Política

Molta saba nova

solsona · De moment, només ERC, CiU i el PSC han fet públics els seus candidats –dos d'ells, molt joves, s'estrenen– i els seus programes. Demà els revelarà la CUP, mentre que el PP té un horitzó ben negre per presentar-se: no troba gent

El món polític de Solsona té la certesa que en les últimes eleccions municipals el factor emocional va interferir en els resultats. La sobtada mort, el 2010, de l'alcalde Xavier Jounou (ERC), als 50 anys, víctima d'un càncer, va deixar els solsonins en estat de xoc. El 2011, els republicans, encapçalats per David Rodríguez, es van alçar amb una majoria absoluta inesperada, i quasi van duplicar el nombre de regidors.

El 2015 és un altre any, amb una realitat ben diferent i amb un nou aparador polític. Les opcions i les cares s'han renovat pràcticament totes. D'entrada, una formació històrica, El Comú, ha decidit no presentar-se. El 2011 va tenir un daltabaix difícil de pair, ja que va quedar sense cap representant al consistori. De la nit al dia, El Comú va perdre els dos regidors que defensaven una alternativa d'esquerres.

Ara per ara, tampoc està gens clar que el PP pugui elaborar una llista. “Sempre tenim problemes per trobar gent, però aquest any és dramàtic. Ja ho veurem, però no tenim bones sensacions”, reconeix el president comarcal, José Luis Reboiro. Seria la primera vegada que el PP quedaria fora de joc en unes eleccions a Solsona. Pel poble circula que a última hora farà la seva proposta. Al cap i a la fi, Solsona és una capital de comarca.

De moment, els solsonins només tenen tres paperetes per triar. ERC, CiU i el PSC fa temps que van anunciar els caps de llista. Però aviat s'hi afegirà la CUP: demà dissabte (11.30 h), la formació presentarà la seva candidatura al bar El Casal, sota les sigles d'Alternativa per Solsona-CUP. Donarà a conèixer els components i “els principis bàsics i irrenunciables de com entenem que s'ha de fer política”. Fa setmanes que hi ha moviment d'assemblees obertes per dissenyar un programa consensuat. Demà mateix se'n celebrarà una altra per tractar el paper de les entitats, la cultura i el jovent en la política municipal.

ERC repeteix candidat, l'actual alcalde, David Rodríguez. Amb la convicció d'haver fet la feina “ben feta” en uns temps complicadíssims, Rodríguez pensa que és possible revalidar la majoria absoluta. El dirigent reincideix, però hi ha força novetats en el planter esquerrà. “La nostra candidatura combina gent amb experiència, bregada en el govern, i gent nova amb molta empenta”, explica. Una candidatura “de garantia” per no deixar morir projectes tot just iniciats, alguns dels quals em fan sentir molt orgullós de ser l'alcalde. Entre aquests, l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, amb la qual no només es volen subvertir els estralls de la crisi, sinó erigir “uns fonaments més sòlids perquè mai més, en un context advers, els solsonins quedin a la intempèrie econòmica”. Dins del seu pla pels pròxims quatre anys, Rodríguez vol tenir cura de “tots els barris” perquè tot Solsona “estigui endreçat”. Cada regidor estarà adscrit a un sector del poble.

Però la Solsona que s'imagina ERC no és la mateixa de CiU i el PSC, dues formacions que aterren en aquests comicis amb dos rostres nous i molt joves. Marc Barbens, de 23 anys, serà un dels polítics més tendres que irromp en les municipals catalanes. El seu repte és majúscul: recuperar per a CiU un dels seus feus històrics. El va perdre el 2007, encara que va guanyar les eleccions, cosa que no va succeir el 2011. Barbens és jove i està envoltat de joves per regenerar unes polítiques que, a parer seu, estan encotillades: “No ens podem permetre la fuga de cervells que patim.” La situació econòmica també centra part del seu programa. Proposa des de la creació d'una gran taula amb tot el sector per afrontar l'atur fins a una sèrie de mesures per rebaixar la pressió fiscal (com ara l'IBI, “un dels més elevats de tot l'Estat espanyol).

Yasmina Valderrama és un altre líder que s'estrena. Té 26 anys i una il·lusió desbordant per fer “política de carrer”. És realista: mantenir el regidor que va sortir de les votacions passades ja serà un èxit. En el seu programa, el valor d'allò públic agafa cos. Per exemple, eliminant les habitacions privades que poblen la segona planta del centre sanitari. O lluitant per construir una residència per a la gent gran. L'única que hi ha ara és privada.

El model de centre cívic
A finals de l'any passat es va inaugurar el centre cívic. Però hi ha una qüestió de model que enfronta govern i oposició. ERC pretén traslladar-hi el casal d'avis i, quan aquest edifici quedi lliure, situar-hi el tanatori, que malviu en unes instal·lacions molt deficients. CiU és partidària de no tocar el casal d'avis i fer una reforma integral del tanatori actual.
LES CLAUS
1
La fibra òptica
És una promesa electoral d'ERC i de CiU.
2
La nova biblioteca
Un dels grans moments que es viuran aquest 2015 serà la inauguració de la nova biblioteca. L'antiga era indigna per a una localitat d'aquestes dimensions.
LA XIFRA
711
desocupats
A Solsona viuen 9.300 persones. El 2014 hi havia 711 desocupats. La crisi ha afectat gent de totes les edats, però són els joves els que tenen menys oportunitats per realitzar-se professionalment. I marxen.
David Rodríguez
ERC.
El 2011 va aconseguir uns resultats històrics: la majoria absoluta en una localitat de tradició convergent. Veu factible revalidar ara aquell èxit.
Marc Barbens
CiU.
És un dels polítics més joves, que s'estrena en aquestes municipals catalanes. Té 23 anys i il·lusió per recuperar l'alcaldia que CiU va perdre el 2007.
Yasmina Valderrama
PSC.
Una altra cara nova i fresca. Té 26 anys i treballa de mestra a l'escola bressol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

Macron descarta nomenar un primer ministre del Nou Front Popular

BARCELONA
POLÍTICA

Mario Soler serà el nou regidor d’Esports, Turisme Esportiu i Salut de Tarragona

Tarragona
guerra a gaza

Milers de civils fugen del centre de la Franja per noves ordres d’evacuació

barcelona
policial

Parlon situa Trapero a la direcció política dels Mossos i fulmina a Sallent

barcelona
alemanya

Un Scholz furiós promet endurir les lleis sobre armes després de l’atac de Solingen

barcelona
Pakistan

Una onada d’atemptats deixa més de setanta de morts al Balutxistan

Barcelona
política

Els presidents autonòmics del PP fan pinya contra la “independència fiscal” de Catalunya

madrid

El PSC Girona denuncia mal funcionament de la recollida de residus

GIRONA
política

El PSC evitar parlar de concert econòmic: “El document diu el que diu”

barcelona