Política

Colau avisa Mas

L'alcaldessa electa anuncia que després de la presa de possessió demanarà cita al president per parlar abans de res del deute de la Generalitat amb Barcelona

El nou govern es replantejarà la subvenció anual a la F1

Se li ha acabat a Artur Mas la complicitat amb l'Ajuntament de Barcelona que ha caracteritzat el mandat de l'alcalde –ara ja només en funcions– Xavier Trias, i el marge de maniobra que se'n derivava. I si dimarts, sabedor que se li compliquen les relacions amb la banda de mar de la plaça Sant Jaume, Mas va carregar ja d'entrada contra Ada Colau i va advertir-la que segons com li demani el retorn del deute potser no l'abona, ahir va ser l'alcaldessa electa la que va tornar-li l'avís.

Colau va instar Mas a ser “responsable i respectuós” amb Barcelona i a comportar-se “com a president de Catalunya, no com a president d'un partit polític”. “El primer que hauria de fer és felicitar-nos per haver guanyat, saludar el nou govern de Barcelona i expressar respecte pels 176.000 veïns que ens han votat”, va dir. En comptes d'això, Mas havia ironitzat dimarts sobre algunes propostes de Colau, i havia insistit en què la “violència verbal” en què a parer seu ha incorregut la seva formació, Barcelona en Comú, pot derivar en violència física, mentre que el portaveu del govern, Francesc Homs, ja situava el futur nou govern de Barcelona en un extrem d'una “pinça diabòlica” feta amb l'executiu de Mariano Rajoy. El que no va poder confirmar Colau és si Mas l'havia trucat per felicitar-la. “Tinc moltíssimes trucades perdudes de números que no conec, i el seu no el tinc a l'agenda”, va explicar.

Colau va avançar que, un cop prengui possessió en el ple de constitució de l'Ajuntament del 13 de juny, la primera reunió que demanarà ja com a alcaldessa serà amb Mas, i precisament per abordar el tema del deute, sobre el qual Trias mai s'ha posat d'acord amb l'oposició, excepció feta d'ERC. No fa ni dos mesos, aquest assumpte va propiciar un ple extraordinari on Trias va patir la darrera derrota política del mandat : tot i que l'executiu municipal de CiU xifrava el deute en 148 milions –els reconeguts per la Generalitat–, el ple, amb els vots del PSC, el PP i ICV –ara integrada a BComú–, va aprovar un document que elevava la xifra a més de 300, tot i que no la precisava.

La discrepància prové de diverses partides. A diferència de l'oposició, el govern no comptabilitza ni 21,8 milions d'obligacions no reconegudes per la Generalitat ni altres 45 descomptats a canvi de quedar-se la titularitat de la presó Model i la nau central de Can Batlló, operacions que l'executiu va formalitzar contra la voluntat majoritària del plenari. A més, l'oposició entén que hi ha hagut altres despeses per compensar la desaparició de diverses aportacions de la Generalitat, destinades a escoles, guarderies, consorcis culturals o plans d'ocupació.

Entre els pagaments que ha assumit Trias per incapacitat de la Generalitat i que ara estan en el punt de mira hi ha l'aportació de 4 milions anuals per mantenir la F1 al circuit de Montmeló, que l'Ajuntament barceloní abona des del 2012. El conveni per a la celebració del gran premi anual era vigent fins l'any que ve, i es va renovar fins al 2019 el 8 de maig, coincidint amb el 25è aniversari del circuit i, de retruc, amb l'inici de la campanya electoral. Tot i així, Colau va posar en qüestió ahir el manteniment de l'aportació barcelonina. “En aquest context d'emergència, subvencionar la F1 no és prioritari”, va dir, i va recordar que sufragar les 4.500 beques menjador que l'últim any van quedar desateses tindria un cost similar. “Hem de destinar 4,5 milions a les beques menjador, o quatre a la F-1?”

Colau, en la mateixa línia, va celebrar “com una victòria” la paralització de la formalització d'un contracte d'última hora amb Telefónica per 3,2 milions. Segons va publicar ahir El Mundo, estava previst aprovar-lo en el consell de govern de dimarts, que va ser desconvocat després que Trias es comprometés a no firmar res més sense el vistiplau de l'alcaldessa electa. BComú dóna suport als vaguistes en el conflicte laboral entre la companyia i els empleats subcontractats, i Colau va supeditar la rúbrica del nou contracte a l'assumpció per part de l'empresa d'unes “condicions mínimes” en clau laboral que no va concretar.

LES FRASES

Mas s'hauria de comportar com a president de Catalunya, no de CiU; hauria de felicitar i saludar el nou govern de Barcelona
Hem de destinar 4,5 milions a beques menjador, o quatre milions a subvencionar la F1?
Ada Colau
alcaldessa electa de barcelona

La CUP marca distàncies amb el PSC

Colau va mantenir ahir una primera presa de contacte amb Jaume Collboni de cara a les negociacions per buscar pactes més o menys estables, i avui té previst un primer encontre amb Xavier Trias per començar a perfilar el traspàs de poders. Colau, que dimarts ja s'havia reunit amb Alfred Bosch (ERC), té pendent també veure's amb la CUP, tot i que ahir el diputat Quim Arrufat ja va advertir que els ‘cupaires' no entraran en cap govern amb el PSC.

Colau també es va reunir ahir amb el secretari municipal per informar-se dels protocols a seguir fins al ple de constitució del nou ajuntament, previst pel 13 de juny, i ja ha parlat per telèfon amb els presidents de l'ANC i de la FAVB, amb els quals també té previst reunir-se en els dies vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia