Política

Presenten una querella contra la generalitat per l'ús del cens de l'Idescat per enviar publicitat del 9-N

El demandant és un veí de Cabrils que va guanyar un judici contra l'Ajuntament per la cessió de dades del padró per a la consulta

Considera que s'han vulnerat drets fonamentals en trencar el secret estadístic

Un veí de Cabrils (Maresme) ha presentat aquest dimarts al migdia una demanda contra la Generalitat per utilitzar el cens de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) per enviar publicitat del procés participatiu del 9 de novembre.

El demandant és Alejandro Rusiñol, que ja va guanyar un judici contra l'Ajuntament de Cabrils per la cessió del padró municipal per al 9-N.

Ara vol aconseguir el mateix amb el govern amb una demanda formalitzada davant de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Rusiñol considera que hi va haver una “utilització il·legal de les dades que consten a l'Idescat”.

Per al querellant, la Generalitat, en usar aquest cens en l'enviament de la publicitat del 9-N, va vulnerar drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya i la Llei d'Estadística de Catalunya al trencar el secret estadístic.

Segons la demanda, les dades de l'Idescat es van utilitzar per un fi no previst, ja que els ciutadans, i tampoc ell, van donar permís a la Generalitat per usar aquestes dades.

A més, assenyala que tampoc s'ha aprovat una llei específica que ho permetés, sinó una simple ordre administrativa, el passat mes de setembre, perquè la Generalitat pogués accedir al cens per tal d'elaborar un registre de ciutadans per a consultes no referendàries.

La Generalitat es va oposar a la interposició de la demanda, però el TSJC ha considerat que es podia presentar. El querellant ha explicat en declaracions recollides per l'agència Efe que “atès que el Tribunal va desestimar les pretensions inicials del lletrat de la Generalitat que sol·licitava la inadmissió [de la demanda]”, va sol·licitar “la nul·litat de ple dret per afectar l'acte administratiu a drets fonamentals”.

L'entitat Societat Civil Catalana (SCC) també va presentar fa uns dies un recurs contra la Generalitat pel suposat “ús il·legítim” de les dades de l'Idescat per a la celebració del procés participatiu del passat 9 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.