Política

Duran: “Tinc il·lusió”

El líder d'Unió no té cap intenció de retirar-se i podria encapçalar la candidatura democratacristiana en les eleccions generals

Subratlla que se sent fort per seguir en primera línia d'un projecte de “sentit comú i moderació”

Per qüestions legals, Duran serà portaveu “institucional”

Contra els que asseguren que voldrien que “desaparegués d'una vegada”, Josep Antoni Duran i Lleida assegurava que se sent “amb ganes i il·lusió” per participar en els combats electorals que d'aquí a final d'any es lliuraran al Parlament i al Congrés. Sense voler mostrar cap preferència, adduint que correspon al partit decidir-ho, el líder d'Unió sembla tenir predisposició a convertir-se en el cap de cartell dels comicis generals que es faran previsiblement a final de novembre. Però, això sí, va tenir cura de no explicitar-ho, si bé recordava que, pel que fa al 27-S, és cert que el secretari general de CDC, Ramon Espadaler, ha expressat l'interès per encapçalar la llista dels democratacristians al Parlament. “Em sembla un magnífic candidat”, hi va afegir.

Reivindicar-se

Després d'una etapa en què Duran i Lleida havia optat per espaiar les seves aparicions públiques, i un cop ja s'ha consumat la ruptura amb els seus antics aliats de CDC, el màxim responsable d'Unió reapareixia a Madrid per reivindicar davant els seus crítics i avisar-los que té força corda. “Em queden reserves, capacitat, i em sento lleuger per contribuir a una campanya allà on calgui”, reblava.

Així, davant la nova etapa que ahir s'encetava al Congrés –amb l'acord formal perquè es visualitzi la separació de les sigles de CDC i UDC–, Duran sentenciava: “Ara és l'hora d'Unió, i davant aquest repte el que no puc fer és amagar el cap. Sóc aquí, al costat de qui sigui”, reiterava davant la insistència de la premsa per saber si el seu objectiu, en un futur immediat, és continuar desenvolupant el projecte a Catalunya o estrenar una nova legislatura a Madrid. En tot cas, no es descarta que Duran s'impliqui a fons en les dues campanyes –en la d'Espadaler de manera testimonial–, si bé després del 27-S el seu objectiu principal seria tornar al Congrés i aconseguir que Unió tingués grup propi.

Ara per ara, el que sí que va voler emfasitzar és l'ideari polític que representarà Unió: “Estic convençut que hi ha un espai ampli de gent que se sent orfe i espera un projecte de sentit comú, de moderació.” La seva intenció, doncs, és dirigir-se a l'espectre de votant “catalanista però que vol que es respectin les regles del joc” i les lleis, en al·lusió al full de ruta que han establert els antics aliats a partir que el 27-S es constitueixi una eventual majoria sobiranista.

Més enllà dels càlculs electorals, Duran i Lleida va comparèixer davant els mitjans –com prèviament ho havia fet Pere Macias, de CDC– per explicar el nou organigrama del grup que sorgirà a partir de la separació de CiU i que començarà a funcionar el 7 de juliol. Ell mateix va destacar que continuarà sent el “portaveu institucional” del nou grup –perquè legalment el reglament només en preveu un– i, en aquest sentit, recordava que les seves tasques seran de representació en assumptes puntuals. De fet des de CDC es va voler deixar clar que, a tots els efectes, el portaveu de Convergència serà Macias.

En aquest sentit, mentre algunes fonts insinuaven que s'havia arribat a plantejar la possibilitat que Duran no continués ostentant la màxima representació d'aquest grup que encabirà les dues formacions, dirigents de CDC van negar que s'hagués volgut destituir el líder d'Unió argumentant que l'únic que s'hauria aconseguit és “oferir un espectacle innecessari” quan la legislatura ja està en fase agònica.

Mentrestant, el líder d'Unió es vantava d'exercir aquest càrrec especificant que havia contactat amb Pedro Sánchez, amb els portaveus del PP i del PSOE, i amb membres del govern espanyol per negociar la substitució de Jordi Jané com a vicepresident quart de la mesa del Congrés, emfasitzant que la plaça pertany a CDC i que si els l'oferissin, mai no l'acceptarien.

Incertesa sobre el relleu de Jané

El nou conseller d'Interior, el convergent Jordi Jané, no creu que la condició d'imputada (pel cas Innova) de qui l'hauria de substituir com a diputat al Congrés, l'extinenta d'alcalde de Reus Teresa Gomis, hagi de ser cap impediment perquè assumeixi l'escó. Jané va defensar ahir, en la seva estrena com a conseller davant dels mitjans, “la presumpció d'innocència” i “l'honestedat” de Gomis, i trobaria “injust” que no pogués ocupar el seu lloc “pel fet d'estar afectada per una investigació sense tenir obert judici oral”, va raonar, si bé es va afanyar a dir que respectarà qualsevol decisió. De fet, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ja s'havia expressat aquests dies en termes similars, en espera de parlar-ne amb l'afectada, tot i que ahir el nou portaveu a Madrid, Pere Macias, no va aclarir com es resoldrà l'afer. Gomis, entretant, ja ha fet saber la intenció d'agafar l'acta, que és personal, i ha negat que hagi rebut pressions del partit perquè no ho faci. Si acabés entrant de diputada, es donaria el fet que podria acollir-se a la condició d'aforada en el marc de la investigació judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia