Política

Molts ajuntaments es resisteixen a retirar l'estelada

Alguns consistoris mantindran la bandera independentista fins que rebin el requeriment de la Junta Central

L'AMI recomana a tots els municipis associats que acatin la decisió

Ajuntaments catalans amb estelades a les façanes dels consistoris es resisteixen a retirar les banderes d'independentistes davant l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) i, encara que alguns sí que ja han decidit retirar-la, molts altres la mantenen de moment fins a rebre un requeriment.

A Vic (Osona), l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal, president de l'Associació Catalana de Municipis per la Independència (AMI), ha retirat l'estelada del balcó de l'ajuntament amb la intenció de tornar-la a col·locar una vegada acabat el període electoral.

De fet, l'AMI ha recomanat a tots els municipis associats que acatin la decisió de la JEC que prohibeix aquest tipus de símbols en ajuntaments i locals electorals durant la campanya de les municipals.

Així, a l'asta del balcó de l'ajuntament de Vic s'ha hissat una gran senyera en lloc de l'estelada, encara que després, des del carrer, un membre de la candidatura municipal d'ERC ha penjat avui una bandera independentista en l'arc que sustenta el balcó consistorial.

També s'ha produït un acte de protesta similar a Girona, on la candidata a l'alcaldia per la CUP, Laia Pèlach, ha desobeït les instruccions de la JEC i ha penjat una bandera independentista d'un dels balcons de l'edifici de l'Ajuntament.

A Celrà (Gironès), l'alcalde d'ERC Gerard Fernández manté l'estelada a la casa consistorial i no preveu moure-la d'aquí perquè no creu que la seva exhibició influeixi en el sentit de vot de les eleccions municipals ja que en aquesta població només es presenten forces sobiranistes.

A Torroella de Montgrí (Baix Empordà), l'alcalde Jordi Cordón (CiU) no ha tocat l'estelada de l'ajuntament en espera de rebre el requeriment i, després d'analitzar-lo jurídicament, decidiran si despengen la bandera independentista.

Segueix així les directrius de CiU, que ha recomanat als seus alcaldes que presentin al·legacions a la JEC sense retirar de moment les estelades en edificis públics fins que no rebin un requeriment.

Així, també a Berga (Berguedà) s'observava avui la bandera independentista en un balcó de l'Ajuntament, perquè l'alcalde de CiU Juli Gendrau s'espera a rebre un requeriment de la Junta Electoral abans de prendre una decisió.

Tampoc ha retirat la bandera independentista de la casa consistorial l'alcalde de Premià de Mar (Maresme) i president de l'Associació Catalana de Municipis (AMC), Miquel Buch (CiU), que s'espera igualment a rebre una ordre específica derivada de la resolució de la JEC. Passa el mateix en el cas de l'Ajuntament de Manresa (Bages), en mans de l'alcalde Valentí Junyent (CiU).

Hi ha altres casos com el de Caldes d'Estrach (Maresme), on l'estelada s'ha retirat però s'ha ubicat en un mirador que ara la fa més visible.

Societat Civil Catalana ha detectat 429 banderes separatistes a Catalunya, de les quals 93 estan en dependències oficials, repartides en 336 municipis.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler (CiU), ha afirmat avui que els Mossos d'Esquadra no retiraran les banderes independentistes dels ajuntaments i creu que “no s'arribarà a aquest extrem” perquè “els alcaldes compliran la decisió de la Junta Electoral Central”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia