Política

CiU i ERC pacten a Tremp i desbanquen el socialista Orrit de l'alcaldia

El convergent Joan Ubach serà l'alcalde i els republicans tindran dues tinències d'alcaldia i les àrees d'Obres, Joventut, i Festes i Cultura

CiU i ERC s'han posat d'acord i governaran junts l'Ajuntament de Tremp amb el convergent Joan Ubach com a alcalde i la republicana Pilar Cases com a primera tinenta d'alcalde. Els republicans també tindran la quarta tinència d'alcaldia i una dedicació exclusiva, mentre que Ubach tindrà dedicació exclusiva però no remunerada. Els regidors d'ERC gestionaran les àrees d'Obres, Joventut, Festes i Cultura, i CiU, la resta del cartipàs municipal.

Amb l'acord, els tres regidors d'ERC donaran suport a la investidura d'Ubach, de manera que resoldran l'empat a cinc regidors entre CiU i el PSC. Sense el suport dels republicans al candidat convergent, l'alcalde seria el socialista Víctor Orrit, com a cap de la llista més votada.

El pacte envia Orrit a l'oposició. El socialista havia estat alcalde des del 1991 fins ara, amb l'únic parèntesi del mandat 2003-2007, en què ho va ser Joan Ubach. Orrit s'havia ajudat dels republicans per governar en l'etapa dels tripartits, però en els últims dos mandats se n'havia distanciat fins al punt que ara tothom donava per fet que, si els socialistes no tenien majoria absoluta, CiU i ERC sumarien per desbancar-lo, com ja van fer al Consell Comarcal aquest últim mandat. De fet, el 2011 Orrit va poder mantenir l'alcaldia gràcies al suport d'un trànsfuga de Reagrupament tot i l'opinió contrària del seu partit.

Malgrat això, els republicans argumenten que l'acord amb CiU s'ha fet després de dialogar també amb el PSC i constatar que en els tres punts importants per a ERC –més participació ciutadana, impuls a la promoció econòmica de Tremp com a capital pirinenca i situar l'Ajuntament a favor de la independència de Catalunya–, només s'hi coincidia en tots amb CiU. Ubach ha destacat que el tema personal ha estat clau, ja que amb el PSC les relacions no eren bones “i tard o d'hora haurien sorgit problemes”.

L'acord a Tremp posa sobre rodes la renovació de l'acord entre CiU i ERC al Consell Comarcal, tot i que encara no està tancat. Els dos partits miraran d'enllestir-lo la setmana vinent.

LA FRASE

El tema personal ha estat clau, a més de les coincidències en el programa i sobre la independència
Joan Ubach
candidat de ciu a l'alcaldia de tremp

LA XIFRA

3
àrees
de govern seran gestionades per ERC: Obres, Joventut, i Festes i Cultura. CiU tindrà la resta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.