Política

JOSEP MARIA OSUNA

ALCADE DE RIPOLLET

“Tenim la responsabilitat històrica de no fallar ”

El nou alcalde aposta per una nova manera de fer política, més dialogant i transparent, i per abordar l'emergència social a Ripollet amb la complicitat de les entitats i plataformes socials

Confia que els canvis de govern a Montcada, Cerdanyola i Barberà ajudin a reactivar reivindicacions històriques com ara la construcció d'un hospital

Exemple de la nova política
Josep Maria Osuna, politòleg de 28 anys, es defineix com una persona normal, “del poble”, que aposta pel diàleg i per obrir el consistori al poble. Nét i fill de metges de família coneguts i reconeguts a Ripollet, Osuna ha estat regidor en els darrers quatre anys al consistori per Compromís per Ripollet
Assumim que serà un mandat complicat, que haurem de negociar i dialogar

Josep Maria Osuna arriba a l'alcaldia de Ripollet gràcies als nou regidors obtinguts per Decidim Ripollet, una candidatura alternativa formada, entre altres, per Compromís per Ripollet, Procés Constituent i Podem Ripollet. Ho fa després de 24 anys de governs socialistes.

Per què a Ripollet ha reeixit una candidatura de confluència?
A Ripollet ja hi havia Compromís per Ripollet, un partit de municipalisme alternatiu històric que des de fa vint anys és la primera força de l'oposició al consistori. A partir del 15-M hi va haver una reactivació dels moviments socials i, a més, s'hi suma l'aparició de la secció local del Procés Constituent i de Podem Ripollet. Tothom va saber posar-se ferm i cedir quan tocava perquè teníem a la vista que el canvi era possible.
És l'alcalde del canvi?
Crec que s'haurà de demostrar. Seria una mica agosarat per part meva dir-ho després d'uns dies de feina. Sí que es nota un canvi d'actitud: una il·lusió que feia temps que no se sentia. Tenim la responsabilitat històrica de no fallar a tota la gent que ens ha donat la seva confiança.
Governaran amb nou regidors?
No ens plantegem incorporar ningú més al govern. Hi haurà acords puntuals per temes com ara pressupostos que requereixen majories. Assumim que serà un mandat complicat, que haurem de tenir molta capacitat negociadora i de diàleg.
Ha creat una regidoria de drets i polítiques LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals). Per què?
S'han de combatre les discriminacions i no podria haver-hi millor manera de fer-ho que des del consistori.
Quines són les prioritats del nou govern?
Canviar les formes de fer. Més enllà de crear espais de participació de la ciutadania i de les entitats, l'Ajuntament i el govern han de ser molt més dialogants, més transparents. Portem al nostre ADN una manera de fer política més dialogant. La nostra prioritat, a més, són les persones que pitjor ho estan passant al municipi.
Què pensen fer per abordar l'emergència social?
Volem construir xarxa entre els serveis socials i entitats com ara Càritas o Creu Roja, però també la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Associació d'Aturats, per poder fer una anàlisi acurada de la situació per establir mecanismes per atacar els problemes. Tot i no tenir competències per a certes coses, l'Ajuntament s'ha de pronunciar i ha d'anar a pressionar on calgui. Un exemple: hi ha més de cent pisos de protecció oficial buits des de fa anys i haurem de buscar solucions.
El programa recull reivindicacions històriques com ara fer subterrània l'autopista.
Tenim diferents línies d'actuació: participació, serveis socials i municipalització de serveis, i abordar altres qüestions com ara l'existència de pisos buits; fer subterrània l'autopista; l'hospital, o l'Ecoparc 2, que són reptes de municipi que arrosseguem des de fa temps i que cal seguir reivindicant. Sabem que només tindrem èxit si hi ha suport social i ciutadà al darrere. Tenim esperances en els canvis que hi ha hagut a Cerdanyola, Montcada i Barberà perquè pot ser una oportunitat històrica per fer pinya i reclamar temes que van més enllà del municipi.
Faran una auditoria?
Cal una auditoria sempre que hi ha canvis de govern, però sobretot perquè a Ripollet tota la vida han estat governats per la mateixa gent. Cal aturar-se i mirar-ho tot. S'han de fer canvis amb cara i ulls, tenim quatre anys.
Què passarà amb l'Ecoparc 2?
La voluntat és el tancament, però això serà part d'un procés més llarg. El que és prioritari ara és el control de les olors i les emissions, a banda d'assegurar que els treballadors tinguin condicions laborals adequades.
Municipalitzaran serveis?
Farem una llista a fons de tots els serveis externalitzats i ens plantejarem prioritats. Ja ens estem posant en la municipalització de l'aigua.
Ripollet podria ser un laboratori de polítiques alternatives?
Sí, però sent conscients de la realitat de la ciutat i amb diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCEANIA

Un mort en nous xocs amb la policia a Nova Caledònia

BARCELONA
anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona