Política

Pacte de govern de CiU i el PSC a la Diputació de Tarragona

Poblet (CiU) i Ballesteros (PSC) diuen que és fruit “de la coincidència d'objectius”

Deixen la porta oberta “de bat a bat” a la incorporació d'altres grups polítics

Poblet repetirà com a president de l'ens

La presa de possessió dels diputats, el dia 26 o el 29 de juny

Ni la pèrdua de la majoria absoluta ni la seva imputació per presumptes delictes relacionats amb el cas Innova no han estat cap obstacle perquè el convergent Josep Poblet torni a ocupar la presidència de la Diputació de Tarragona. Ho farà, contra tot pronòstic, amb un pacte de govern amb el PSC, i que ahir va rubricar amb el responsable del grup socialista a l'ens intercomarcal, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona. Els 11 diputats de CiU i els 6 del PSC –del total de 27 que conformen el ple– donen una majoria còmoda a Poblet, que va subratllar la bona entesa i complicitat amb els socialistes: “Si fa quatre anys, quan no ens necessitàvem, ja vam arribar a acords de govern, raó de més ara voler establir aquesta seguretat política.”

Poc va voler dir del grup d'ERC, la segona força a la Diputació, amb 7 diputats. Que Poblet estigui imputat hauria estat el detonant perquè els republicans no hagin arribat a cap acord amb CiU, un fet que ahir va descartar el convergent: “No hi pot haver influït perquè no té res a veure amb la Diputació. Em consta que ERC observa atentament els moviments, però de moment no ha donat senyals que s'hi vulgui implicar.” Pau Ricomà, portaveu municipal d'ERC a Tarragona, va declinar ahir valorar el pacte sociovergent, i va destacar que “les negociacions s'han portat en els àmbits regionals i nacionals”. Així mateix ho va reconèixer Poblet, que va admetre haver mantingut converses amb els representants territorials d'ERC, “però no tenien la capacitat del seu partit per poder decidir”. Malgrat això, Poblet va destacar que, tot i el pacte amb el PSC, queden “les portes obertes de bat a bat a altres grups polítics que s'hi vulguin incorporar”: “Només caldria que ho manifestessin, subscrivint-lo ara o més endavant”, va dir.

El president en funcions de la Diputació també va voler treure importància a les conseqüències sobre l'ens intercomarcal del trencament de la federació entre Convergència (CDC) i Unió (UDC). Tot i que “en els pròxims dies es tancaran els acords en el si de la federació”, Poblet va descartar que els diputats d'Unió creïn un grup propi: “No hi haurà de cap manera un grup a banda d'Unió” a la Diputació tarragonina, va assegurar. En l'últim mandat, 3 dels 14 diputats de la coalició eren d'UDC, tot i que pels pròxims quatre anys encara no se n'ha concretat el nombre.

En la presentació d'ahir de l'acord amb els socialistes no es van detallar ni els noms ni els càrrecs. “No hem parlat ni de cadires, ni de càrrecs ni de noms. Ens ho reservem pels pròxims dies”, va dir Josep Fèlix Ballesteros. Pel socialista, el pacte amb CiU “és la conseqüència lògica de molts anys servint el territori; no és la conseqüència d'un resultat electoral, sinó d'un treball de coincidència d'objectius i de garantia d'estabilitat institucional”. Està previst que la presa de possessió dels diputats tingui lloc els dies 26 o 29 de maig.

Deu punts de l'acord

L'acord CiU-PSC inclou deu punts, des de l'aprovació en un termini màxim de quatre mesos del pla estratègic 2015-2019 fins a la creació d'una comissió de seguiment d'aquest acord. Entremig, han pactat optar per criteris d'estalvi, per impulsar l'aliança amb la Universitat Rovira i Virgili i amb la recerca; aprovar un nou pla d'acció municipal que, com a mínim, s'haurà de dotar amb 60 milions d'euros; nomenar com a màxim quatre vicepresidències, i impulsar projectes com són la Savinosa i els Jocs Mediterranis, entre d'altres.

L'acord garanteix la bona governació de la Diputació. Els altres grups que s'hi vulguin incorporar tenen les portes obertes
A la Diputació no hi haurà de cap manera un grup a banda d'Unió Democràtica
Josep Poblet
pRESIDENT EN FUNCIONS DE LA dIPUTACIÓ
El pacte és la conseqüència lògica de molts anys de servir el territori, no d'un resultat electoral
Volem donar estabilitat a la institució i consolidar la coincidència d'objectius
Josep Fèlix Ballesteros
President del grup socialista

L'acord a Barcelona avança

Tot i que no és pas una prioritat dels dirigents nacionals ja que tots el donen per fet, l'acord entre CiU i ERC a la Diputació de Barcelona va cremant etapes. Diferents fonts han confirmat que cada cop és més a prop la possibilitat de sumar 25 diputats, a un de la majoria absoluta, tot i que hi ha un escull: CiU continua sent partidària d'incorporar-hi també el PSC, cosa que ERC veu amb reticències. De fet, però, és el mateix PSC el que ha avançat que prefereix donar suports puntuals des de fora del govern. Una altra cosa és qui en seria el president. Tal com va informar aquest diari , els noms més ben situats són els de Marc Castells, alcalde d'Igualada; Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, i Miquel Buch, president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar. En les últimes hores, però, ha tornat a sonar el de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia