Política

MARTÍ CARNICER

ALCALDE D' EL VENDRELL (PSC)

“Sóc positiu; hi ha gent disposada a treballar”

“La situació econòmica i el debat nacional han amagat el debat local en la campanya electoral”

“Garantir els serveis socials, millorar els serveis públics i la promoció econòmica del municipi, i revisar el model de vila”

“L'alternativa a la gran quantitat de persones aturades provinents del sector de la construcció és la logística”

36 anys de compromís polític
Va néixer al Vendrell fa 64 anys. Economista de professió i vocació, ha passat gran part de la seva vida abocat al servei públic. Va ser alcalde del Vendrell entre 1979 i 1994, i diputat al Parlament de Catalunya entre 1984 i 2003. any que s'incorpora com a secretari general d'Economia de la Generalitat, càrrec que ocupa fins al 2010. Torna a l'alcaldia el 2013 amb un pacte amb Benet Jané (CiU).
En el cas del turisme juguem dues cartes:
la del familiar i la de les segones residències

Ha estat investit alcalde amb només quatre regidors de vint-i-un. Ha estat la força més votada i ha estat escollit amb l'abstenció de deu regidors de l'oposició. Considera que aquest exercici de confiança dels altres grups deixa una porta oberta a la formació d'un equip de treball en minoria que busqui acords puntuals per tirar endavant els projectes més importants de la vila els pròxims quatre anys. És optimista i veu la situació com una oportunitat per a l'entesa.

Quina és la prioritat?
Jo vull fer una interpretació positiva de la situació perquè veig que hi ha gent disposada a treballar en benefici de la vila.
Com interpreta els resultats de les eleccions, amb una composició tan fragmentada i diversa?
Hi ha dos factors que incideixen clarament en el resultat. En primer lloc, el votant emprenyat, molest amb la situació; i en segon lloc, el procés de debat nacional. Aquests factors han amagat el debat local fins al punt que, potser si l'ordre de les eleccions hagués estat un altre el resultat de les municipals hauria estat diferent.
Vol dir que els ajuntaments han pagat els plats trencats de debats que no són seus?
Jo no diria els plats trencats, però sí que ara hi ha uns problemes que els ciutadans consideren més rellevants i no estan relacionats amb la política municipal, sinó amb la necessitat d'un canvi de sistema.
Però aquest debat l'han capitalitzat alguns partits també en el programa electoral local.
És un debat que ha interessat més a uns partits que no pas a uns altres.
La situació econòmica té també un vessant local que s'ha d'afrontar des de l'Ajuntament?
Hi ha dos enfocaments que s'han de treballar de manera conjunta. Necessitem actuar garantint el suport des de Serveis Socials i alhora reactivar l'economia. I aquí han sorgit propostes com la de tancar acords amb entitats financeres que cedeixin habitatges buits perquè des de l'Ajuntament tinguem la possibilitat d'oferir lloguer social i donar sortida a una part de la població que ara té un problema greu.
Què vol dir quan parla de reactivar l'economia?
Haurem de triar les propostes més adients, però entenc que el govern local haurà de treballar des de Promoció Econòmica.
L'àrea de Promoció Econòmica serà la més important del mandat?
Els pròxims quatre anys tenim quatre fites i una conclusió: hem de garantir el suport als serveis socials, la millora dels serveis públics, la promoció econòmica del municipi, i la revisió del model de vila; i finalment, com a conclusió, reorganitzar l'Ajuntament en funció de les necessitats i les possibilitats que dóna la composició del consistori.
Què vol dir quan parla de revisió del model de vila?
Tenim un planejament urbanístic que es va aprovar l'any 2000, en un moment en què les coses es veien d'una manera molt diferent. El model de creixement previst en aquella època era expansiu, pensat amb les necessitats i les possibilitats del moment. Els pròxims anys hem de repensar aquest model, hem de treballar per garantir un planejament menys expansiu, més conservador en el sentit mediambiental però que també permeti consolidar els habitatges que ja hi ha.
El Vendrell té una de les taxes d'atur més altes de Catalunya.
Aquesta taxa d'atur prové del sector de la construcció, que en un moment determinat es va alimentar de gent que, sense cap gran formació, es va poder integrar al mercat laboral, amb la garantia de tenir un sou digne. Quan aquest sector ha entrat en crisi, aquestes persones han quedat a l'atur amb una mitjana d'edat de 45-47 anys i amb unes dificultats de reciclatge immenses.
Quina alternativa hi ha per a aquestes persones?
L'alternativa a aquest tipus de treballador és l'aposta per la logística.
El Logis Penedès?
El Logis Penedès no és una aposta. Espero que sigui una realitat. Però a part del Logis Penedès hem estat treballant amb la Cambra de Comerç i el Port de Tarragona en un projecte per intentar aprofitar la situació geogràfica de connexió amb el Mediterrani. Hem de buscar suports a Anvers i Rotterdam per intentar que aquest projecte vagi endavant i convertir-nos en un punt clau des del punt de vista del sector logístic al sud d'Europa.
Quins són els altres motors econòmics de què disposa el Vendrell?
El turisme i el comerç.
Quan parla de turisme es refereix al turisme de costa o a l'aposta pel turisme del vi que s'està treballant conjuntament amb l'Alt Penedès i el Garraf?
En el cas del turisme juguem a dues cartes: la de la Costa Daurada, de turisme familiar. Tenim 2.500 places hoteleres, però no volem renunciar al turisme familiar i cultural que hem intentat promoure sempre des d'aquí, i conservar les segones residències que s'omplen cada any amb veïns de la Catalunya interior i de l'eix de l'Ebre; però intentem sumar valors culturals a aquesta oferta per ser més competitius dins d'aquest sector.
Podem entendre que dins de la promoció del turisme cultural hi entra, d'alguna manera, la promoció del turisme del vi?
Sí, evidentment.
El comerç pot aprofitar-se del creixement del sector turístic?
En els darrers dos o tres anys al Vendrell s'han obert moltes sabateries… Ara hi ha molta gent que quan ha de comprar sabates vénen al Vendrell perquè hi ha molta oferta. Hem de ser capaços de vincular comerç i turisme, i així ho treballem. Portem els turistes a fer un dia de shopping, i des del mateix comerç s'estan fent moltes accions de promoció, com el Shopping Night, que és un èxit espectacular. Des de l'Ajuntament som conscients que la gent vol comprar i passejar alhora i, per tant, hem de treballar per millorar les zones de vianants i facilitar l'estacionament de vehicles. També hem de ser capaços de garantir l'oferta comercial al nucli de les platges, ja que el comerç és un dels elements que contribueix a la desestacionalització. I aspirem a això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona