Política

MARTA PAYERÓ

ALCALDESSA DE VERGES (ERC)

“Necessito descans, amb vuit anys ja n'hi ha prou”

He sentit molts cops allò de “nena, moltes gràcies”. I satisfà molt. Quan vaig arribar hi havia por d'anar a l'ajuntament a demanar

No sé si els alcaldes que van dir que sí a les variants ara estan tan contents com jo

Una etapa de 12 anys.
Payeró va arribar a l'Ajuntament el 2003. Formava part de l'equip de Lluís Joanmiquel, el grup que va posar fi al monopoli convergent que personificava Narcís Matas, que havia estat 16 anys seguits a l'alcaldia. Payeró tanca ara la seva etapa, després de vuit anys d'alcaldessa.
Quin balanç fa dels seus vuit anys a l'alcaldia?
Ens hem de mirar els últims 12. Verges en aquests anys ha millorat moltíssim. Un dels moments clau és el 2009 quan ens van donar el Feder Viure al poble, un projecte d'1,2 milions d'euros que, amb el sanejament com a excusa, va servir per remodelar tot el Barri Vell i el carrer Major.
Aquesta és l'obra més visible.
És que calien coses com aquesta, perquè el poble ja funcionava. Nosaltres pensàvem, però, que podia funcionar millor. Amb les obres grosses hem millorat sobretot en imatge del poble. Només cal veure fotos de les entrades al poble d'anys enrere i comparar-les amb ara. Quin canvi! El Feder que ens va permetre remodelar el Barri Vell ha estat complementat amb petites obres que han ajudat a donar un canvi radical al poble.
Encara hi ha coses pendents.
Continuem abocant al rec, per exemple. I és increïble. I mira que el projecte de sanejament es va iniciar el 2003. Van renovant-lo però ningú es decideix a executar-lo. Li pertoca de fer-ho a l'Agència Catalana de l'Aigua. Per tant, tranquil·litat.
ERC havia de ser un canvi de manera de fer al poble.
Els canvis els va portant la vida. Les exigències en àmbits normatius s'han anat endurint i els que vam entrar érem més joves i teníem unes inquietuds i unes maneres de fer diferents. L'anterior alcalde convergent hi va estar 16 anys. Era una època de transició en què tot devia costar però aquella també era una altra manera de fer política. Nosaltres vam canviar el ritme. En aquell època l'economia del poble anava molt bé perquè no es gastava. Ara també va bé, però hem pogut fer projectes que han canviat el poble. És qüestió de moure's.
Vostè va entrar sense variant i marxa sense variant.
Tot un èxit. Estic molt contenta. No sé si els alcaldes que van dir que sí a les variants estan contents ara com jo. Estic orgullosa de ser d'un poble sense variant. El tema no era la variant, sinó com es feia. El primer projecte era una bestiesa. És cert que es va anar afinant. De tota manera ara no és època de variants. Prou feina tenen a pagar als ajuntaments el que deuen.
Verges és exteriorment processó i Lluís Llach.
A Verges tenim elements patrimonials molt importants, un és Llach. En aquests anys es va fer el concert de comiat i ell ens va donar un gran cop de mà amb la processó. Va tornar perquè hi havia una bona predisposició de l'Ajuntament cap a ell. El centre de visitants ha acabat girant al voltant de Llach i la processó. Són moltes les consultes que es fan al centre, és molt útil. En Lluís ens ha cedit documentació, molts dels seus premis, cartells i un piano que no acabem d'acollir perquè encara no tenim l'espai adient. Va tornar als orígens i vam fer-lo fill predilecte. Verges li devia.
Diuen que plega?
Sí, plego. Necessito descans, amb vuit anys ja n'hi ha prou. Una de les coses bones de fer d'alcaldessa ha estat el contacte amb la gent que demana coses i, sobretot, poder-la ajudar. Amb sentit comú se'n fan moltes, de coses. La gent no demana grans coses i així hem funcionat. He sentit molts cops allò de “nena, moltes gràcies”. I satisfà molt. És fantàstic. Quan vaig arribar hi havia por d'anar a l'ajuntament a demanar. Hem fet entendre que, a l'ajuntament, s'hi va a demanar. És la nostra feina. Hem fet entendre que si vas a l'ajuntament a demanar ningú et renyarà, ningú t'assenyalarà pel carrer i, a sobre, rebràs una resposta positiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

La UE acorda no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Maduro

Barcelona
Guerra a Europa

Un avió de combat F-16 enviat pels Estats Units s’estavella a Ucraïna

Barcelona
Iran

L’ONU alerta que Teheran acumula cada vegada més urani enriquit

Barcelona
Guerra a Gaza

L’OMS anuncia un pacte amb Israel per vacunar contra la pòlio a la Franja

Barcelona
Europa

París i Londres acorden reforçar la cooperació sobre immigració irregular

Barcelona
Estats Units

ABBA reclama a Trump que no utilitzi la seva música per a la campanya

Barcelona
política

Rull visita Puigdemont i acusa el Suprem de posar traves a l’amnistia

barcelona
política

L’alcalde de Mataró es postula per presidir la FCM

mataró
societat

Eduard Sallent tornarà a la Regió Metropolitana Sud dels Mossos

barcelona