Mataró torna a tenir alcalde socialista i ara gràcies a CiU
David Bote, amb 33 anys, és el cap de govern més jove que ha tingut fins ara la ciutat
L'oposició es mou entre la voluntat d'estendre ponts de diàleg i la crítica a un pacte de “la vella política”
“Nosaltres, Mataró. Aquest és ara el nostre repte, el diàleg cosit en el consens. Cadascú des de la seva identitat, amb fermesa, però sense excloure'n l'altre.” El flamant nou alcalde de Mataró, el socialista de només 33 anys David Bote, va ser proclamat ahir cap de govern de la capital del Maresme. Un govern que el PSC haurà de compartir amb qui fins ara ha estat el seu màxim rival, CiU, que li va prendre l'alcaldia ara fa quatre anys després d'haver-la mantingut inalterable durant 32. Però l'aritmètica electoral ja el té, aquest punt d'ironia que obliga a replantejar conceptes i a resoldre enemistats insalvables en altres èpoques. Els socialistes, amb només sis regidors, han aconseguit tancar un pacte amb una federació nacionalista amb cinc. Onze edils per a un Ajuntament amb 27 cadires i amb una màxima fragmentació que dóna veu a nou formacions que abracen d'extrem a extrem l'arc sencer de les ideologies. Bote va parlar d'allargar la mà per lligar pactes majoritaris, de diàleg i consens, d'acceptar la crítica i, sobretot, de treball conjunt per resoldre els problemes de la ciutadania més enllà de cap altra prioritat.
Els reptes
L'alcalde va identificar tres grans reptes: resoldre les deficiències en atur i fracàs escolar, cohesionar la ciutat donant solució a la convivència i a la pobresa i recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions i en la gestió de recursos públics. “Si entre tots som capaços de resoldre aquests grans reptes, tindrem una ciutat vertebrada socialment, oberta al món, progressista, més justa i amb igualtat d'oportunitats”, va dir.
En el torn previ d'intervenció del portaveu de cada grup, Núria Moreno, del PSC, va incidir en el compromís de la seva formació amb les polítiques socials i no va perdre l'oportunitat de definir al nou alcalde com a “polític honest, sincer i lleial a qui se li trenca l'ànima quan veu injustícies”. Per part de CiU, Núria Calpe va dir una de les frases de la jornada: “El candidat dels socialistes posarà la física –Bote és doctor en aquesta matèria– i nosaltres, la química.” I hi va afegir: “Volem sumar per solucionar els problemes a la gent.” I, amb referència a la fragmentació de partits dins del consistori: “Qui s'automargini a la primera envestida és que no ha entès res del missatge de les urnes.”
Els dards d'ERC
El portaveu d'ERC, Francesc Teixidó, va tenir paraules dures per al nou govern, al qual considera “més feble ara amb onze regidors que abans amb els vuit anteriors”. Pel republicà, el pacte entre el PSC i CiU s'ha de llegir “en clau d'ocupació de poder i aquesta vella política no porta la passió que Mataró necessita”. Tot i això, Teixidó va assegurar que ERC farà una oposició que garanteixi la governabilitat de la ciutat. La representant de VoleMataró, Montse Morón, va posar l'accent en les prioritats de la seva formació, que inclouen l'habitatge, la feina, la integració social “i garantir que l'Ajuntament sigui la casa de tothom”. Xavier Caravaca, de Ciutadans, va incidir en la necessitat que al consistori s'apliqui “un bilingüisme desacomplexat” repetint el seu discurs en català i en castellà, i José Manuel López, del PP, va recordar i lamentar l'alt grau d'abstenció de les eleccions a Mataró i va anunciar suport a les propostes pel bé de la ciutat i rebuig a aquelles “que vulguin fer de l'Ajuntament un mini-Parlament”.
De la seva banda, Juli Cuéllar, de la CUP, va emfatitzar l'èxit obtingut per les forces d'esquerres, que obeeix a “la victòria del poble”, i va desgranar les seves principals demandes al nou govern, que són, entre d'altres, una política pública d'habitatges, la recuperació dels serveis municipals externalitzats i la negativa a les grans àrees comercials. Per part de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora, que ha passat de tres regidors a només un, va assegurar que la formació “està al costat de la gent”. Finalment, l'ecosocialista Esteve Martínez va lamentar que en l'actual organigrama al consistori “encara es mantingui un partit racista com Plataforma amb eslògans que utilitzava l'Alemanya nazi” i, tot i reconèixer que el govern del PSC i CiU no li feia el pes, va prometre una oposició constructiva.