Política

CARLES SALGAS

ALCALDE DE MONT-RAS (CIU)

“Acabarem l'any a zero de deutes”

L'alcalde de Mont-ras explica mesures d'estalvi, com ara assumir bona part de les petites obres amb la brigada i fer adob amb residus vegetals

S'han centrat en camins i l'any vinent ampliaran el pavelló

Gestió.
Quan va arribar a l'alcaldia, fa tres anys i mig, Salgas va proposar el canvi cap a una gestió més empresarial i la contenció de la despesa. Per començar, van retallar en un terç la partida de sous públics. Però també ha volgut eixugar el deute per destinar els interessos bancaris a la despesa. També han mirat de fomentar la vida associativa entre grans i joves.

C

om arriben al final d'aquest mandat de plena crisi econòmica?
Acabarem l'exercici de 2014 amb zero euros d'endeutament, i com que ens estalviarem diners pagant interessos, tindrem més possibilitats d'invertir. Hem fet modificacions de crèdit per comprar una escombradora automàtica, un tractor que també farem servir per netejar neu, si cal, i una desbrossadora, i encara ens quedaran 60.000 euros de romanent.
Han optat per l'estalvi, doncs?
Hem acabat d'asfaltar tres camins –el del Pla, el del Rosselló i el de les Palanques– amb subvencions endarrerides del pla d'obres del 2011. S'ha formigonat el que uneix la Torre Simona amb la via verda. I l'any vinent asfaltarem també el del Mas Ferriol i reobrirem set camins dins de l'espai protegits de les Gavarres amb un ajut per combatre possibles incendis.
Però a banda d'aquestes actuacions han adquirit força vehicles i equipament per a la brigada.
El tractor i la desbrossadora ens permetran tenir totes les rieres netes, després d'haver aconseguit el permís de l'ACA per actuar. I amb l'escombradora estalviem hores de mà d'obra per assumir altres feines. Per exemple, els nínxols nous del cementiri ens van sortir per uns 3.000 euros. Si haguéssim contractat l'obra ens n'hauríem anat a més de 12.000.
Un dels seus compromisos era no tocar els tributs. Havent reduït l'endeutament, se n'ha sortit?
Sí, les taxes han estat congelades tot el mandat. I hem abaixat les plusvàlues a les transmissions entre cònjuges o descendents directes, en herències, o els permisos d'obres per fer rehabilitacions. L'any vinent també bonificarem un 25% la taxa d'escombraries a les empreses que acreditin el reciclatge. Ens interessa dur menys tones de residus a l'abocador.
L'encariment progressiu de la gestió de residus és un gran obstacle per no tocar les taxes...
Per això volem reduir el volum de tones. Un altre projecte és fomentar la recollida de restes vegetals i de poda, amb 20 o 30 contenidors, sacs i palets d'ús veïnal. Els recollirem i volem generar el nostre propi adob i compost per mantenir parterres o reomplir-los. Serà una doble via d'estalvi.
El gran maldecap que han tingut han estat les obres aturades de la zona comercial. Han pogut recuperar el control del projecte?
Vam executar la fiança d'uns 140.000 euros, però per cobrir el cost total del final de les obres calia vendre part dels terrenys de la promotora. S'ha de convocar des del Consell Comarcal. És una qüestió llarga, però hi estem treballant.
Com ha estat el mandat amb l'oposició d'Acord Municipal per Mont-ras?
Si el comparem amb la crispació del final del mandat anterior, amb la moció de censura, força bé. Crec que hem refet les relacions i no hi ha hagut grans discrepàncies.
Encara no ha estat proclamat candidat, però vol repetir un altre mandat?
Falta que el partit ho decideixi, però vull repetir. També tinc ganes de descansar, després de 20 anys a l'Ajuntament, però queda molta feina per fer i projectes per executar. Com a mínim per a quatre anys més.
Quins projectes té a curt termini?
Ampliar el pavelló, amb grades, lavabos i un local social; arranjar el carrer perimetral i nou enllumenat i voreres en alguns carrers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia