Política

Sis detinguts en una altra operació contra el gihadisme

El ministeri sosté que els joves formaven part d'una cèl·lula de propaganda i reclutament dirigida per EI

Arrestos a Malgrat, Piera, Figueres, Manlleu, Terrassa i l'Hospitalet de Llobregat

Una altra operació dels cossos de seguretat de l'Estat espanyol es va saldar ahir amb la detenció de vuit persones, sis d'elles a Catalunya, que segons el Ministeri de l'Interior formaven part d'una cèl·lula de propaganda i reclutament dirigida per Estat Islàmic (EI) que representava “una amenaça greu, concreta i continuada” per a la seguretat estatal.

Les detencions van tenir lloc de matinada a l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Piera, Manlleu, Malgrat de Mar i Figueres. Es tracta de dues dones i quatre homes, tots de nacionalitat espanyola i la majoria d'origen marroquí. Dos homes més van ser detinguts a Cebreros (Àvila) i Fuente el Fresno (Ciudad Real).

El Ministeri de l'Interior sosté que formaven part d'un grup gihadista de propaganda radical “perfectament organitzat”, tot i que actuava de manera “deslocalitzada i autònoma”. La cèl·lula era dirigida per una persona, sobre la qual hi ha una reclamació internacional per terrorisme, que des de Síria i l'Iraq tutelava les activitats dels arrestats.

Missatges adaptats

Els objectius del grup, segons les mateixes fonts, eren difondre consignes terroristes, radicalitzar comunitats, captar adeptes, seleccionar i enviar combatents, i també incitar a cometre accions terroristes a l'Estat. Per fer-ho, utilitzaven internet i difonien l'ideari gihadista entre immigrants o espanyols d'origen marroquí.

Els detinguts adaptaven els continguts propagandístics a l'idioma dels seus destinataris, ja que la majoria no saben l'àrab, i augmentaven així les possibilitats que el missatge radical arribés al màxim nombre de persones.

L'operació policial, dirigida pel jutge Javier Gómez Bermúdez, titular del jutjat central número 3 de l'Audiencia Nacional, va tenir lloc simultàniament als set municipis entre les quatre i les cinc de la matinada, quan agents de la Policía Nacional van irrompre als domicilis dels joves detinguts.

A Figueres, els agents de la Policía Nacional van detenir una jove de 18 anys, que vivia amb els seus pares i tres nois i tres noies més al número 1 del carrer Cresques Elies. Els veïns van mostrar la seva sorpresa per la detenció i no s'acabaven de creure que la jove, que estudiaria a la universitat, pogués tenir alguna relació amb el gihad. La família, qualificada de “bona gent” pels veïns, resideix al pis, de propietat, des de fa uns nou anys. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, demanava calma tant a la comunitat magribina com a la resta de la població. “Hem d'estar alerta, però no generar alarmisme.”

Una segona dona va ser detinguda al número 25 del carrer Folch i Torres, al nord de Malgrat de Mar. Segons els veïns, la detinguda vivia al pis amb la seva parella i altres persones des de feia poc menys de dos anys. L'habitatge va ser escorcollat pels agents de la Policía Nacional, que es van emportar nombrós material amb caixes. L'operació policial es va iniciar dijous a la mitjanit, però no va ser fins a la matinada de divendres que els agents van entrar a l'habitatge, d'on van sortir cap a quarts d'onze del matí escortant la dona, que anava vestida amb un burca blau, una vestimenta que la cobria de cap a peus.

Una tercera detenció va tenir lloc a l'Hospitalet de Llobregat. Un jove de 30 anys va ser detingut en un habitatge del carrer Joncs. Una veïna va explicar que l'home, que va cridar consignes en favor d'Al·là quan era conduït al vehicle policial, havia fet un canvi en la seva vida. S'havia casat i havia passat una temporada al Marroc, d'on havia tornat molt canviat. S'havia tornat reservat, no sortia de casa i es passava el dia connectat a internet. La família, originària del Marroc, residia al municipi des dels anys vuitanta.

“Només opinava”

A Piera, els agents van detenir un jove de 18 anys fill d'una ciutadana espanyola convertida a l'islam fa tretze anys. Tant la seva mare com la seva germana van assegurar que el noi es limitava a “opinar” a les xarxes socials sobre l'islam. “Nosaltres ja l'havíem advertit: «Vigila, perquè si dónes la teva opinió poden pensar el que no és.» I és el que ha passat”, es lamentava la germana.

Aquests quatre detinguts, juntament amb els dos joves arrestats a Terrassa i Manlleu, van ser traslladats ahir al migdia a la seu de l'Audiencia Nacional i està previst que el jutge els prengui declaració demà, diumenge.

Aquesta informació ha estat elaborada per:

E. Carrera, T. Màrquez i P. Masó

LES FRASES

La cèl·lula gihadista era dirigida per un terrorista des de Síria
Ignacio Cosidó
dir. general Policía Nacional
Aquest nou terrorisme suposa canvis en l'estratègia i en l'actuació
Ramon Espadaler
CONSELLER D'INTERIOR

Espadaler: “Hi ha una amenaça evident”

En divuit dies han estat detingudes a Catalunya fins a nou persones per la seva presumpta relació amb l'integrisme islàmic. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, assegura que això no vol dir que al país hi hagi més cèl·lules actives vinculades a la propaganda o a la captació de combatents per a Estat Islàmic, sinó que els diversos cossos policials estan combatent intensament “una amenaça evident”.

Les diferents operacions demostren, a parer del conseller, “que els cossos policials fan la seva feina i que s'està treballant per combatre aquest nou fenomen, una amenaça gihadista que plana sobre tot el que és l'entorn occidental”. Espadaler va voler traslladar un missatge de tranquil·litat a la població assegurant que els Mossos d'Esquadra, la Policía Nacional i la Guàrdia Civil tenen “capacitat” per detectar i combatre aquestes noves formes de terrorisme. “No és el terrorisme que coneixíem i el que estem acostumats a combatre, suposa canvis en l'estratègia i en l'actuació”, va afirmar, però va insistir que s'està treballant i que les detencions demostren que les operacions estan donant resultats. En aquest sentit, va augurar que en el futur hi ha haurà més arrestos com a resultat de les múltiples investigacions que hi ha en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia