PACTE POST 27-S
“Pot ser un embolic molt gros, perquè no serà bo passar uns mesos sense un govern fort”
BCOMÚ I PROCÉS
“Hem d'intentar sumar com més gent millor, encara que sigui a l'opció que puguem votar”
LA SUCCESSIÓ
“Jo treballaré perquè sigui una persona del meu equip... El pas, però, l'haurà de fer ell”
I SI PERD?
“Si això passa, m'hi estaré els quatre anys i després, entre tots, ja veurem què passa”
CANVI DE GOVERN
“La senyora Colau ens pot portar a un escenari d'aturada de determinades inversions”
GUANYADOR
“La llista més votada és qui tindrà l'obligació d'intentar formar govern. I espero ser jo”
DEUTE DE MAS
“Jo no avanço diners a la Generalitat, faig les inversions que necessita la ciutat”
MOBILITZACIÓ
“Hi ha gent a qui l'estimula la senyora Colau, però també hi ha un sector a qui l'atabala molt”
‘MÀFIA' LOCAL
“Acusar-te d'això, sabent que no és veritat, és molt greu. Perquè si t'ho creus has d'anar al jutjat”
CAN VIES
“Cada dia que passa és un dia menys per negociar... Han de demostrar més voluntat de diàleg ”
En un escenari electoral absolutament obert, l'alcalde de Barcelona i candidat de CiU, Xavier Trias, reflexiona sobre possibles pactes, el seu relleu o el context polític català.
Quines són les seves sensacions? Expectant, preocupat, o vostè és d'aquells que s'ho tiren tot a l'esquena?
Les campanyes, un les ha de disfrutar. Si te les prens amb molta angoixa, t'equivoques. Ja vindrà el dia després, que és quan assaboreixes l'èxit o tens un problema. Però la campanya són uns dies que, si te'ls prens bé, són bonics, perquè et relaciones amb la gent, no pares de fer coses, consolides equip i tothom procura cuidar el candidat. No em puc queixar.
Aquestes són unes eleccions entre dos models ideològics?
Estem davant dos plantejaments diferents. Per una banda hi ha els que creiem que només es pot fer acció social si generes activitat econòmica. Hi ha gent que això no ho entén, i que creu que s'ha de fer activitat assistencial. I això s'ha de fer de totes totes, però per poder fer-ho, insisteixo, cal activitat econòmica. La lluita contra les desigualtats socials s'ha de fer amb tres coses: treball, habitatge i educació.
Vostè, per tant, és més partidari d'estimular l'economia ajudant els empresaris o de fer polítiques més redistributives?
Una cosa va amb l'altra. No es poden fer polítiques redistributives si no tenim empreses. I això és el que intento que la gent es fiqui al cap. Perquè qui només vol redistribuir, però sense dinamitzar o crear activitat econòmica, erra el plantejament. La millor manera d'ajudar la gent és que tingui feina, i no donar un subsidi.
El nivell de participació, i sobretot la mobilització de sectors tradicionalment abstencionistes, serà una de les claus d'aquestes eleccions?
No ho sabem. És la gran incògnita, si som capaços o no d'aixecar la participació. Com més gent vagi a votar millor; ara, és difícil preveure qui tindrà més capacitat...
‘A priori' sembla que Barcelona en Comú o la CUP, no?
Això no se sap mai. Els millors resultats de CiU en unes eleccions catalanes es van produir quan va haver-hi més participació. Depèn dels estímuls que rebi la gent. I de la mateixa manera que hi ha un conjunt de gent a qui la senyora Colau estimula, n'hi ha un altre a qui atabala molt. Perquè no té clar on ens pot portar. I segons com vagin les coses, la senyora Colau ens pot portar a un escenari d'aturada d'inversions.
Creu que si Ada Colau és alcaldessa passarà tot això?
Si aplica el que diu, sí. Ara bé, si després canvia, doncs no. Si el seu interès és actuar sobre l'activitat econòmica o la banca, no corregint possibles disfuncions sinó veient-los com a adversaris, comet un error. Un exemple és el del turisme. No voler que vingui és una equivocació. Gestionar-lo bé, però, pot ser un encert. Però has d'explicar com ho penses fer. Quan la senyora Colau parla de creuers, jo li dic ‘vagi amb compte perquè potser aconsegueix que no vinguin'. A vegades fa plantejaments que, com a mínim, creen inquietud i que, segons com s'apliquessin, no ens aniria bé.
Vostè va acusar BComú de crispar la campanya, però abans els havia dit “saltimbanquis”...
En política una cosa és dir que hi ha gent que va canviant d'opinió i una altra és parlar de màfies o dir que ets un corrupte. Dir segons què per fer mal és molt greu. I lamentable. I vergonyós. Acusar-te de mafiós sabent que no és veritat és molt greu. Perquè si t'ho creus, el que has de fer és anar al jutjat.
L'alcalde ha de ser el candidat de la llista més votada?
El lògic és que la llista més votada intenti fer govern. Si no ho pot fer, és quan es poden donar altres circumstàncies.
Per tant, si Barcelona en Comú és qui guanya les eleccions, respectarà que obri el ball?
És que es tindrà l'obligació de fer-ho! És el paper que ens hem donat entre tots amb la legislació actual. Qui tregui el màxim nombre de vots, que espero ser jo, és qui haurà d'intentar fer govern. Després podrà o no, però ho ha d'intentar.
El pacte amb ERC ja està fet?
No. Tot depèn del resultat que es produeixi. Jo tinc confiança que n'obtindré un de bo, i és veritat que allargaré la mà als partits que han estat més propers a nosaltres. I ja veurem la capacitat que tenim de fer un pacte, que pot ser estable o, com el que hem tingut fins ara, que no ho ha estat...
I la proximitat del 27-S, no influirà en aquesta negociació?
Jo no voldria que influís, però quan parlo amb els partits hi ha gent que em diu que fins al 27-S no prendran cap decisió. I jo els dic que això serà un embolic molt gros, perquè no crec que sigui bo passar uns mesos sense un govern fort.
Això li ho ha dit ERC?
Diria una mentida si digués que només m'ho diu ERC. Són tots. Em diuen que fins al 27 de setembre ‘ja ho veurem'. I és un error. S'han de prendre decisions abans.
Podem anar, per tant, a un escenari d'interregne fins a les catalanes?
Jo procuraré que no sigui així. Dependrà dels resultats. No serà el mateix si trec 11 regidors que si són 16.
I també dependrà dels que tregui ERC, no?
S'hauran de veure els resultats de tots. I que tots exerceixin la seva responsabilitat abans de les eleccions al Parlament.
Ja hi ha partits, com C's, que diuen que amb vostè no pactaran. També descarta algú d'entrada?
Hi has de posar paciència. Perquè després tots diuen el mateix, que estan disposats a fer coses en interès de Barcelona. És qüestió d'asseure's i valorar quines possibilitats hi ha. És evident que hi ha partits que és difícil que entrin a formar govern amb nosaltres. No només perquè ells no vulguin, sinó perquè jo tampoc vull. Però col·laborar no és el mateix que fer un pacte de govern.
La conjuntura econòmica i política, sense majoria en el ple, l'ha obligat al pragmatisme?
El que t'obliga és a fer el possible, i no tot el que voldries fer. Quan en tens 14 sobre 41 és evident que no pots fer tot el que anheles. Després et trobes alguns grups que t'ajuden, de manera més prolongada o més esporàdica. És bo que hi hagi un govern fort, perquè estar tot el dia negociant segons quines coses és complicat. Hem de donar tranquil·litat i seguretat a la gent. No pot ser que en apostes estratègiques, com la de les smart cities, es canviï de vot cada dia.
Continuarà avançant diners a la Generalitat?
Jo no avanço diners. Jo faig coses per la gent. Si la Generalitat no té diners i hi ha nens amb una escola en barracons, doncs ja faig una escola. Això vol dir que creo patrimoni per a l'Ajuntament, el llogo a la Generalitat, i per tant recupero els diners. Això no és deixar diners. És fer les inversions que necessita la ciutat.
Sense eufemismes, s'ha d'enderrocar Can Vies?
Dependrà. És una decisió que haurà de prendre el districte amb els veïns. És lògic que s'enderroqui? Sí, perquè en el planejament d'aquella zona hi ha d'anar una rampa. Si es poden buscar altres solucions, el que cal fer és seure i discutir-ho. El que no val és que, davant d'aquesta actitud positiva de l'Ajuntament, la gent de Can Vies estigui tan tancada a qualsevol negociació. Han de demostrar més voluntat, i és molt trist veure que hi ha grups dins de Can Vies, no pas tots, que tenen un tarannà molt impositiu. I a mi em sembla poc democràtic, sincerament.
Però si el diàleg no avança, hi haurà un moment en què caldrà prendre una decisió, no?
És evident. Cada dia que passa, és un dia menys que hi ha per negociar. I aquesta negociació nosaltres la volem fer d'acord amb els veïns, que són els que viuen allà.
Aquest mandat no n'hem vist, però en el proper hi haurà consultes ciutadanes?
Sí, però més que consultes, que en alguns casos són importants, el que cal impulsar són els processos participatius, amb el benentès que han d'estar oberts a tothom. Necessitem que les entitats siguin representatives, perquè hi ha cops que em vénen senyors que es presenten com a representants dels veïns. Però de quants? De tots? D'una part? Tots tenim problemes de representativitat. Jo sempre poso l'exemple de la Diagonal, on un 80% de barcelonins van votar en contra que hi passin els tramvies i després la FAVB ho reclama.
Aquestes seran les seves últimes eleccions. Li agradaria que el seu relleu fos un tinent d'alcalde?
Seria el més lògic. Jo treballaré perquè una persona que treballi amb mi sigui qui em rellevi. Em fa especial il·lusió que la gent que està amb mi acabi triomfant. Ja sigui dins o fora de la política.
Ja té un nom al cap?
No, no. Això han de ser ells. Han de fer el pas. Per això jo dic que potser continuo, perquè no pot ser que tothom ja estigui pendent de qui substituirà el Trias. Hem fet un bon equip, hi ha estimació mútua, i és un actiu molt important a preservar. Altres que es presenten no tenen aquesta unitat. I segur que més endavant, dins aquest grup, hi haurà algú que dirà que el vol liderar ell. I aquesta és una decisió que, després, s'haurà de parlar amb el partit.
Si vostè perd les eleccions, aquest relleu s'accelerarà?
Si això passa, jo m'hi estaré els quatre anys i després ja veurem què fem. És una decisió que hauríem de prendre entre tots. Però el que no em plantejo és perdre. Sinó guanyar, tot i que després, és veritat, haurem de parlar del futur.
En les seves al·lusions al procés, vostè sempre apel·la a actuar amb sensatesa. No creu que el full de ruta de CiU-ERC aboca a un escenari de trencament forçós amb l'Estat?
Jo no em canso de dir que Barcelona, i jo com a alcalde, hem de col·laborar amb el president de la Generalitat i el Parlament. El que hem d'intentar és que el màxim de gent possible ens segueixi. Perquè anant sols ens equivocarem. Per això hi ha cops que m'enfado quan veig que hi ha mecanismes o actituds que poden separar. Els que som més nacionalistes, i els que ho són menys, hem de trobar punts comuns per avançar junts.
A escala municipal, doncs, entenc que intentarà que BComú s'afegeixi a aquest corrent?
Hauríem de procurar-ho. Com més gent sumi, millor. Encara que això no sempre és matemàtic. Hem d'intentar sumar, encara que sigui a l'opció que puguem votar.