Política

El PSC aguanta per l'àrea metropolitana tot i el cop

La patacada de la ciutat de Barcelona no treu que els socialistes resisteixin als seus feus metropolitans

Es manté com la segona força més votada del país però perd uns mil regidors

La davallada monumental del PSC a Barcelona, on perd la meitat de vots de fa quatre anys, en què ja havia retrocedit molt, no dibuixa el resultat real que els socialistes obtenen a Catalunya. A la capital del país perd set regidors i passa de ser l'alternativa a CiU a ser la cinquena força amb més del 90% de vot escrutat. Això serveix com a tendència a Catalunya allà on el PSC no tenia l'alcaldia o en ciutats com ara Sabadell i Lleida, on, tot i tenir-la, pateix un sever vot de càstig. A Sabadell, amb l'exalcalde Bustos condemnat per corrupció, el PSC perd 18.000 vots i vuit regidors i només guanya per 300 vots la coalició de Podem i ICV-EUiA. A Lleida, l'alcalde Àngel Ros, tot i guanyar, perd 10.000 vots i també set regidors per la crisi de govern, en què la seva mà dreta va sortir de l'executiu denunciant pràctiques opaques de gestió de l'alcalde.

Però a Catalunya els socialistes resisteixen com a segona força municipal més votada, amb uns vint mil vots més que ERC, tot i que perden un miler de regidors. Aquesta capacitat de resistència s'explica per la solidesa de la base electoral a l'àrea metropolitana de Barcelona, on tot i el desgast que li causa el govern de les ciutats i les dificultats de la marca en ple procés sobiranista a Catalunya, el PSC és capaç de mantenir la majoria absoluta a Granollers i guanyar-la a Santa Coloma de Gramenet amb Núria Parlon, viceprimera secretària del partit.

A Cornellà de Llobregat, tot i perdre la majoria absoluta, manté la victòria clara com a Esplugues, l'Hospitalet, Sant Boi, Sant Joan Despí, Cerdanyola, Terrassa, Viladecans i Tarragona, la segona capital de demarcació que manté sota el seu poder junt amb Lleida. És cert que arreu es desgasta amb milers de vots que li prenen les noves formacions emergents de l'esquerra, sobretot les candidatures al voltant de Podem i ICV-EUiA. Però el PSC ni desapareix ni passa a ser una força minoritària al país. És el partit que continua guanyant a les ciutats més grans del país, feta l'excepció crua de Barcelona. Una base afeblida però suficient per començar a pensar en el 27-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Trump vol que Netanyahu acabi “ràpid” la guerra perquè danya la imatge d’Israel

barcelona
àfrica

Algèria critica el suport de França al pla del Marroc per al Sàhara Occidental

barcelona
política

El Parlament aprova el vot telemàtic i amplia els supòsits per a la delegació

barcelona
tribunals

L’AN retira les mesures cautelars als encausats en ‘l’Operació Judes’

barcelona
unió europea

Ultimàtum de la CE al Regne Unit per les lleis de circulació de ciutadans

barcelona
estats units

Trump acusa el Partit Demòcrata d’haver donat “un cop d’estat” contra Biden

barcelona
estats units

El director de l’FBI no té clar que Trump rebés l’impacte d’una bala

barcelona
guerra a europa

Drons russos tornen a caure en territori de l’OTAN fronterer amb Ucraïna

barcelona
política

L’independentisme civil recupera la unitat per a la mobilització de la Diada

barcelona