Un poble tranquil
sant julià del llor i bonmatí · Ha estat un mandat en què, sense fer grans obres, l'equip de govern ha apostat per reduir l'endeutament, que ha passat del 75% al 32,87%
Un municipi tranquil. Aquesta seria una bona manera de definir Sant Julià del Llor i Bonmatí. Si ens centrem en el pla polític, poca cosa més enllà del debat polític i les diferències normals, però sense cap tipus de crispació.
Aquest mandat que és a punt de finalitzar es va estrenar amb un equip nou, Grup d'Independents de Sant Julià-Bonmatí (Gisjb), que va aconseguir l'alcaldia el 2011, assolint cinc regidors després d'anys de govern de CiU, formació que es va quedar amb quatre. En aquest escenari, i a les portes de les eleccions, Martí García repeteix com a cap de llista pel Gisjb i CiU renova candidat en la figura d'Eli Borràs, si bé ha estat a l'oposició.
Ha estat un mandat en el qual s'ha anat per feina. Un dels objectius que s'ha posat sobre la taula aquests quatre anys ha estat rebaixar l'endeutament municipal; si bé estava situat en el 75% –el màxim marcat per llei– s'ha fet una política de contenció que, amb dades del 2014 –l'actual exercici encara no està tancat– s'ha rebaixat al 32,87%. No ha estat un mandat en què hagin imperat les grans inversions, però sí que hi ha un tema pendent: la segona fase del tancament de la pista esportiva. Aquest projecte només té executat el cobriment, i ara amb una subvenció del Puosc es preveu fer-lo properament. Aquest és, ara per ara, el gran projecte que té el municipi sobre la taula.
Amb la prioritat de contenció de despesa com a objectiu clar, s'ha optat per reforçar el dia a dia amb accions que, si bé no comporten una quantitat important, han representat una millora significativa per als dos nuclis. Un tema ha estat reforçar la millora en el sanejament, sobretot perquè el mateix ajuntament és qui s'encarrega del servei. També s'ha invertit en el control, a través de l'automatització, de la cloració de l'aigua i s'ha renovat la senyalització.
Un tema que preocupava el govern eren els comptadors d'electricitat, molts dels quals eren els mateixos que es van instal·lar fa més de 50 anys. Per això s'han anat canviat aquells que tenien més de 10 anys. També, i en el marc de reduir despeses, s'ha fet una aposta per reduir el consum de l'enllumenat, que, en alguns sectors ha estat del 40%.