Política

El Moianès vol més detalls sobre el procés participatiu

El Departament de Governació ha proposat l'1 de febrer com a data per consultar als habitants de la zona si volen esdevenir comarca

Els alcaldes ho veuen molt just i presenten observacions

Massa aviat i massa pocs detalls. Això és el que opinen els alcaldes del Moianès després de rebre en els darrers dies un document del Departament de Governació que els proposa l'1 de febrer com a dia per fer la consulta –de fet, tècnicament és un procés participatiu, com el del 9-N– per esdevenir la quaranta-dosena comarca catalana.

Els deu batlles, que es van reunir dijous al vespre, creuen que és massa just perquè no es pot fer campanya i demanen que es resolguin alguns dubtes sobre les bases que han de regir el procés participatiu. Segons l'alcalde de Moià i president del Consorci del Moianès, Dionís Guiteras, cap municipi està en contra de fer la consulta, tal com els demana la Generalitat, però sí que volen saber les regles del joc. Entre les observacions que han fet arribar al Departament de Governació, per exemple, demanen que els resultats es tinguin en compte globalment i no municipi per municipi. “Cal enriquir la proposta definint qüestions tècniques perquè la persona que vagi a votar sàpiga com s'interpretarà el seu vot”, diu. Entre el que es qüestionen hi ha saber quina serà la circumscripció electoral, com es valoraran els sís i els nos, els percentatges de participació i què passarà en cas que en un municipi el sí i el no siguin propers.

En espera d'una resposta per part de Governació queda a l'aire també la data de la consulta, que el govern volia convocar l'1 de febrer. Un cop feta la consulta, es redactaria l'avantprojecte de llei de creació de la comarca, que hauria d'aprovar primer el govern i després el Parlament. Si s'avancessin les eleccions i s'escurcés la legislatura, però, tot plegat podria quedar encallat en espera de la constitució del nou Parlament.

LES FRASES

Cal enriquir la proposta perquè la persona que vagi a votar sàpiga com s'interpretarà el vot
Necessitem saber quina serà la circumscripció electoral i com es valoraran els vots
Dionís Guiteras
ALCALDE DE MOIÀ I PRESIDENT DEL CONSORCI DEL MOIANÈS

LA DATA

01.02.15
és el dia que Governació ha proposat per dur a terme el procés participatiu per decidir si es vol ser comarca.

La llei local del PP fa tancar el consorci

El Consorci del Moianès no va tornar a obrir les portes el 2 de gener, després de les festes de Nadal. Ha tancat les portes al públic en espera que es desencalli el procés pel reconeixement de la comarca. Si bé al web i a les oficines del consorci hi ha una nota en què es diu que està tancat fins al 15 de gener, la previsió és que, si no hi ha novetats per part de la Generalitat i la Diputació, aquell dia tampoc no torni a obrir les portes.

Dionís Guiteras, alcalde de Moià i president del Consorci del Moianès, es limita a dir que ells compleixen estrictament el que els marca la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), que marcava el 31 de desembre com a data límit perquè deixessin d'estar actius els consorcis i mancomunitats de municipis. Els únics ens supramunicipals que reconeix la nova llei són les diputacions i els consells comarcals, i, si bé en el període transitori, el Consorci del Moianès hauria pogut continuar la seva activitat com a organisme adscrit a la Diputació, el mateix Guiteras reconeix que en aquest sentit els tràmits també van lents i s'ha arribat a l'1 de gener sense que tothom hagi fet els deures.

En conseqüència, l'activitat del consorci se centra ara a tancar els contractes programa que tenien oberts fins al 31 de desembre. “Ara, de moment, no en podem contractar més”, lamenta Guiteras. Per això s'ha hagut de reduir “dràsticament” el personal que treballa per al consorci (13 dels 20 treballadors), ja que la majoria estava vinculat als contractes programa que, a hores d'ara, formalment ja no existeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona