Política

Lluís Puig (ERC), disposat a governar en minoria tot el mandat a Palamós

El cap de llista republicà enceta la segona tanda de converses amb l'objectiu que prevalgui la condició de força més votada

Ferrés (PSC) prefereix un govern fort

L'empat tècnic entre ERC i el PSC a Palamós a sis regidors, decantat a favor dels republicans per només 24 vots, ha fet que els dos partits depenguin d'una doble aliança, com a mínim, per formar govern. L'entesa entre tots dos ho evitaria, però sembla descartada després de la primera tanda de converses dels dos partits més votats amb altres grups.

L'encara alcaldessa en funcions, la socialista Teresa Ferrés, després de cedir d'entrada la iniciativa de les negociacions a ERC, apostava la setmana passada per un “govern fort”, però ahir el cap de llista republicà, Lluís Puig, assegurava a Ràdio Palamós que es veuria amb cor de governar en minoria. Descartada la CUP com a sòcia de govern –tot i que la formació no ha refusat els suports puntuals– i el PP per la banda ideològica, els aliats que es perfilen amb més números per formar un hipotètic executiu amb ERC serien CiU i Junts per Palamós i Sant Joan (JxPiSJ).

Totes dues formacions, per ara, mantenen la interlocució oberta tant amb Esquerra com amb el PSC. El convergent Jordi Pallí no es pronuncia sobre les preferències després dels primers contactes amb tots dos partits, més enllà de refermar que vol afrontar el mandat.

Per la seva banda, Dani Reixach (JxPiSJ) també aposta per un “govern fort i estable”, tot i insistir que no tenen cap aliat clar. Reixach i Pallí no s'han assegut a negociar, malgrat que el regidor electe de JxPiSJ té assumit que s'hauran d'asseure abans de decidir l'aliança. Reixach ha posat sobre la taula que el nou govern haurà d'“apostar per una participació real i donar resposta ràpida a les demandes dels ciutadans”.

L'acord a Santa Cristina, encarrilat

Els passos d'ERC cap a l'alcaldia a Santa Cristina d'Aro estan encarrilats després de les primeres negociacions amb els grups que integren el nou consistori. El republicà Xavi Sala té força avançada l'entesa amb Guanyarem Santa Cristina i Junts, que li garantirien la majoria absoluta per ser investit, però continua negociant amb els Independents de Narcís Palahí i està pendent d'acceptar una oferta de col·laboració del regidor d'Emprenedors, Julio Rico, que planteja dur l'àrea d'Hisenda, reduir l'IBI i incrementar les inversions en urbanitzacions i les bonificacions a les llars més desafavorides, entre d'altres. El PP no entra en els plans de govern de Sala, de la mateixa manera que CiU, on la continuïtat o no de Josep Llensa és la línia vermella del cap de llista d'ERC per negociar una hipotètica entrada en el govern.

A Regencós, les converses d'ERC per formar govern continuen obertes. I a Begur, on els republicans tenen la clau de la governabilitat entre CiU (4 edils) i el Bloc Municipal (amb 3), les negociacions encaren una segona tanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia