Política

EL PERFIL. Besalú. Cap de llista de Convergència i Unió, serà de nou alcalde

Lluís Guinó

L'home que sempre hi és

El pròxim alcalde de Besalú serà el mateix dels últims vint anys, en Lluís Guinó. Sense experiència prèvia, es va presentar per primer cop el 1995, va guanyar i des d'aleshores els besaluencs l'han mantingut en el càrrec. Algun cop ni tan sols ha tingut rivals, com el 2011 i com passa també ara. Sempre ha estat el candidat de CiU, però a hores d'ara, en aquest poble de la Garrotxa no voten Convergència sinó que voten “en Lluís”, un home prou hàbil per haver ocupat no només l'espai polític que li correspon a la federació nacionalista sinó també el de formacions limítrofes. Això fa que a vegades vagi “pel seu compte”, en una actitud que des de l'estructura comarcal de CiU no sempre es veu bé, però que es passa per alt pel seu rendiment electoral.

En Lluís no para mai quiet i no crec que sigui fàcil treballar a les seves ordres. Té un punt d'autoritarisme incòmode, que potser és el preu que es paga quan es mira de ser el màxim d'eficaç i arribar a tot. Fins i tot besaluencs que no l'han votat mai li reconeixen la feinada que hi dedica i les millores que ha experimentat el municipi. “Ha sabut aglutinar la majoria; més que un alcalde és un coordinador de tot el que s'hi fa”, ens resumeixen.

En Guinó és advocat, però no exerceix des que el 2010 va ser elegit diputat al Parlament. Va començar fent de passant per al gabinet d'en Carles McCragh a Girona i, abans de parar-se per ell, va treballar per al també gironí Lluís Pau. En aquella època era un mitjapunta del futbol de regional que va vestir les camisetes del Besalú, el Bàscara i el Navata.

No sabem què hauria passat si el 1993, un any després d'acabar la carrera, no hagués mort de sobte el seu pare, encara jove. En Joan Guinó era el carter i en faltar ell en Lluís va substituir-lo, ajudant la mare. D'aquelles rutes a peu i converses amb els veïns en devia néixer una vocació que, tot just dos anys més tard, es va traduir en el fet de ser el cap de llista de CiU. I no era pas un bon moment per afrontar el repte perquè l'ambient estava enrarit, després d'uns mandats molt complicats. En Guinó va decidir fer cau i net. En la seva primera llista ja no hi va haver cap nom del vell consistori. L'alcalde de la renovació era tan sols un noi (tenia aleshores 26 anys) però es va envoltar de gent més gran i es va deixar assessorar, i, cinc mandats més tard, es disposa a complir la sisena etapa al capdavant del consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia