Política

Valentin Mateos

Candidat d'EUPV a les eleccions municipals

“Portarem deu mesures per complir els cent primers dies”

L'actual regidor i portaveu d'EUPV a Silla repeteix com a cap de llista i està convençut que l'organització d'esquerres millorarà els resultats obtinguts al 2011

A EUPV defensen el treball realitzat i el compromís amb els ciutadans davant l'oportunitat política

Valentín Mateos continua lluitant, entre altres coses, per la municipalització del servei de l'aigua i aquesta serà una condició en cas de tindre que donar suport a qualsevol altra força política d'esquerres.

Amb quina actitud es presenta enguany EUPV a les eleccions?
EUPV es presenta amb tot el treball realitzat durant els darrers quatre anys. Em portat la veu de l'esquerra al Ple i hem portat avant el compromís fet amb els ciutadans. Crec que el nostre treball ha sigut molt positiu perquè hem tocat els temes més importants. A més, ens presentem enguany amb una llista renovada, de gent jove, preparada i amb ganes de canviar el nostre municipi i fer de Silla un poble de primera.
Teniu expectatives de millorar els resultats de 2011?
Nosaltres estem convençuts de que anem a millorar els resultats, tant en l'àmbit polític com en l'organitzatiu i així ho demostra la quantitat de gent que s'està aproximant a l'organització. El treball té un fruit, i eixe fruit ja estem arreplegant-lo en aquestos darrers mesos. I estem convençuts que açò va a traduir-se en uns millors resultats electorals.
Com valora l'aparició d'altres grups polítics d'esquerra que sembla venen amb força, al menys a nivell de País Valencià?
Doncs és la realitat en la que ens trobem ara mateix, una realitat que no te res que veure amb la que teníem al 2011. I, tot i això, nosaltres seguim pensant que EUPV és l'organització de l'esquerra, la qual té un discurs molt clar i amb uns principis i un programa que manté una coherència en tot moment. Creguem que el treball realitzat durant estos quatre anys prima davant l'oportunitat política d'alguns partits.
Què pot aportar EUPV a la gestió de Silla que no s'haja fet fins ara?
Nosaltres el que hem aportat des del 2011 és la garantia de que EUPV treballa per al poble i per als ciutadans de Silla. Encara i tot tenint enfront empreses multinacionals com poden ser l'empresa de l'aigua o Iberdrola. Perquè nosaltres, per damunt de tot, som eixe xicotet i continu moviment que en aquest poble lluita i defensa cadascú dels drets dels nostres ciutadans.
Què proposa EUPV per millorar l'economia local i deixar arrere el deute acumulat? I per crear ocupació?
Doncs hem de pensar que cadascú al seu municipi parteix d'un avantatge comparatiu. A nivell territorial, Silla compta amb una ubicació que no està sent explotada. Una de les nostres idees és generar economies a través del Port, generant espais verds perquè la gent de fora vinga al poble i també perquè la gent del poble no tinga que eixir fora per passar un dia o un cap de setmana en família. A més d'això, creguem que hem d'apostar pels comerços locals i deixar de donar l'esquena a una de les principals cooperatives a nivell de Comunitat com és Consum, que té la seu al Polígon de Silla. Fins ara no s'ha establert cap vincle entre Consum i l'Ajuntament. Creguem també que hem de facilitar que la gent jove puga tindre iniciativa a l'hora d'innovar i crear els seus propis negocis, i això ha de fer-se donant els recursos necessaris a través d'un xicotet viver d'empreses on els joves tinguen un joc on ubicar-se sense assumir els grans costos que d'altra manera haurien de fer.
Es parla de que heu fet de la municipalització el vostre tema de campanya. Penseu, seriosament, que la municipalització és possible?
No només és possible, sinó que és un deure i un compromís polític de qualsevol partit que es considere d'esquerres. O anteposem els interessos dels nostres ciutadans front als interessos de maximitzar beneficis de les grans empreses o aquell que no estiga disposat a fer això que no es presente per un partit d'esquerres.
Nosaltres ho creiem possible i viable. És a dir, la municipalització no solament és una proposta que porta EUPV al Ple, sinó que és una realitat en ciutats tan importants com París, on s'ha demostrat que qualsevol privatització dels serveis públics que es consideren bàsics té una conseqüència de pèrdua de la qualitat del servei, pèrdua del manteniment de les infraestructures que es queden obsoletes i on el preu d'aquests serveis està molt per damunt dels costos reals. Creiem que la gent ha sigut estafada per un criteri de voluntat política. I aquells que ens ataquen i que no ho defensen és perquè volen jugar tant al bàndol de l'esquerra com al de la dreta.
Portareu al vostre programa qualsevol proposta per ajudar als llauradors locals i millorar les condicions agrícoles?
Crec que és hora de que comencem a defensar una denominació d'origen en molts dels nostres productes que, a més, siga un garant davant els consumidors que busquen productes valencians i de l'Horta. I això hauria de fer-se amb el compromís de totes les forces polítiques, ajudant especialment les cooperatives agrícoles.
Plantegeu qualsevol modificació respecte de la festa dels Bous al poble?
Nosaltres no plantegem en cap moment la seua eliminació, però si plantegem, en una situació de retallades tan gran, la retallada d'alguns dies de festa, i no per la festa, sinó per la inversió per part de l'Ajuntament. EUPV abans de retallar en beques i ajudes, retallarà en coses com aquesta. I, a més, creguem que els veïns i les veïnes entenen que, en aquesta situació, es pot passar de vuit a quatre dies.
En cas de no arribar a la representació necessària per governar, o en cas de ser la clau perquè un altre partit governe, EUPV pactarà?
El nostre compromís és complir amb tot allò que hem estat defensant estos quatre anys. Sabem que açò amb el Partit Popular és impossible perquè, a més, hem sigut el partit que més ha denunciat la seua política. Tenim clar que el nostre programa està per a complir-se, per tant pactaríem amb aquell que puga entendre que ha d'existir un compromís de compliment d'aspectes que EUPV considera importants. Un d'aquestos compromisos és la municipalització del servei de l'aigua.
Què és el primer que farà Valentín Mateos en cas de guanyar el pròxim 24 de maig?
Doncs nosaltres ens presentem a les eleccions amb un compromís de deu mesures per complir en els cent primers dies, perquè volem marcar clarament eixe compromís que tenim amb els ciutadans. Deu mesures que presentarem després d'arreplegar totes les propostes per al programa, però puc avançar-ne algunes. La primera és iniciar el procés de municipalització del servei d'aigua. També volem reduir les taxes que s'apliquen a les terrasses dels bars del poble perquè considerem que són una barbaritat i volem garantir un estudi de qualitat respecte als Centres de Transformació. Aquestes, més cinc o sis mesures més, seran les que nosaltres adoptarem com a compromís públic i principal. Pregunta de Serafín Simeón: Per què ens vol fer sentir culpables a tots els partits polítics de la “no municipalització” quan va ser EUPV el que va iniciar-ho tot? Com pot fer demagògia amb aquest tema si sap que és inviable el pagament?
Açò és fals. La privatització va produir-se en l'etapa 95-99, quan governava Baixauli, i ha sigut ara quan EUPV ha plantejat la recuperació del servei d'aigua potable perquè és una oportunitat que no és pot perdre. EUPV ha estat a soles denunciant l'estafa de més d'un milió d'euros que s'està produint des del 2009, de la qual també va ser partícip l'oposició per acceptar unes tarifes que no corresponien. Són ells els que haurien de donar explicacions, nosaltres no estàvem. Hem sigut nosaltres els que hem denunciat aquesta situació als jutjats assumint els costos i els que donem la cara davant una multinacional sense cap problema ni complexe. Els que ens diuen que fem demagògia són els que han volgut silenciar el treball que hem realitzat. No podem entendre que les empreses privades lluiten pels grans beneficis i els grups polítics es dediquen a dir que no és viable econòmicament.
Una pregunta per al següent entrevistat: Salva Mestre.
Nosaltres demanem a Salva, com a representant de Podem, que deixe clar si són d'esquerres o de dretes. Perquè o es tenen principis o s'actua per oportunitat política.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat francès

Declara la dona que el seu marit drogava perquè la violessin altres homes

Barcelona
Estats Units

Hunter Biden ofereix declarar-se culpable d’evasió fiscal per evitar el judici

Barcelona
política

Ada Colau, a punt de deixar l’Ajuntament

Barcelona
Estats Units

Trump es declara “no culpable” dels càrrecs contra ell per l’assalt al Capitoli

Barcelona
Guerra a Europa

El Parlament ucraïnès nomena Andri Sibiga com a nou ministre d’Exteriors

Barcelona
Política

‘Heu de tornar-hi’, la crida de l’ANC a mobilitzar-se per la Diada

barcelona
politica

Junts anuncia que farà una oposició dura contra Collboni en l’etapa post Trias

Barcelona

El PSC demana solucions per a les famílies de l’escola bressol la Baldufa

GIRONA
Política

El govern espanyol estudia una petició d’indult per a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

barcelona