Política

ERC demanarà que els pactes post 24-M estiguin “al servei de la independència”

Esquerra renova un 53% de candidats i redueix un 10% el seu pressupost de campanya

Junqueras farà costat al candidat Bosch als actes centrals per Barcelona i ho compaginarà amb la seva campanya a Sant Vicenç dels Horts

ERC ha renovat un 53% els seus candidats a les eleccions municipals del 24M repartits en les seves 715 llistes que cobreixen el 98% del territori català, i això sense augmentar el seu pressupost de campanya, que es redueix un 10% respecte als anteriors comicis del 2011.

El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha insistit que els pactes postelectorals al 24-M estaran “al servei de la independència” i que, per tant, “la majoria” d'ells es faran amb formacions sobiranistes com CDC i la CUP. Tot i així, ha recordat que caldrà “respectar les singularitats” de la realitat municipal perquè “imposar” amb qui pactar seria “fer un flac favor a la democràcia”. D'aquesta manera, Salvadó ha respost a la crida feta aquest dilluns pel president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a La Xarxa, en què va instar ERC a prioritzar pactes sobiranistes als municipis.

Segons Salvadó, el seu partit és ja la segona força municipalista pel que fa a la seva aposta territorial, ja que en total presenta 10.132 candidats i augmenta en 129 el nombre de llistes respecte al 2011, cosa que significa un increment del 22%.

Fruit dels seus acords amb d'altres formacions de l'espai socialista, com Moviment d'Esquerres (MES) i Avancem, en total ERC ha formalitzat unes 200 coalicions als municipis catalans, moltes d'elles utilitzant com a “marca blanca” que aglutina diverses forces la d'AM (Acord Municipal).

Pel que fa al pressupost de campanya, ERC s'ha marcat com a objectiu el “dèficit zero” pel qual limitarà la despesa als diners equivalents a les subvencions electorals que posteriorment reben els partits i destinarà en total 2.120.000 euros (1.270.000 de despesa de campanya i 850.000 euros pel “mailing”).

Això significa una reducció del 10% respecte a la campanya del 2011, a pesar del fort increment en la xifra de candidatures, i destaca especialment la disminució a Barcelona ciutat de més d'un 30% de la despesa, a causa sobretot que l'alcaldable, Alfred Bosch, prefereix dur a terme “actes de proximitat” en lloc de mítings, i a més, es desplaçarà habitualment en metro.

Actes de campanya

En l'àmbit català, ERCorganitzarà uns 250 actes amb la presència dels seus principals líders, Oriol Junqueras i Marta Rovira, si bé el primer té previst dur a terme dues campanyes simultànies, la catalana de caràcter general, sobretot al costat d'Alfred Bosch a Barcelona, i la del seu ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) on és alcalde i candidat a la reelecció.

Sobre els candidats republicans, s'ha produït un 53% de renovació -amb 1.400 joves menors de 30 anys-, i ERC s'ha marcat com a expectativa superar els 2.000 regidors elegits el 24M front als 1.384 actuals i augmentar de forma important les 145 alcaldies actuals.

Dos capitals de comarca sense ERC

Només hi ha dos capitals de comarca en les quals no hi haurà candidatura d'ERC, Vielha (Val d'Aran) i El Pont de Suert (Alta Ribagorça) i, en canvi, serà present a municipis que en total representen el 98% del territori català.

El lema electoral utilitzat de forma genèrica a tot Catalunya serà “Vota #Nou país”, mentre que a la capital catalana serà el de “La Barcelona del Sí” i l'acte central tindrà lloc al Parc de l'Estació del Nord de Barcelona el diumenge 17 de maig.

ERC iniciarà formalment la seva “campanya nacional” dijous a l'espai Fabra Coats de Barcelona, mentre que l'acabarà a Sant Vicenç dels Horts el divendres 22 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia