Xavier Pete - EL PRAT DE LLOBREGAT
És un veterà de la formació que lidera Joan Herrera, però Lluís Tejedor, que va començar a exercir d'alcalde del Prat de Llobregat el 1982, demostra que té corda per presentar la seva candidatura a la reelecció després d'un pacte de govern amb el PSC.
Creu que les municipals seran la primera volta del 27-S?
En absolut. La ciutadania del Prat és molt sàvia i sap què està en joc en cadascuna de les decisions que ha de prendre. Durant els mandats en què jo he ocupat el càrrec d'alcalde, un gruix important de pratencs han votat –al marge de les decisions polítiques que es prenen des del punt de vista autonòmic– la persona, l'equip que la segueix i la feina feta.
Amb els actuals estatuts d'ICV vostè ja no podria presentar-se de nou a l'alcaldia del Prat.
Tot i això, aquests estatuts que esmenta s'han fet aquest any i jo puc acollir-me a les excepcions de la normativa. És obvi que és una situació totalment excepcional, i més encara tenint en compte l'escàs nombre d'alcaldes d'Iniciativa que hi ha a Catalunya, però els ciutadans del municipi han donat la seva confiança vuit vegades al partit perquè sigui la força majoritària a l'Ajuntament i a mi per ser-ne l'alcalde.
El perjudicarà, al maig, la seva imputació per haver cobrat 12.870 euros de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)?
No sumarà. En l'actualitat, qualsevol polític s'exposa, al marge del partit que representa i el càrrec que ocupa, a judicis de gran magnitud en el moment en què el seu nom està lligat a algun cas d'irregularitat econòmica o, com em va succeir a mi, al cobrament d'aquests milers d'euros per a dietes o desplaçaments –els quals es van declarar a Hisenda i tributar en l'IRPF–. Per tant, es tracta d'uns diners transparents i de naturalesa privada, no pública.
Però vostè els va acabar tornant, aquests diners.
Sí, tal com han fet la majoria dels alcaldes implicats, excepte els electes del Partit Popular. Tot i això, no vaig tornar-los a corre-cuita perquè socialment no es creés un sentit de culpabilitat que no existia.
L'atur pratenc va superar les 6.000 persones fa dos anys. Com creu que s'ha de combatre?
Estem treballant i continuarem fent-ho, si les circumstàncies ens ho permeten, per reduir les dades de l'atur. I això es farà com s'ha fet en els darrers mesos: donant tota mena de facilitats als emprenedors, els autònoms, les petites i mitjanes empreses i les entitats d'inserció, i creant plans extraordinaris d'ocupació perquè la gent trobi feina.
En què centrarà els esforços si torna a manar quatre anys més?
Lògicament, tant el meu equip de govern com jo ens esmerçarem perquè la nostra màxima prioritat siguin les polítiques d'atenció a les persones, és a dir, fer costat a tothom i no abandonar ningú.
Quin deute es trobarà el futur alcalde del Prat al consistori?
El 2011 el deute que hi teníem era aproximadament de 50 milions i actualment tan sols és de deu. La baixada del deute és fruit del pagament que va fer el Ministeri de Foment durant aquest mandat després que l'Ajuntament guanyés la fiscalitat de l'aeroport. A més, a això s'hi suma que totes les inversions dels últims quatre anys s'han fet sense demanar cap crèdit bancari.
Són necessàries inversions com la compra de la Granja Torres per 650.000 euros?
Sí. L'aposta que hem fet aquests anys per mantenir viva la raça autòctona del pollastre pota blava és indispensable per garantir la supervivència d'aquesta au, que representa un símbol important al municipi. Que la venda del pota blava es concentri per Nadal fa inviable la perdurabilitat de la granja com a negoci privat.
Serà positiu el pas de l'L-9 pel Prat a partir del 2016?
Moltíssim. A la pràctica, ha de significar una millora de la qualitat de vida per als pratencs en relació amb la seva mobilitat.