Política

Manuel Bustos minimitza les acusacions contra ell pel cas Mercuri a “probables” irregularitats a la FMC

L'exalcalde de Sabadell i el seu germà Francisco consideren que l'alt càrrec de Montcada era de confiança i es podia designar a dit

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha intentat minimitzar aquest dilluns al Parlament totes les acusacions del 'cas Mercuri' que pesen sobre ell, gairebé una a una, però sobretot ha volgut recordar que no està imputat en la peça principal del cas, sobre suposats cobraments de comissions irregulars per operacions urbanístiques a la ciutat. Bustos ha explicat que les acusacions per corrupció urbanística que semblava que hi havia al principi contra ell no s'han traduït en imputació judicial, però sí que ha admès alguna “probable” irregularitat comptable a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) o en la contractació de personal al Consorci de Residus del Vallès Occidental.

El TSJC va condemnar a Francisco i Manuel Bustos i a Daniel Fernández a un any i quatre mesos de presó, quatre anys i mig d'inhabilitació i a 60.000 euros de multa per tràfic d'influències, i a l'exalcaldessa de Montcada i Reixac María Elena Pérez a set anys d'inhabilitació per prevaricació.

Abans de Manuel Bustos ha comparegut el seu germà i exregidor de seguretat i espai públic, Francisco, que ha negat totes les acusacions que se li fan en les diverses peces del 'cas Mercuri'. El germà petit de l'exalcalde ha dit que està implicat en tres peces: la de Montcada i Reixac que ja està sentenciada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), una per l'agilització d'una llicència d'obres i una altra sobre el suposat pagament de despeses personals per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Sobre aquest últim cas, creu que els Mossos d'Esquadra es confonen en les 'punxades' telefòniques en barrejar la FMC i la Federació Socialista del Vallès Occidental Sud.

Sobre la suposada agilització d'una llicència, ha explicat que un veí va parlar amb el seu tiet, Melquiades Garrido, president de la patronal constructora de la comarca, perquè l'Ajuntament no arreglava la connexió de casa seva amb el clavegueram. Bustos ha dit que la petició del veí s'havia endarrerit per causes desconegudes però ha negat que després de la trucada s'accelerés de forma irregular, i ha explicat que la investigació judicial estava arxivada. En tot cas, Francisco Bustos ha negat que mai hagi cobrat cap tipus de comissió irregular.

Sobre el cas de Montcada, Francisco Bustos creu que un càrrec de confiança no cal que es posi a concurs públic amb unes bases obertes a tothom. Segons ell, només els ajuntaments de Montcada i Rubí van fer un procés un similar, i s'ha preguntat si a municipis com Badalona, governat pel PP, es fa un concurs públic per cada càrrec de confiança. Bustos ha dit que aquest procediment està previst en una llei espanyola que la Generalitat havia de desenvolupar i no ha fet. En el cas de Montcada, ha dit que desconeixia que hi hagués convocat un concurs públic i ha opinat que els càrrecs de confiança ho són per “confiança professional i política”.

Bustos ha dit que ell desconeixia què passava a les altres regidories de l'Ajuntament de Sabadell ni tampoc què passava als altres ajuntaments socialistes de la comarca, tot i ser president de la Federació Socialista del Vallès Occidental Sud. Però el diputat d'ICV-EUiA i exregidor a Sabadell, Joan Mena, li ha recordat una sentència ferma que condemna l'Ajuntament de Sabadell per quinze contractacions irregulars i li ha recordat nombrosos casos de familiars de càrrecs socialistes nomenats a dit per treballar a l'administració pública. Segons Mena, el PSC comarcal era una “agència de col·locació” i ha assegurat que a Sabadell “no es movia res” sense que els germans Bustos ho sabessin.

També el diputat d'ERC Oriol Amorós ha qualificat el suposat entramat de corrupció municipal a Sabadell d'”indústria” i d'”enciclopèdia de la corrupció” i de corrupció “sistèmica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona