Llum verd a Olot per a Corominas
Pere Gómez (ERC) no vol ser alcalde d'un govern d'esquerres en minoria
La CUP dóna suport a la seva investidura però no a un pacte amb ERC
ERC lamenta perdre una oportunitat històrica
Pere Gómez (ERC) té els suports necessaris per ser proclamat alcalde d'Olot al ple extraordinari de constitució del nou consistori que se celebra dissabte vinent, però no ho serà. Ell mateix va avançar que no vol ser l'alcalde d'un govern d'esquerres que naixeria dèbil, perquè no entraria a formar-ne part la CUP (3 regidors). Per tant, als seus cinc regidors, s'hi sumarien els tres del PSC i el d'Olot en Comú, és a dir, 9 i, per tant, els mateixos que té CiU.
Tot i que no ha tancat encara cap porta, Gómez lamenta que es deixi perdre l'oportunitat que ell qualifica d'històrica de formar un govern d'esquerres a la capital garrotxina i va remarcar que no ha estat per manca de voluntat i esforços per part de la seva llista.
Fins al cap de setmana passat, la decisió que es pogués formalitzar aquest govern estava en mans de la CUP, que va convocar una assemblea per prendre la decisió. El PSC i Olot en Comú ja havien comunicat a Gómez la intenció de formalitzar un pacte. La cinquantena de persones que van assistir a l'assemblea de la CUP, però, van acordar per majoria donar suport a la investidura del cap de llista d'ERC, però van rebutjar entrar al govern.
Als dies previs a l'assemblea, la CUP havia insistit a reclamar una proposta per escrit per poder-la debatre davant de tots els participants. Pere Gómez va explicar que la proposta que va fer-los arribar era únicament la d'asseure's els quatre partits d'esquerres per trobar una entesa. “L'única condició és que entressin tots al govern. Ens hem quedat a les beceroles”, va indicar Gómez, qui, a més, va lamentar que, tot i fer l'oferiment just després del dia de les eleccions, tot hagi hagut d'esperar al dia 6.
El líder d'ERC hi va afegir que no es pot negar al seu parer que hi ha hagut un desplaçament majoritari del vot olotí cap a les posicions d'esquerra. “Les quatre llistes amb representació sumem una majoria folgada de dotze regidors sobre vint-i-un, i per a ERC a Olot, són uns resultats històrics perquè per primera vegada tenim la possibilitat de liderar un govern unitari de les diverses formacions d'esquerra de la ciutat”, va afirmar.
Pere Gómez va remarcat que els regidors d'ERC han demostrat que només els mouen les ganes de treballar per Olot i no el poder. “Ho hem demostrat de sobres, tant quan podíem haver entrat al govern de CiU el 2011 o al del PSC el 2007. Però ara les condicions eren diferents, perquè teníem la possibilitat d'articular una alternativa majoritària d'esquerres”, va sentenciar.
Va lamentar, també, que potser no han tingut prou temps per aglutinar posicions i maneres de fer diferents “Però no estem decebuts: estem contents perquè hem obert una porta que volem que quedi oberta, i no serem nosaltres qui la tancarem”, va concloure.
Un pacte deixarà Esteve Pujol fora de l'alcaldia de Camprodon
J.CEl socialista Esteve Pujol deixarà de ser l'alcalde de Camprodon després de 20 anys al càrrec i amb còmodes majories absolutes. A les passades eleccions del maig, la seva llista, Tots per Camprodon-Candidatura de Progrés, va tornar a ser la més votada, amb 5 regidors, però, en aquesta ocasió, els altres dos partits que van aconseguir representació han anunciat un pacte de govern i sumen un regidor més. Francesc Xavier Sala, del grup d'independents Junts Fem Camprodon, serà investit al ple de dissabte vinent com a nou alcalde. Junts va obtenir 4 regidors i +Camprodon-ERC, 2. CiU no en va aconseguir cap.
Esteve Pujol ha recordat que les eleccions han consolidat alcaldies en ciutats importants amb el suport del 30 per cent dels vots emesos i que el suport cap a la seva llista ha estat de més del 40 per cent en un context, a més, d'una major atomització del vot. “El pacte és legítim i el respecto, però no és la millor opció. És una opció més a la contra que no pas per construir”, va sentenciar Pujol.
L'encara alcalde en funcions hi va afegir que, com ha fet en les anteriors vegades que ha guanyat les eleccions, ha ofert a tots els grups amb representació entrar al seu govern, tot i tenir majoria absoluta. En aquesta ocasió, com a cap de la llista més votada, també ho ha ofert als representants de les altres dues, però ho han rebutjat. Esteve Pujol ha recordat que era l'última vegada que es presentava a unes eleccions municipals a Camprodon i que ha recordat tant a Sala com a Batchelli que podien aprofitar la seva experiència de tots aquests 20 anys al govern per al proper mandat. “Havia dit públicament que havíem de fer els cent últims metres i passar el relleu als més joves”, hi va afegir.
Pujol ha avançat que manté el compromís d'estar al consistori durant els propers quatre anys, ara a l'oposició i, per tant, no ho deixarà a mig mandat per preparar el seu relleu. “Sempre he complert”, ha dit.
Francesc Xavier Sala (Junts) i Jordi Batchelli (+Camprodon-ERC-AM) han coincidit a remarcar que al govern de Camprodon hi calia un canvi després de tants anys de govern de Pujol. “Cal una nova etapa, un nou aire i més empenta. Durant 20 anys, hem tingut el mateix govern, però en aquestes eleccions el poble ha escollit, amb el seu vot, poder assolir una majoria alternativa pel canvi”, ha indicat el líder d'ERC.
Batchelli ha avançat que estan treballant en el cartipàs i que, en els propers dies, els dos partits que formaran el govern acabaran d'acordar les línies mestres de l'acord de govern per als propers quatre anys. “Volem agrair la predisposició de diàleg que hi ha hagut per part de tots els grups, sabem que tots volem el millor per Camprodon”, ha remarcat.
Fer política des de l'oposició
La CUP ha salvat amb la decisió de l'assemblea del cap de setmana passat una situació difícil. És la primera vegada que el partit assembleari es presentava a les eleccions a Olot i el fet d'haver obtingut tres regidors –els mateixos que el PSC– és un resultat que els ha convertit en un dels partits que més hi han sortit guanyant. La CUP puja arreu i mantenir-se a l'oposició amb el resultat que s'ha donat a Olot permetrà als seus tres regidors defensar les seves propostes al ple sense gaire desgast o, si més no, sense el desgast que els podria comportar estar al govern. Assegurant el vot a la investidura de Gómez, a més, ningú no els podrà retreure que hagin posat pals a les rodes a un govern d'esquerres a Olot. A part de tot plegat, mantenint-se a l'oposició, la CUP no entra en un govern on també hi hauria el PSC, amb una posició clarament federalista respecte al procés sobiranista i on també hi hauria Olot en Comú, que manté posicions ambigües respecte a aquest punt. I és que la qüestió sobiranista és un element clau del programa de la CUP i d'ERC. De fet, Pere Gómez ha recordat que la suma de les forces independentistes al mapa polític que han deixat les eleccions representa el 80 per cent del total de les que hi haurà al ple. “Això ens encamina amb moltes esperances cap a les plebiscitàries del 27-S”, ha indicat Gómez. Tot està a punt, doncs, per a un mandat on les esquerres, tot i estar a l'oposició, poden sumar.