Política

Tribunals

Procés per ultratge a la nació espanyola

Acudits que van a judici

El regidor de Torredembarra Lluís Suñé, jutjat per la publicació d'una imatge irònica sobre nens extremenys al seu blog

La Junta d'Extremadura demana per a ell 3.650 euros de multa

Tant la defensacom la fiscalia situen l'acció en l'exercici de la llibertat d'expressió de l'edil

Culminació, ahir a Tarragona, d'un procés judicial si més no sorprenent. El regidor d'Alternativa Baix Gaià (ABG) a l'Ajuntament de Torredembarra, Lluís Suñé, va ser jutjat per un presumpte delicte d'ultratge als símbols de la nació espanyola i les seves comunitats com a conseqüència d'una imatge publicada al seu blog l'estiu del 2008. Acompanyant un article que feia referència al debat sobre la publicació de les balances fiscals de l'Estat –Suñé havia estat aquell any candidat d'ICV per Tarragona al Congrés dels Diputats–, l'edil hi va afegir una imatge que ja corria prèviament per internet en què es feia ressò d'una campanya irònica per apadrinar nens extremenys. “El 7% del PIB no és suficient”, resava el fals cartell. Suñé, que no era l'autor de la imatge, hi va afegir com a comentari la frase: “Potser ens haurem d'afegir a la campanya.”

El que en altres circumstàncies no hauria passat d'una anècdota, va desembocar en una querella penal interposada per la Junta d'Extremadura que ahir va quedar vista per a sentència, amb la fiscalia i la defensa demanant l'absolució de Suñé. L'advocat del govern extremeny, Francisco Javier Gaspar, va demanar una multa de 3.650 euros, força lluny dels dos anys de presó que reclamava a l'inici del procés. “Va ser una humiliant al·lusió a la comunitat, per molt debat polític que hi hagués”, va dir Gaspar durant la vista, en què la diminuta sala del jutjat penal número 3 de Tarragona va tenir problemes per encabir tots els periodistes interessats en el cas.

“Provinc d'una cultura popular, la del ball de diables, que és una cultura de sàtira. És una eina que no és el primer cop que utilitzo com a polític”, va assegurar durant el judici Suñé, que va recordar que havia penjat un escrit de disculpes al poble extremeny al seu blog, després de retirar la polèmica imatge. “No em puc disculpar, però, amb els polítics que la van utilitzar per encendre els ànims”, va concloure.

Tant l'advocat defensor de Suñé, Eusebi Campdepadrós, com la fiscalia van coincidir a al·ludir a jurisdicció del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu dels Drets Humans que empararia la publicació de Suñé en l'exercici de la llibertat d'expressió i el deixarien fora, a més, de la definició del delicte que se li imputa. “Cap de les paraules és ultratjant, i ell mai no va tenir cap intenció d'injuriar”, va sentenciar Campdepadrós, que va recordar també que la jurisdicció europea parla d'una “protecció especial” per a la llibertat d'expressió dels càrrecs públics, recordant l'anul·lació d'una condemna a Arnaldo Otegi per un article sobre el rei. L'advocat també va fer referència a les declaracions de l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que va qualificar d'“imbècil” Suñé, sense que això provoqués cap acció judicial.

“Les institucions haurien d'anar amb molta cura a utilitzar aquests processos. Jo he viscut un malson”, va dir en el tancament de la vista Suñé, que va recordar que havia necessitat protecció policial i havia estat perseguit per grups d'extrema dreta. Ahir va confessar als mitjans que està “content” perquè s'ha arribat per fi al judici i que confia en una sentència absolutòria. La resposta, però, està
ara a les mans del jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona
Memòria democràtica

Més de 70 joves participen en la recuperació de trinxeres a les Terres de l’Ebre

Tortosa
política

El Parlament constitueix les vuit primeres comissions de la legislatura

barcelona
Memòria democràtica

Consens per desencallar la reconstrucció de l’Escola del Mar a la Barceloneta

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans

Barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là llança desenes de coets contra el nord d’Israel

Barcelona
Política

La cúpula d’ERC ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

barcelona