Política

Ruz demana jutjar Alavedra, Prenafeta, Garcia i Muñoz en el cas Pretòria

El magistrat tanca la instrucció i els acusa de tràfic d'influències, suborn i delictes continuats de blanqueig de capitals

Considera que hi ha indicis per jutjar també vuit persones més

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha donat per tancada aquest dijous la fase d'instrucció del cas Pretòria i entén que hi ha indicis per jutjar 11 persones entre els que hi ha els exalts càrrecs de CiU Macià Alavendra i Lluís Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartolomé Muñoz i l'exdiputat del PSC Luis Andrés García. Els acusa de tràfic d'influències, suborn i delictes continuats de blanqueig de capitals, i també considera que també haurien comès delictes diversos contra Hisenda, tot i que aquests últims ja haurien prescrit.

El jutge també processa a l'empresari Manuel Valera, el regidor d'Urbanisme del PSC de Santa Coloma Manuel Dobarco, l'empresari Josep Singla, l'empresari Manuel Carrillo, Glòria Torres, el ciutadà nord-amercià Philip Mahan MC Bolich i Maria Lluisa Mas Crussell.

La interlocutòria apunta que entre els anys 2000 i 2009 va establir una xarxa per intermediar o influir en adjudicacions públiques. Segons el jutge, el seu àmbit d'actuació eren operacions urbanístiques a diverses localitats de la demarcació de Barcelona.

En concret, Ruz detalla tres operacions urbanístiques concretes a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. En totes hauria participat de manera “principal”, segons el jutge, l'exdiputat del PSC Luis Andrés García Sáez.

El jutge apunta que seguien una dinàmica similar al de l'ús d'influències per aconseguir les adjudicacions de terrenys i posteriorment canviaven l'adjudicatari, aconseguien la requalificació dels terrenys i es venien a un preu superior.

A canvi, tots els imputats rebien comissions que posteriorment ocultaven tant pel que fa a la seva titularitat com a l'origen suposadament delictiu dels guanys patrimonials. Després els desvinculaven de l'origen a través de “complexes entramats societaris i financers”.

El jutge considera que els guanys il·lícits d'aquestes operacions van arribar a ser de 6.080.405 euros en el cas de Macià Alavedra i 14.984.865 euros en el de Lluís Prenafeta. Tots dos haurien ocultat aquests diners a Hisenda malgrat que van presentar declaracions complementàries de l'IRPF després de l'inici de la investigació penal.

Els guanys de Luis Andrés García ascendeixen a 5.886.925 euros i els de l'exalcalde Bartolomé Muñoz 1.728.064 euros.

Segons el jutge, Alavedra i Prenafeta, juntament amb les seves dones, van ocultar els diners en societats de les Illes Caiman i Andorra (en el cas de Macià Alavedra) i Andorra i Suïssa (en el cas de Prenafeta).

La investigació que ha quedat tancada aquest dijous s'ha estès a sis països “Costa Rica, els EUA, Portugal, Alemanya., Suïssa i Andorra) i les últimes dades van arribar al mes d'octubre.

Després d'estudiar els informes de l'Administració Tributària que han arribat al desembre el jutge considera que es pot donar per tancada la instrucció “perquè ha quedat indiciàriament acreditada la comissió sistemàtica de les conductes objecte d'investigació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia