Política

el contrapunt

Actituds feixistes i racistes en la campanya garrotxina

Les provocacions de PxC han marcat negativament uns dies que, pel que fa als altres partits, ha estat tranquil·la

El pitjor capítol ha estat l'agressió d'un membre de PxC a un altre de la CUP

La campanya electoral a la comarca de la Garrotxa ha estat marcada per la crispació que ha generat Plataforma per Catalunya (PxC), tot i que els seus integrants s'han declarat víctimes d'una persecució política. Aquesta crispació ha tingut dos capítols especialment. El primer, dimecres passat, quan en el debat de tots els candidats d'Olot el líder de PxC Ignasi Mulleras va utilitzar expressions racistes i xenòfobes greus reptant el sector del públic que cada vegada que parlava mostrava rètols de l'associació Unitat contra el Feixisme i el Racisme. Les seves intervencions van provocar diverses esbroncades del públic i la reacció contundent de la majoria dels
participants en el debat, sobretot de la cap de llista de la CUP, Mireia Tresserras.

El segon capítol es va produir també dimecres, però no va transcendir fins l'endemà. Un membre de la CUP de Sant Joan les Fonts va interposar una denúncia als Mossos d'Esquadra d'Olot contra el número quatre de la llista de Plataforma per Catalunya a Olot, Josep Roca Carol, per una agressió. La persona agredida treballava al bar Ventolà quan el van alertar que dues persones estaven plantant cartells sobre els de la CUP i, quan va anar-los a demanar explicacions, Roca el va agredir i, a més i segons la denúncia, ho va continuar fent fins que es va poder refugiar al bar. L'agressor va desistir de ventar cops a la porta del local quan va veure que no hi podria accedir. A part de les agressions, el va insultar i el va amenaçar. La CUP es va solidaritzar amb el seu companya de partit i va fer públics els fets.

Per tot això, ahir, Units contra el Feixisme i el Racisme va dur a terme un acte de rebuig a totes aquestes provocacions davant dels jutjats de la capital garrotxina amb el suport de la CNT, de Procés Constituent, del col·lectiu feminista La Dalla, de l'Assemblea de Joves de la Garrotxa, de l'entitat Hatambinnira Jikke Lemunu, i de l'Assemblea Nacional Catalana. Diferents portaveus de l'entitat van llegir un manifest en què denunciaven les diverses declaracions i actituds xenòfobes i racistes de PxC i van demanar públicament a la junta electoral de zona, amb seu als jutjats olotins, que actuï perquè la llista de PxC d'Olot inclou al número 19 Georgina Pahul, una dona de Barberà del Vallès, sense el seu consentiment. Segons han denunciat la CUP, ERC i ahir els portaveu de l'entitat antifeixista, el partit ha falsificat la firma de la dona i s'ha apropiat fraudulentament del seu document d'identitat. Pahul va fer públic el seu cas perquè no vol que se la relacioni amb aquest partit. De fet, va denunciar-lo als jutjats de Sabadell.

En el mateix acte es va llegir també el manifest de rebuig d'una trentena de professors d'un institut d'Olot per l'entrada a les aules d'Ignasi Mulleras en el marc d'una sèrie de contactes dels candidats amb estudiants dels centres de secundària per a un programa d'Olot TV.

Sigui com sigui, Plataforma per Catalunya ha estat la trista protagonista de la campanya electoral garrotxina.

LA XIFRA

7
llistes
polítiques concorren a les eleccions municipals per tenir cadira al consistori de la capital garrotxina.

Els uns i els altres

Arran de les barbaritats que ha esbombat PxC durant les eleccions a la Garrotxa –es presenta a Olot i a Sant Joan les Fonts–, molts opinen que no es pot callar i, per això, bona part d'aquests molts han participat en actes públics de rebuig als comentaris racistes i feixistes d'aquest partit. L'associació Unitat contra el Feixisme i el Racisme les ha canalitzat, i ERC i la CUP també han dut a la junta electoral el tema de la dona que es va trobar a la llista de PxC d'Olot sense saber-ho. N'hi ha d'altres que creuen que és millor no dir res per no fer-los publicitat, que la polèmica és el millor míting per a ells. Quina és la millor defensa?

J.C.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Rússia inclou en la llista de terroristes a aliats i advocats de Navalni

barcelona
guerra a europa

Rússia acusa a Occident d’estar al darrere de l’ofensiva ucraïnesa a Kursk

barcelona
guerra a europa

Els Països Baixos esperaran a la investigació del Nord Stream per reaccionar

barcelona
europa

Croàcia tindrà servei militar obligatori de dos mesos a partir de 2025

barcelona
guerra a europa

Ucraïna ataca de matinada un embarcador i un vaixell a Crimea

barcelona
guerra a gaza

Cinc morts en un bombardeig a la Franja enmig de les converses per un alto el foc

barcelona
política

Anuncien la presència de Puigdemont la setmana vinent a Prada

barcelona
amèrica llatina

El chavisme i l’oposició veneçolana rebutgen repetir les eleccions

barcelona
política

Puigdemont: “Vaig tornar per exercir el dret a resistir l’opressió”

barcelona