Política

Badalona, contra l'Estat per l'execució de l'alcalde Xifré

S'aprovarà una moció d'ERC perquè l'Ajuntament es personi a la causa

Ahir va fer 75 anys de l'afusellament

Un acte senzill però emotiu va servir per recordar ahir la figura de Frederic Xifré i Masferrer, l'alcalde de Badalona afusellat ara fa 75 anys pel règim franquista. El seu va ser un desenllaç que va estremir la ciutat, l'execució d'una pena que ni tan sols el fiscal havia demanat. Xifré havia estat escollit alcalde de Badalona l'any 1936 per ERC i té el dubtós honor de ser l'autoritat municipal més important de Catalunya afusellada pel règim franquista.

Badalona vol ser part de la restitució de l'honor de l'alcalde i per aquest motiu el ple municipal votarà en la pròxima sessió ordinària una moció impulsada per ERC, que presenten els grups del PSC, CiU i ICV-EUiA, en què es demana la compareixença com a part de l'Ajuntament de Badalona en la causa contra l'Estat espanyol per crims contra la humanitat per l'afusellament de Frederic Xifré i 47 representants polítics més, entre els quals hi ha el president Companys. El text de la moció insta a encetar els tràmits per afegir-se com a part demandant en la querella presentada al jutjat central número 1 de Buenos Aires i reclama a l'Estat espanyol l'anul·lació de tots els judicis sumaríssims de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme.

Els vots favorables dels tres partits de l'oposició seran suficients per deixar en minoria el govern del PP i fer prosperar la moció. Tot i que no seria el primer cop que una moció aprovada en el ple no s'acaba executant. El president d'ERC a Badalona, Miquel Estruch, present ahir en l'homenatge a l'alcalde Xifré juntament amb representants d'altres forces i de la societat civil badalonina, va destacar la importància de recordar els fets. “La figura de l'alcalde Xifré no pot quedar en l'oblit. Hem de treballar per restituir el seu honor.”

LA DATA

15-2-1940
L'afusellament
de Frederic Xifré, que havia estat alcalde de Badalona, es va fer a les cinc del matí al Camp de la Bota

LA FRASE

La figura de l'alcalde Xifré no pot quedar en l'oblit. Hem de treballar per restituir el seu honor
Miquel Estruch
President d'ERC a Badalona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia