Política

El Moianès serà comarca aquest dimecres

El Parlament aprovarà el projecte de llei per la via de lectura única

Demà hi haurà ple ordinari al Parlament de Catalunya. El quart punt de l'ordre del dia és l'aprovació del projecte de llei de creació de la comarca del Moianès, que el govern va aprovar el 31 de març passat. Es tramitarà per la via de lectura única. Això vol dir que la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, presentarà el projecte de llei a la cambra però no pas per iniciar cap tramitació parlamentària, com passa en el procediment ordinari –en què s'obre un termini de treball en comissió, debat i presentació d'esmenes–, sinó que es votarà directament al ple, on s'aprovarà, segons sembla, per unanimitat. El procediment, que es preveu per a determinats tipus de lleis, agilitza el procés. Es va acordar fer-ho d'aquesta manera el 7 d'abril passat, tant per la Mesa del Parlament com per la Junta de Portaveus, per on passa prèviament l'ordre del dia de les sessions plenàries.

D'aquesta manera, el Moianès serà comarca aquest mateix dimecres, tot i que jurídicament la llei que la crea no entrarà en vigor fins a l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de Generalitat (DOGC). La creació de la comarca del Moianès ha encarrilat el tram final després de la consulta popular que es va fer el 22 de març i que, amb una participació del 47% dels votants possibles –empadronats a partir de 16 anys–, un 80% donés suport a la proposta.

El Lluçanès no tindrà Consell fins al 2019

El Lluçanès, format per 13 municipis que pertanyen a Osona, el Bages i el Berguedà, i que també vol ser comarca, haurà d'esperar quatre anys per constituir el seu Consell Comarcal.

Suposant que els municipis ratifiquen la proposta amb el procés participatiu del 26 de juliol, no es podria crear de manera formal fins al 2019. És a dir, “fins després de la propera contesa electoral en l'àmbit municipal”. Així de clar ho va expressar la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega. En aquell moment, els consells comarcals sorgits de les eleccions de maig ja estaran constituïts. Tot i això, des del territori s'hi podran treballar i perfilar les futures estructures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona
salvador illa

El filòsof seriós