

Divendres 18
20.00 h. Ofrena floral i lectura de manifestos 20.15 h. Pujada al castell amb l'estelada gegant al ritme de la Marxa del 18 de Setembre 20.45 h. Recreació històrica 7 dies de setembre. Interpretació cantada de la Marxa del 18 de Setembre i baixada de torxes amb la flama de Cardona i l'estelada gegant 22.15 h. Contrapàs i actuació de les Bruixes de Cardona. Penjada de l'estelada i interpretació de La muixeranga 23.30 h. Despertadors Atòmics i Escalivada
Dissabte 19
10.00 h. Xocolatada i aplec infantil 12.30 h. Xerrada: Alimentació antiestrès 14.00 h. Arrossada popular 16.30 h. Xerrada: Televisió sense fronteres 18.00 h. Xerrada històrica 19.30 h. Gegants i ball de bastons 20.15 h. Pujada al castell al ritme de la Marxa del 18 de Setembre 20.45 h. Recreació històrica 7 dies de setembre, interpretació cantada de la Marxa del 18 de Setembre i baixada de torxes amb la flama de Cardona 22.00 h. Sopar popular
23.30 h. Feliu Ventura, Ze Esatek!, Absentes
Diumenge 20
8.00 h. Tercera caminada de la guerra de Successió 13.00 h. Sardanes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.