El cas Mercuri sacseja Montcada
Montcada i Reixac · La condemna a set anys d'inhabilitació per prevaricació a l'exalcaldessa ha marcat el mandat i serà la clau dels comicis
El cas Mercuri ha deixat en una situació difícil al PSC de Montcada. La condemna a la que era fins fa unes setmanes alcaldessa de la població, Maria Elena Pérez, a 7 anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic per prevaricació va fer moure fitxa als socialistes el passat abril col·locant tant de batllessa com de cap de llista a Maria Carmen Porro, la persona que des del passat setembre –quan Pérez va iniciar la baixa per maternitat– ja ocupava l'alcaldia en funcions. Porro no és una desconeguda per la gent de Montcada. Regidora des del 1999 i portaveu del grup municipal des de 2010, va anunciar durant la seva presentació com a candidata a finals d'abril– a la que va assistir el primer secretari del PSC Miquel Iceta– que no admetrà “conductes poc deshonestes” després d'afirmar que cal fer autocrítica i demanar disculpes.
De la mateixa manera que el cas Mercuri ha marcat el mandat a Sabadell, l'anomenada peça de Montcada –que també implicava a l'exdiputat Daniel Fernández i l'exalcalde de Manuel Bustos– ho ha fet a la ciutat vallesana. Tot i que el PSC governa des de l'any 1999, amb pactes de govern amb CiU, no està gens clar que succeirà als propers comicis ja que els electors podrien castigar als dos partits i apostar per un canvi. A més, cal tenir en compte que a Montcada es presenten fins a 11 candidatures, el que també obre la porta a la dispersió del vot i a que, després dels comicis, siguin necessaris els pactes entre partits per poder governar. Actualment, tenen representació al consistori PSC, CiU, ICV-EUiA, PP, ERC i C's.
No ha estat un mandat gens fàcil a nivell polític. L'exbatllesa, que va substituir a César Arrizabalaga l'any 2010 sense haver estat abans regidora, va comparèixer davant els mitjans de comunicació al novembre de 2012 per negar la seva implicació al cas Mercuri. El PSC es va mantenir al seu costat mentre l'oposició li demanava, en diverses ocasions, que deixés l'alcaldia i, per tant, no esquitxés negativament la imatge de la ciutat. El passat setembre van decidir actuar en bloc i impulsar una moció perquè marxés després que passar d'imputada a encausada. La proposta es va aprovar al ple gràcies als vots a favor d'ICV-EUiA, PP, Cs i ERC, i l'abstenció del soci de govern, CiU. Pérez, però, no va deixar oficialment el seu càrrec fins que no es va conèixer la sentència condemnatòria. Des de l'oposició es mostren crítics amb el govern local, no només per la implicació de l'alcaldessa en el cas Mercuri, sinó també per la gestió urbanística i econòmica que han dut a terme. “Han hipotecat els pressupostos dels propers anys per una mala gestió urbanística”, afirma la candidata d'ICV-EUiA, Laura Campos. En aquest sentit, l'alcaldable del PP, Eva Garcia, afegeix que “han deixat una herència enverinada” al proper govern.