Política

XAVIER AMOR

PRIMER SECRETARI DEL PSC DEL MARESME

“ Les nostres llistes són un reflex de la realitat social de cada municipi”

“Mantenir les alcaldies que tenim i recuperar algun Ajuntament que el 2011 vam perdre, en especial Mataró que ens faria especial il·lusió”

“El 24M hi haurà eleccions municipals i no triarem independència, ni un model organitzatiu del país, ni de com han de ser les relacions entre Catalunya i Espanya”

CANDIDATS
“Els nostres homes i dones són garantia d'estabilitat, de seny, de sentit comú i de gent arrelada al territori ”
RIVALS
“Hi ha una estratègia clara a nivell nacional de crear aquests nous “partits” o “marques” ”
ABSTENCIÓ
“Fallem tots quan veiem quants ciutadans demostren així la seva desafecció”

El PSC presenta candidatura a tots els municipis del Maresme, encara que en alguns, com reconeix el mateix partit, hagi estat més difícil omplir les llistes. Les perspectives de bons resultats són bones, asseguren.

Quins són els objectius a assolir en aquestes eleccions?
No són altres que mantenir les alcaldies que tenim i millorar en alguns llocs considerablement. Amb clares opcions a recuperar algun Ajuntament que el 2011 vam perdre, en especial Mataró que ens faria especial il·lusió. Hem treballat per dissenyar programes que siguin fidel reflex de les necessitats de cada poble amb la participació de la ciutadania. Aquesta feina prèvia ens garanteix que puguem formar govern també amb altres formacions.
Ha costat molt enllestir les llistes?
Ha estat complicat en alguns casos, sobretot en aquells on hi ha un candidat nou, però estem satisfets de la tasca realitzada a cada municipi per trobar i esperonar gent vàlida perquè ens doni suport i ens ajudi a continuar treballant per la gent. Al mateix temps, cal reconèixer que un panorama com l'actual més disgregat i amb moltes més opcions polítiques en l'escenari tampoc ho ha facilitat.
Com es “vendrà” el PSC al votant?
Amb el mateix missatge que ens ha fet forts. Els nostres homes i les nostres dones són garantia d'estabilitat, de seny, de sentit comú i de gent arrelada al territori que representa.
Mantenir les alcaldies i aspirar a alguna més sona a objectius de mínims, no de màxims.
No, no. Sortim a guanyar com ho fem a cada cita electoral. Partim de posicions destacades, amb alcaldies de pobles importants i formant part del govern del Consell Comarcal. Tot apunta que en aquells llocs on hem governat, en solitari o en coalició, podem repetir i segur que millorar resultats.
Creu que és la fi de les majories absolutes?
Això preguntat a algú que ha revalidat en dues ocasions la majoria absoluta sona estrany. Però com sempre, aconseguir tant de suport és molt difícil. Però ho era abans i ho és ara, encara que en aquestes eleccions sembla que hi haurà molt més vot fragmentat i repartit. Tot i això, per molta majoria absoluta que tinguis crec que els alcaldes i alcaldesses han de tenir sobretot capacitat de diàleg i de generar consens. Nosaltres ho estem demostrant contínuament.
Les xifres parlen. El 2007 el PSC tenia 125 regidors al Maresme, el 2011 van baixar a 101 i va perdre 10.000 vots. El partit continua en caiguda lliure?
Si fem cas a les enquestes que van sortint és cert que avancen un panorama amb un PSC que continua perdent vots. Però també és igual de cert que el 24 de maig tenim unes eleccions que han de triar els homes i les dones que han de gestionar els recursos de cada municipi. Qualsevol altre lectura que es vulgui fer d'aquests comicis està equivocada i és del tot interessada. Nosaltres tenim històricament lideratges forts en el municipalisme i confio que remuntarem les dades del 2011.
Els socialistes sempre han reivindicat el municipalisme com el seu feu. Continuarà així?
El municipalisme és el nostre ADN com a partit i és cert que en aquestes eleccions ens hi sentim molt còmodes. Trenta-cinc anys d'Ajuntaments democràtics on predomina el color vermell ens donen la raó. Esperem seguir així, perquè molt del nostre esforç en altres administracions beu de les propostes que sorgeixen de les nostres poblacions.
A nivell del partit hi ha hagut un cisma amb la vessant més catalanista. Al Maresme no hi hagut ressò de la trencadissa. Ha costat unificar les diferents veus del socialisme?
Discrepo del tot. La fractura no l'ha donat el catalanisme, sinó l'independentisme. Per exemple, jo no combrego gens amb l'independentisme i no permeto a ningú que posi en dubte el meu catalanisme perquè jo he nascut en aquesta terra i treballo i lluito per ella perquè me l'estimo. Dit això, les diferències hi són, hi han hagut militants que s'han donat de baixa i que han marxat a altres formacions però a mi no m'arriba cap imput que ens hagi afectat de forma important. Respecto la decisió d'aquells que han marxat, però em costa veure'ls més a prop d'altres partits que han fomentat les retallades en aquest país que tots ens estimem tant.
Hi ha força cares noves i joves. Fem net?
És cert que ja fa temps que tant jo com els que m'han precedit hem anat treballant per crear una base de gent nova i compromesa amb els ideals del partit. El canvi es va produint de manera natural , però és obvi que en temps com els que corren on hi ha molt malestar entre els ciutadans per la situació de crisi que estem vivint aportar saba nova per a nosaltres és un punt a favor. Saba nova que no ha d'estar obligatòriament lligada a la joventut del candidat. Les nostres candidatures són un reflex de la realitat social de cada municipi.
La irrupció de C's i Podem portarà que es quedin amb part del vot socialista?
Hi ha una estratègia clara a nivell nacional de crear aquests nous “partits” o “marques”, però la gent del municipi vol escoltar les propostes que li fan pel seu municipi. Algunes d'aquestes formacions fins i tot han enllestit les llistes amb gent que no és de la població. El que anem a triar el 24 de maig no és el que surt cada divendres a Tele5 o la Sexta, sinó els homes i les dones que hauran de gestionar els recursos de cada poble i ciutat durant els propers quatre anys.
Tothom dóna per fet que hi haurà més fragmentació en els governs. El PSC se sent més còmode pactant amb les formacions “de sempre” o deixarà la porta oberta a les noves propostes polítiques?
No hi ha res tancat, ni cap ordre en cap sentit. El nostre partit dóna independència i llibertat a les agrupacions locals a l'hora de pactar i aquest mandat ha estat un exemple clar de socis ben diversos. Haurem d'esperar als programes, als resultats i als contactes posteriors. Ens marcaran els interessos comuns en benefici de cada municipi.
Queda clar que el PSC no considera el 24M com l'avantsala del 27S, però el procés sobiranista hi serà en el període electoral. Com l'afrontaran?
Intentarem explicar-li a la gent que el 24 de maig el que hi haurà són unes eleccions municipals i que no triarem independència, ni un model organitzatiu del país, ni de com han de ser les relacions entre Catalunya i Espanya. Qui vulgui vendre això és que no té projecte pel municipi. Hem de parlar clar, perquè el ciutadà es mereix el nostre màxim respecte.
En un any d'eleccions amb tantes opcions polítiques, encara preocupa l'abstenció? L'any 2011 al Maresme va ser del 46%
Continua preocupant, perquè l'abstenció visualitza que hi ha molta gent que no se sent identificada amb cap partit i que es queda al marge. Fallem tots quan veiem quants ciutadans demostren així la seva desafecció. Cal una reflexió profunda per saber com hem de reconduir la participació ciutadana, sobretot en un moment tan important com és el de la votació.

L'alcalde que acumula càrrecs

Xavier Amor (Pineda de Mar, 1975) va recollir el testimoni de la primera secretaria del PSC del Maresme de mans de Santiago Fontbona el febrer del 2012 amb la voluntat de fer entrar “aires nous” a la formació. Aquestes seran les primeres eleccions municipals on es veurà si els canvis promoguts des de la direcció comarcal tenen ressò en les urnes. Es presenta com a alcalde de Pineda per tercera vegada amb l'aval de dues majories absolutes. És diputat a la Diputació de Barcelona i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) des del maig del 2013 quan va substituir Manuel Bustos.

JUANMA RAMOS



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia