Política

Convergència rellança la ‘marca Mas' per al 27-S

El partit encarrila les eleccions catalanes explotant l'actiu electoral de Mas amb relació a les incerteses sobre CiU

Fa una crida al vot útil sobiranista

No havia passat ni mitja setmana de les eleccions municipals quan Artur Mas ja s'havia entregat a les següents. Ahir el consell nacional de CDC va analitzar la davallada de CiU del 24-M i va disparar el tret de sortida de la cursa fins al 27-S: la precampanya més llarga. Amb la incertesa sobre el futur imminent d'Unió (i, per tant, de la federació) i en plena immersió en el llarg procés precongressual que culminarà a l'hivern, els convergents ja han dipositat la seva sort en els comicis del setembre en els actius de la marca Mas com a símbol d'un projecte d'estabilitat i moderació cap a la independència.

“Hem de liderar aquest procés i, per tant, hem de quedar primers el 27-S”, va sentenciar el president de la Generalitat. En les intervencions que va fer al consell nacional, Mas va ensenyar algunes de les cartes que jugarà amb aquest propòsit: l'apel·lació al “vot útil sobiranista”; presentar CDC com la garantia d'“èxit” i d'estabilitat en la gestió de l'anomenada transició nacional; la reivindicació de l'obra de govern i de l'esperada recuperació econòmica amb un renovat accent social; i intentar esvair l'ombra de la corrupció. L'endemà que el jutge del cas Palau va ordenar l'embargament preventiu dels 15 locals del partit dipositats al jutjat per la seva possible responsabilitat civil a títol lucratiu en la causa, per primer cop Mas va admetre públicament el desgast electoral que els pot haver provocat l'aparició de “casos d'irregularitat” i de “falta de transparència”.

CDC va combatre ahir el possible efecte de contagi del dol convergent per la pèrdua de l'Ajuntament de Barcelona, pel forat negre de l'àrea metropolitana per on CiU va caure notablement i per la pèrdua de representacions històriques en alguns municipis. Xavier Trias va ser ovacionat pels consellers nacionals amb un llarg aplaudiment. Era en aquest entorn que el president de CDC va valorar la capacitat de “resistència” del partit el 24-M com a primera força en vots i regidors, tot i el desgast de la governabilitat. “Som molt durs de pelar”, va apuntar, abans d'insistir una vegada i una altra que CDC és una força “útil” i “necessària”.

Mas també va aprofitar la victòria d'Ada Colau a la capital catalana per agitar l'espantall dels perills de la divisió del vot independentista. “Quan no hi ha una concentració forta, intensa, del vot sobiranista, la divisió comporta que se'n colin d'altres com a primers”, va dir, que “no són tan clars” respecte a l'estat català. Per això, va demanar que CDC aglutini el vot útil per reforçar el procés.

Sense arribar a citar els d'Oriol Junqueras, els principals rivals de CDC el 27-S, Mas es va referir a les credencials independentistes d'ERC. “De tots els que aixecaran la bandera una mica més alta si poden, no n'hi haurà ni un de sol que tindrà querelles criminals per haver posat les urnes”, va etzibar. CDC es va presentar disposada a treure la pols al procés participatiu com a prova de la determinació de Mas amb el procés de cara a les catalanes. “Sense nosaltres liderant com es va liderar, no hauria estat possible”, hi va afegir. Mas també va alertar del perill que, més enllà de l'habitual “confrontació partidista”, la rivalitat dels partits independentistes perjudiqui el projecte compartit: “Atenció perquè segons com es facin les coses el propi procés queda més enfortit o afeblit”.

En la línia del viratge socialdemòcrata que el partit ha emprès de cara a la convenció nacional de juliol, per preparar el 27-S abans del congrés de l'hivern, CDC marca perfil social. Al·lega que tot i les retallades i l'“asfíxia” financera de Madrid, el govern de Mas ha augmentat percentualment la despesa social bo i demostrant que té “prioritats”. Ara que s'albira la recuperació, CDC es va declarar “preparada” per gestionar-la.

LES FRASES DE MAS

Hem de liderar aquest procés i, per tant, hem de quedar primers el 27-S
De tots els que aixecaran la bandera [...] no n'hi haurà un de sol amb querelles criminals per haver posat les urnes
Quina altra força política està preparada de debò per assumir la recuperació d'aquest país?
El vot útil és per a aquella gent que no per la via de les paraules, sinó per la via dels fets, se l'ha jugada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA