Política

La meitat de llistes per triar

Arbúcies · En aquestes municipals només hi haurà tres candidatures, dues de les quals encapçalades per caps de llista coneguts (Entesa i CiU), mentre que ERC renova la llista i posa al capdavant Ester Soms

Tres llistes aspiren a governar Arbúcies en els quatre anys vinents, quatre menys que el 2011. L'alcalde, Pere Garriga, torna a repetir com a cap de llista per Entesa. Les circumstàncies d'aquest mandat no han estat fàcils, ja que es va haver de fer front a un deute de nou milions i mig d'euros (dels quals 4,6 eren a proveïdors) i un expedient de regulació d'ocupació a l'Ajuntament, que va acabar amb onze treballadors fora. Amb tot, Garriga i el seu equip no han tingut un mandat gaire complicat des del punt de vista de l'oposició. Home contundent i directe, l'alcalde no té problemes per afirmar que les altres dues llistes, de CiU i ERC, estan fetes amb gent “que només apareix al poble quan hi ha eleccions”, i confia que la feina feta per Entesa es traduirà en un nou vot de confiança i nova majoria absoluta per al seu grup.

El candidat de CiU, Quim Bohils, es presenta per segon cop. CiU no ha governat mai al municipi, i destaca del mandat d'Entesa la incapacitat d'arribar a acords amb l'oposició i la picabaralla constant amb ERC. “Ha estat un mandat de retrets constants entre Entesa i ERC que no han permès avançar en temes importants”, opina. Entre els projectes que s'han acabat duent a terme, destaca que les obres del carrer Camprodon “han arribat tard i amb un projecte que no ha estat consensuat amb els veïns i comerciants de la zona”. Per Bohils, més enllà “del tarannà de bonhomia” de Garriga, l'alcalde ha passat “el corró de la majoria absoluta”.

La candidata d'ERC s'estrena com a cap de llista, i més que una majoria absoluta Soms considera que Entesa ha portat “una majoria absolutista”. “Ha faltat sentit comú en la gestió en general, i els polítics han tendit a fer de tècnics”, considera. Entesa s'ha queixat moltes vegades de l'endeutament que es va trobar, fruit de la gestió d'ERC en el mandat anterior, però els republicans rebutgen aquest argument. “Es va demanar un crèdit de 600.000 euros; si haguéssim deixat l'Ajuntament tan malament, una entitat bancària no ens hauria donat un crèdit així”, considera. “Tots els ajuntaments es troben una herència o altra, el que no entenc és tanta rivalitat”, hi afegeix. Tant ERC com CiU critiquen la manera com es va abordar l'ERO a l'Ajuntament, però ERC, a més, considera que era del tot innecessari i que es va fer per motius polítics i no pas econòmics.

Un altre dels temes candents del mandat han estat obres que no han arribat a endegar-se, segons Entesa perquè estaven sobredimensionades, com és el cas de la biblioteca. Esquerra lamenta que no s'ha tirat endavant ni aquest projecte ni el del centre d'arts escèniques Naus Ayats, que es vol recuperar. En el cas de Naus Ayats, l'empresa executora va reclamar a l'Ajuntament els primers 850.000 euros d'obra que es va certificar però no es va pagar, i l'Ajuntament va aturar les obres el 2011 davant la incapacitat econòmica de fer-hi front. Pel que fa a la biblioteca, Entesa també ha descartat l'antic projecte, que considera “caríssim i irrealitzable”.

La CUPA no presenta llista
El panorama electoral s'ha reduït pel que fa a l'opció de triar. Una de les candidatures que no s'ha aconseguit fer és la de la CUPA, que va governar a Arbúcies durant 24 anys.
LES CLAUS
1
La biblioteca
Entesa ha descartat l'antic projecte de construir-la a la zona de Can Delfí, que considera un disbarat perquè havia de representar una inversió de tres milions. La necessitat de la biblioteca es manté, però com es redefinirà ho decidirà el pròxim govern.
LES XIFRES
6.481
habitants
És la població que tenia Arbúcies el 2014.
70,1%
Participació
En les anteriors eleccions la participació va superar el 70%
Pere Garriga
Entesa per Arbúcies.
Lidera per tercera vegada la candidatura d'Entesa.
Ester Soms
ERC.
Presidenta de la secció local, va néixer a Arbúcies el 1980 i és tècnica administrativa de grau superior.
Quim Bohils
CiU.
Es presenta per segon cop. CiU no ha governat mai a Arbúcies, i aspira a trencar aquesta “anomalia”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

El líder demòcrata de la cambra baixa evita donar suport explícit a Biden

BARCELONA
política

Rovira desinflama la crisi interna a ERC i reclama un debat constructiu

barcelona
Guerra a Gaza

Biden suggereix progressos en les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona
Regne Unit

El govern britànic avançarà les alliberacions per evitar el col·lapse de les presons

Barcelona

Desestimen la petició de posar una pantalla per la final de l’Eurocopa

GIRONA
judicial

La fiscalia s’oposa a amnistiar a un manifestant ja condemnat i empresonat

barcelona
RÚSSIA

Putin avisa Kíiv sobre atacs amb armes dels aliats endins del territori rus

BARCELONA
política

El Suprem no admet les denúncies contra Yolanda Díaz per reunir-se amb Puigdemont a Brussel·les

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

El PSOE amplia a 2,7 punts el seu avantatge sobre el PP, segons el CIS

BARCELONA