Política

Mas veu avalat el 27-S com a única via legal per decidir

El president de la Generalitat es referma en la convocatòria electoral i en el procés davant de l'empresariat

Mariano Rajoy remarca que la retallada del TC ha estat per “unanimitat”

Amb el pes de la querella per un 9-N que va congregar a les urnes 2,3 milions de vots, Artur Mas va dedicar una atenció mínima a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de consultes i el decret de convocatòria batejat amb el seu número com a 129è president de la Generalitat. Digui el que digui el TC, subratllaven des de CiU, l'alt tribunal no “esborrarà” el 9-N, i l'única via que queda dins de l'ordenament jurídic espanyol per obtenir un mandat democràtic favorable a la independència és el de les eleccions.

Mas es va ratificar en el 27-S i va dedicar el gros de la conferència que va pronunciar ahir al Cercle d'Economia a defensar la necessitat de tirar endavant el procés davant de l'empresariat malgrat les incerteses polítiques i econòmiques que pugui provocar. Des del Congrés, Mariano Rajoy tampoc no es va desviar del guió. El president espanyol va advertir que es dóna un “mal missatge” a la ciutadania si els governants no estan disposats a complir la llei i han d'acabar actuant els magistrats del TC. En aquest cas, pronunciant-se amb una remarcable unanimitat, segons Rajoy. Quan el cap de files d'ERC a la cambra baixa, Alfred Bosch, va anunciar a l'hemicicle la bona nova de l'alt tribunal, els diputats del PP es van desfer en aplaudiments.

El president de la Generalitat, així, va argumentar que la retallada parcial de la llei de consultes confirma que Catalunya només podrà decidir el seu futur com a país dins de l'ordenament jurídic espanyol amb les eleccions del 27-S. “Només ens queda un camí democràtic i legal per fer la consulta que finalment hem de fer”, va insistir.

Mas va insistir que serà “gairebé impossible” dirigir la política catalana en els pròxims anys sense que els ciutadans s'hagin expressat sobre la independència. Tot i que en cap moment va pronunciar la paraula maleïda, ni tan sols la de l'estat propi, el president va esgrimir davant dels dubtes d'alguns empresaris que el catalanisme ha fracassat en el seu intent de democratitzar, europeïtzar i modernitzar Espanya i de preservar, alhora, la construcció d'un projecte “propi i singular”. Ara, considera que ha arribat l'hora de comptar-se. “La millor manera que tenim de reduir les incerteses és resoldre aquesta qüestió”, hi va afegir.

Clam a Catalunya

Els partits sobiranistes van tornar a fer pinya contra l'alt tribunal marcant perfil propi. ERC va censurar els aplaudiments del PP al Congrés. “Amb aquesta gent, la nostra història és impossible perquè se n'alegren, que la gent no pugui votar el que vulgui”, va lamentar Bosch. ICV va insistir que es tracta d'un “problema polític” que només pot tenir una “solució pacífica”. Per la CUP, les sentències són ja “inútils”, tot i que va denunciar l'intent de “segrestar” el dret a decidir.

El PSC es refermava en la via del pacte i insistia a rebutjar la confrontació institucional. El PP i Ciutadans es van agafar al TC per demanar la dimissió de Mas i remarcar que el govern ha quedat en evidència. Òmnium va reivindicar la sobirania del Parlament per davant d'un TC “políticament intervingut i desautoritzat” i que “nega la democràcia”. “El 27-S votarem per una república catalana”, va sentenciar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

La política ha de triomfar a través de la negociació i el pacte
Joan Rangel
DIPUTAT DEL PSC AL CONGRÉS
El TC pot anul·lar una llei però no pot anul·lar mai la impressionant mobilització
Joan Coscubiela
PORTAVEU D'ICV AL CONGRÉS
Si Mas no accepta la resolució del TC, no està legitimat democràticament per governar
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA CATALANA DEL PP
La intenció del nacionalisme d'estat és pretendre segrestar el dret a decidir
David Fernàndez
DIPUTAT DE LA CUP
La nostra història és impossible perquè s'alegren que la gent no pugui votar el que vulgui
Alfred Bosch
PORTAVEU D'ERC AL CONGRÉS
Només ens queda un camí democràtic i legal per fer la consulta que hem de fer
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Interpretació restrictiva

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va lamentar que el Tribunal Constitucional hagi optat per fer una interpretació restrictiva de l'Estatut. De Gispert va constatar que s'ha dilapidat el “nucli dur” de la llei de consultes i va assenyalar que les sentències de l'alt tribunal refermen el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S.

Que sàpiguen que se'ls crida per a un projecte polític, però molt especialment perquè pugui estar emmarcat en un model d'estat diferent”, va destacar la presidenta del Parlament, dirigint-se a la ciutadania. “No ens deixen gaires camins”, va lamentar, en la mateixa línia d'Artur Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia