Política

MARTÍ ARMADÀ

ALCALDE DE VILABERTRAN (ERC)

“L'escola nova és un repte pendent”

Armadà defensa que aquests dos últims mandats han permès dotar Vilabertran d'equipaments bàsics

Tenir escola nova continua sent una prioritat i no ha estat possible per les retallades de l'administració

Acostumat a retre comptes.
“Sempre has de retre comptes”, diu Martí Armadà, que ve del sector financer. Treballava en una oficina bancària, i per això es defineix a ell mateix de “realista i executiu”. És militant d'ERC, però recalca que sempre ha donat i donarà prioritat al seu poble abans de les conveniències de partit, i que n'està orgullós.

Aquest és el segon mandat de Martí Armadà com a alcalde de Vilabertran. Una etapa que segons l'alcalde ha permès fer un gir en aquest municipi de 920 habitants que estava mancat dels equipaments bàsics. Armadà reivindica la seva formació en el món de les finances i es defineix més com a gestor que com polític en el sentit tradicional.

Quin balanç fa d'aquests últims quatre anys de mandat?
En realitat és un projecte que arranca el 2007. Quan vam arribar a l'alcaldia el poble estava una mica estancat en el sentit que el municipi estava mancat d'equipaments bàsics, en comparació amb municipis de població similar. Això portava a un cert desànim, gairebé diria resignació. Vam fer una proposta per revertir aquesta situació, un full de ruta clar i un pla estratègic de poble que hem anat desenvolupant fins avui i que ha donat els seus fruits perquè el poble ha canviat molt.
Malgrat aquests anys de crisi?
Sí, malgrat les dificultats i la crisi, ens n'hem sortit, perquè al minut u, el 2007, ens vam posar a treballar molt intensament; amb tots els projectes redactats i finançats o en via de finançament. En aquells dos o tres anys vam fer el coixí necessari per anar executant el nostre programa fins avui.
Quines han estat les etapes?
Doncs el 2011 teníem Can Rostoll, amb l'escola bressol i el consultori a punt d'acabar-se. També vam inaugurar el 2011 l'accés nou a la Canònica. Era un camí de carro de dos metres, i avui és una avinguda que hi porta directament des de la carretera de Llançà. El 2012 vam afrontar la renovació de la plaça Major, en paral·lel a l'ordenació global de tot el paratge de la Font. El pla de senyalització i els plafons que guien el visitant pel poble també és important. L'últim que hem acabat, la tardor passada, ha estat la part del centre històric. En conjunt són equipaments bàsics per a les persones però alhora forma part d'un pla estratègic.
Quins reptes queden pendents?
Del que ens havíem fixat en aquests set anys només queda per fer l'escola nova. El 2010 ja estava en fase d'adjudicació, només faltava triar l'empresa. Nosaltres ja havíem posat el solar a disposició de la Generalitat i l'havíem urbanitzat. Era una prioritat des del primer moment, són 2 milions d'euros d'inversió i el 2010 la Generalitat va parar totes les inversions d'aquest tipus. No depèn de nosaltres i caldrà esperar que la situació econòmica es reverteixi.
Com és l'escola actual?
Tenim els nens a la Torre d'en
Reig, distribuïts en dues plantes i en un edifici que no reuneix les condicions adequades, és obvi. I com que a més no hi caben tenim un barracó. És el que hi ha avui, però sabem que en cap cas pot ser una situació de futur.
I les finances de l'Ajuntament?
El 2007 l'endeutament era de 152.000 euros, avui és zero i tenim un romanent positiu de 680.000 euros. A dia d'avui també tenim 207.000 euros d'ajudes concertades per poder fer uns lavabos públics i arreglar un carrer. El valor patrimonial de l'Ajuntament el 2007 era de 2 milions, avui és de 7 milions. Hem fet un salt gràcies a les inversions realitzades.
Es tornarà a presentar?
No toca parlar-ne per ara. Indubtablement crec que tinc més coses a fer i tinc una proposta per anar apujant el llistó del municipi. Però queden dos mesos per anar treballant i per reflexionar. Cap al març ja en parlarem. El que tinc clar és que sempre he posat el meu poble davant de les conveniències de partit i continuarà sent així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.