El PP perd l'alcaldia de Benidorm com la va guanyar Zaplana fa 18 anys

Els regidors exsocialistes i un trànsfuga consumen la moció de censura

Una de les primeres mesures que adoptarà el nou govern serà la destitució dels assessors i càrrecs de confiança amb què va governar el PP, entre els quals figurava encara Maruja Sánchez, la trànsfuga socialista que va propiciar l'arribada de Zaplana a l'alcaldia en 1991.

En el repartiment de funcions, José Bañuls, el trànsfuga del PP, serà el nou primer tinent d'alcalde, encara que en cap cas es farà càrrec de les regidories d'Urbanisme i Hisenda com havia pronosticat el seu expartit.

El ple d'ahir va estar marcat per la tensió, dins i fora del consistori. A dins, el PP va adoptar el paper de víctima amb l'exhibició de gestos extravagants, com ara un minut de silenci «per la mort de la democràcia». A fora, s'hi van concentrar centenars de ciutadans, partidaris i detractors de la moció, que manifestaren amb vehemència la seua posició.

Quan es va haver acabat el ple, el nou alcalde es va adreçar a la seua parròquia. «Fa molt de temps que esperem governar aquesta ciutat, i ho fem ara d'una manera legítima. Per això hem deixat coses importants en el camí, hem abandonat el nostre partit», va recordar Navarro.

A la tribuna de convidats, la direcció del PP valencià va optar per una representació de baix perfil per emparar l'alcalde destituït, Manuel Pérez Fenoll. El PSPV-PSOE no va estar-hi representat oficialment, atès que no donava suport a la moció.

Pérez Fenoll va criticar durament la maniobra. «La voluntat popular ha sigut vulnerada en aquest ple. Alguns, renunciant als seus principis i valors i a la seua filosofia de vida, satisfaran les seves ànsies de poder», va afirmar en al·lusió a Bañuls. Aquest últim, per la seua part, va assegurar que tenia la «consciència tranquil·la», i va indicar que la moció havia «pagat la pena».

Les reaccions al canvi de govern també es van produir a Madrid. El president del PP, Mariano Rajoy, va responsabilitzar la cúpula del PSOE –incloent-hi Zapatero, Blanco i Pajín– de la moció.

Des del PSOE es va tornar a insistir que els edils rebels no formaran part de la pròxima candidatura socialista municipal a Benidorm, en 2011.

Benidorm, un punt d'inflexió al País Valencià?

E.O

Els analistes es pregunten si el canvi de govern de Benidorm avançarà, com va succeir en 1991, el principi de la fi d'un cicle polític a tot el País Valencià, el del PP. Als socialistes valencians els manquen referències de poder, i la moció de censura d'ahir –tot i que els regidors que l'han encapçalat ja no formen part del partit– es presenta com la primera escletxa en la compacta hegemonia municipalista de la dreta. De les tretze ciutats amb més de 50.000 habitants del país, el PP en controla deu: només Elx, Gandia i, des d'ara, Benidorm estan a les mans de l'esquerra. Amb tot, els 14,8 punts de marge que el PP va obtenir respecte del PSPV-PSOE en les europees d'enguany semblen una diferència insalvable a curt i a mitjà termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.