Política

Fernández (PSC) deixa l'escó després del vet del Parlament

El socialista, que està imputat per una derivada del cas Mercuri, volia mantenir l'acta i l'aforament, però el ple va votar-hi en contra

La denegació el va obligar a dimitir

Rocambolesca situació la que es va viure ahir al Parlament. El diputat del PSC, Daniel Fernández, que està imputat per una causa separada de l'afer Mercuri, va haver de renunciar ahir “de forma immediata” a l'escó després que el ple del Parlament tombés la seva demanda de continuar com a diputat, però sense assignacions ni sous. L'exdirigent socialista havia sol·licitat aquesta excepció fins que hi hagués sentència i d'aquesta manera també es mantenia la seva condició d'aforat. A més, si finalment era declarat innocent podia tornar al Parlament, circumstància que ara ja no podrà succeir.
El judici començarà el dia 28 de gener que ve.

La fiscalia anticorrupció demana dos anys de presó per a l'exsecretari d'organització socialista per haver pressionat l'alcaldessa de Montcada, Maria Helena Pérez, també imputada, perquè contractés una exalt càrrec del govern del tripartit malgrat que no havia superat les proves. Conjuntament amb Fernández i Pérez, estan acusats l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i el seu germà Paco Bustos, regidor d'aquesta ciutat.

Quan es va conèixer la imputació, Fernández va abandonar de forma temporal el partit i més tard va demanar continuar al Parlament, però sense càrrecs ni sou. La Comissió de l'Estatut dels Diputats va aprovar la sol·licitud, que havia de ser ratificada per majoria absoluta al ple, però la proposta es va quedar a un vot de tirar endavant. CIU i el PSC van votar-hi a favor i la majoria havia d'estar garantida, però les absències per malaltia de dos diputats de CiU, Lluís Corominas i Marta Llorens, i del mateix Fernández, ho van trastocar tot.

ERC, Ciutadans i la CUP van argumentar que votaven en contra de la proposta del socialista perquè consideraven que havia de plegar per dignitat, mentre que el portaveu del PSC, Maurici Lucena, va defensar la presumpció d'innocència. Per la seva part, ICV-EUiA i el PP es van abstenir. Just després de la votació, Fernández va emetre un comunicat en què reiterava la seva innocència i anunciava que renunciava a l'acta de diputat.

El substitut de Fernández serà David Pérez, que havia estat diputat entre el 1999 i el 2006 i també regidor i tinent d'alcalde de l'Hospitalet. Pérez, que anava al lloc 21 de la llista per Barcelona, ha acceptat l'escó després que l'alcaldessa d'Abrera, Maria Soler, i l'exconsellera Caterina Mieras, hagin renunciat a ser diputades.

A la baixa de Fernández s'hi sumaran amb tota probabilitat Marina Geli i Núria Ventura, que avui podrien oficialitzar la seva marxa i embrancar-se en el projecte de MES.

LES FRASES

Estic convençut de la meva innocència [...] però he decidit renunciar de forma immediata a l'escó
Daniel Fernández
EXDIPUTAT DEL PSC
La continuïtat que demana el diputat en situació de processament no pot ser admesa
Gemma Calvet
DIPUTADA D'ERC

El judici es manté el 28 al TSJC

La renúncia, obligada, de Daniel Fernández al seu càrrec de diputat va provocar un cert enrenou judicial davant la possibilitat que l'exparlamentari ja no tingués condició d'aforat i, per tant, hi hagués algun canvi en la seva situació judicial i el tribunal que l'ha de jutjar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però, es va afanyar a emetre un comunicat en què deixava clar que l'escenari no varia gens ni mica. La nota de premsa recorda que la competència sobre qui ha de ser el tribunal que jutja un imputat queda fixada quan es dicta la interlocutòria d'obertura del judici, un escenari que ja s'ha produït. Per tant, el judici ha de començar el proper dimecres dia 28 de gener, tal com estava previst. Fernández està acusat d'un delicte de tràfic d'influències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia