Política

L'alcaldessa de Montcada reconeix que va rebre pressions de Francisco Bustos per contractar Llumà

Pérez assegura que no va cedir a les pressions del regidor de l'Ajuntament de Sabadell

Afirma que era un càrrec de lliure designació, tot i que es va optar per fer un concurs públic

L'alcaldessa de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), María Elena Pérez, ha reconegut que va rebre pressions del regidor de l'Ajuntament de Sabadell Francisco Bustos per contractar Carmina Llumà com a responsable de l'àrea d'urbanisme però ha afegit que no va cedir. En la primera jornada del judici, Pérez ha dit que la relació que té amb Bustos “no és bona” i que no va tenir “en consideració” les “apreciacions” que aquest li va fer. Ha afegit que va acabar contractant-la perquè també pensava que era la millor candidata. D'altra banda, ha reafirmat que la plaça de director de l'àrea Territorial era de lliure designació i que, per primera vegada al consistori, es va decidir fer un concurs.

Pérez ha estat la darrera acusada a declarar després l'exsecretari d'Organització del PSC Daniel Fernández, l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i el seu germà i regidor Francisco Bustos per la presumpta contractació a dit d'una tècnica al consistori. L'alcaldessa ha reconegut que Francisco Bustos va anar a la seva organització a parlar sobre la contractació de Llumà però ha declarat: “A mi no m'ha de dir res com a alcaldessa sobre si és millor o pitjor una persona”. Pérez ha defensat que ella ja tenia una “valoració prèvia” a aquestes paraules de Bustos i que apuntaven a que Llumà era la millor candidata per cobrir les necessitats que tenien com a municipi.

L'alcaldessa ha explicat que no va llegir les bases de contractació per al lloc de treball, que van ser aprovades en junta de govern, perquè confiava en la feina dels seus tècnics. Ha afegit que va tenir coneixement de quines eren les candidates quan quedaven només dues, entre elles Llumà.

Després el consistori va rebre una “valoració prèvia” per part de l'empresa encarregada en fer el procés de selecció on es decantaven per una de les dues candidates, que no era Llumà, i on demanaven una reunió per aclarir els criteris. Va ser llavors quan Pérez assegura que va trucar a l'exsecretari d'Organització del PSC per explicar-li la “problemàtica” amb la que es troba ja que ella considera que el perfil més idoni no corresponia amb les seves necessitats.

La trobada amb Fernández es produeix el 18 de maig, després que aquell matí es reunís amb les tècniques de l'empresa de recursos humans. Segons ha defensat, l'objectiu de la trobada amb l'empresa va ser “clarificar” els criteris i el perfil que havia de tenir la persona que volien contractar per tal de cobrir les necessitats del municipi. En concret, ha dit que buscaven una persona amb coneixements d'urbanisme però també de l'àmbit judicial. Ha negat que en aquesta trobada es demanés a l'empresa que rebaixés els criteris i ha assegurat que en tot cas va ser al contrari. “Ens vam adonar que a nivell tècnic s'havien prioritzat algunes característiques que no necessitàvem”, ha dit.

L'alcaldessa he reconegut que es va produir alguna “espècie de disfunció” ja que els criteris que es van posar a les bases, i que van seguir des de l'empresa, no coincidien amb els que tenien a l'àrea d'Urbanisme.

Després de la trobada amb les tècniques de l'empresa de contractació i clarificar els criteris assegura que no van tornar a tenir contacte i que posteriorment van rebre un informe on s'indicava que les dues eren aptes i es va optar per Llumà.

Concurs públic per a càrrec de lliure designació

Pérez ha reafirmat, com ho han fet la resta d'acusats, que la vacant a cobrir era un càrrec de lliure designació però ha explicat que per primera vegada al consistori montcadenc es va decidir fer un procés de selecció públic per tal de cobrir-lo. Ha afegit que el procediment el va determinar el cap de Recursos Humans, tot i que al govern municipal “li va semblar bé”.

Precisament perquè era una plaça de lliure designació i cessament, va decidir cessar-la el setembre del 2013 ja que el procés judicial havia afectat la imatge de Llumà “que començava a perdre força i autoritat davant dels seus interlocutors”. “No dubto d'aquest persona, però el procés judicial ha passat factura i la imatge de la senyora Carmina s'ha vist molt tocada”, ha declarat.

Pérez, com la resta dels acusats, s'ha negat a contestar les preguntes de l'acusació popular ja que ha dit que aquesta acusació l'exerceix la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció i que el tema jutjat aquest dimecres no té res a veure amb Sabadell.

Per la seva banda, Francisco Bustos, regidor de Sabadell sense cartera i germà de l'exalcalde Manuel Bustos, ha admès que sabia que Carmina Llumà era l'esposa del cap de serveis jurídics de l'Ajuntament de Sabadell. Segons ell, com a primer secretari de l'agrupació del PSC al Vallès Occidental Sud visitava sovint les agrupacions locals. En una d'aquestes visites va parlar amb María Elena Pérez sobre Carmina Llumà, i li va dir que era la persona “idònia” per al càrrec de responsable de Territori del consistori. Tot i així, ha admès que no tenia “ni veu ni vot” fora de Sabadell, ja que cada govern municipal era plenament autònom per als seus nomenaments de càrrecs de confiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Colons israelians incendien una població a Cisjordània

barcelona
Sònia Gràcia
Alcaldessa de Fornells de la Selva (Junts)

“Els regidors i els membres de les entitats fan la mateixa feina”

Fornells de la Selva
MEMÒRIA HISTÒRICA

Economia de subsistència de la Guerra Civil al Museu de la Pagesia

CASTELLBISBAL
ESTATS UNITS

Kamala Harris rescata Biden per a la seva campanya presidencial

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

BARCELONA
ÀSIA

Corea del Sud proposa obrir un diàleg amb el Nord per abordar “tots els afers”

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Ucraïna crea la seva primera comandància militar en territori rus

BARCELONA
GUERRA A GAZA

L’ONU urgeix Israel a posar fi a les violacions de drets humans a la Franja

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Rússia: pena de 12 anys per a una russo-americana que va donar 47 euros a Ucraïna

BARCELONA