Política

NÚRIA BASSOLS

COMISSIONADA PER LA TRANSPARÈNCIA I L'ACCÉS A LA INFORMACIÓ PÚBLICA

“La llei de transparència va més enllà que el Codi Penal”

“El dret punitiu, com s'ha demostrat, no ha pogut evitar els casos de corrupció. La llei de la transparència és prevenció”

“L'opacitat i la manca de control provoca mala administració i pot provocar temptacions de malversació de fons públics o de frau”

“No sóc partidària que vagi cap imputat en una llista electoral”

La llei de la transparència entra en vigor avui i el govern posa en marxa el portal de transparència de Catalunya. Núria Bassols feia 28 anys que exercia de jutge quan Artur Mas la va incorporar al govern com a assessora a finals del 2013. Des del febrer és comissionada i s'ha centrat en fer viable l'aplicació de la nova llei, més ambiciosa que l'espanyola, i que obre una nova via d'interacció de la ciutadania amb l'administració, a qui pot exigir dades i respostes.

Vistos els casos de corrupció i el creixement de Podem, la transparència és un rentat de cara a l'administració?
No, va molt més enllà. De corrupció n'hi ha hagut molta i l'opacitat no afavoreix l'exercici del poder d'una manera honesta i seriosa. També hem de pensar d'on venim i on anem. Ens estem flagel·lant molt. Mil anys enrere, el poder era l'opacitat. Arriba un moment que tots som iguals. No es pot qüestionar el dret a la informació i que el que té l'administració és de tots. S'hi han sumat molts factors: els casos de corrupció que ens han colpejat, la crisi econòmica, l'evolució dels mitjans telemàtics, la consideració que les dades que té l'administració són de tots i les ganes del Parlament i del govern de pujar al carro de la transparència.
Com afecta la llei a la gestió d'un alt càrrec?
Ha de fer una declaració patrimonial quan entra, s'aniran publicant anualment els seus béns, i també quan surt. Hi ha hagut discussions doctrinals: es diu que això provoca morbo i que l'important és saber en què has incrementat o baixat el patrimoni. Hi ha països d'Europa en què no es publica perquè l'important és tenir les dades, que si una persona és investigada, el jutge pugui demanar-les. Però això va de debò: tu véns aquí a gestionar diner públic i tot el que facis estarà sota control. L'opacitat i la manca de control provoca mala administració i pot provocar temptacions de malversació de fons públics o de frau.
Ara hi haurà menys corrupció?
Baixarà moltíssim. La llei de transparència va molt més enllà que el Codi Penal. El dret punitiu, com s'ha demostrat, no ha pogut evitar els casos de corrupció. La llei de la transparència és prevenció.
Un excés d'informació desendreçada pot desinformar.
El portal està dividit en àrees, de manera ordenada. Fins al desembre, com que no teníem massa recursos, hem optat per ampliar el portal que teníem amb la informació de la Generalitat i anem molt a base d'enllaços amb les empreses públiques i els actors que ja havien anat treballant en les seves pàgines web. Hi afegim coses i les enllacem. Al portal de Catalunya hi haurà els ens locals, els partits polítics i ens professionals. Tenim l'obligació de donar-los l'espai per a la informació.
Però depèn d'ells publicar-la?
Ells ens han de subministrar la informació. Si no ens la donen, hi ha sancions. En tots els contractes i subvencions, una de les clàusules serà donar la informació de gestió dels diners. Si no ho fan, l'any vinent no podran accedir a cap subvenció ni contracte amb l'administració.
És partidària que els imputats vagin a les llistes electorals i es mantinguin als parlaments fins que no se'ls obre judici oral?
Si em pregunta pels imputats per corrupció, tal com estem ara; no. Tinc un gran respecte per la presumpció d'innocència. He vist molts casos que comencen amb deu imputats i acaben amb cinc condemnats. Un imputat té tots els drets de defensa. Però no sóc partidària que cap imputat vagi en una llista.
Com veu que l'Ajuntament de Barcelona contracti les parelles de tinents d'alcalde?
La situació actual demana ser molt estrictes. S'ha de jutjat sobre si es compleix o no la llei d'incompatibilitats. Però hi ha situacions que no entren en la llei i que èticament no són massa correctes. Dos familiars no poden formar part d'un mateix tribunal perquè hi ha d'haver pluralitat. Aquí podria haver-hi una manca de pluralitat en la presa de decisions.
El registre de ‘lobbies' obliga que els grups d'interès informin un cop l'any de les seves reunions amb els membres del govern. No li sembla poc?
Nosaltres ho podrem demanar sempre. El ciutadà ho podrà preguntar i li hauran de dir en el termini d'un mes.
Informaran de les reunions formals. Què passa amb les informals i les trucades?
La cosa no és fàcil. Sempre hem de deixar un punt de responsabilitat a les persones. Un alt càrrec ha d'emplaçar els grups d'interès a demanar cita i reunir-se. Això afavorirà la prova de l'honestedat a molta gent.
Les adjudicacions i concursos públics es detallaran més?
En la plataforma de la contractació pública figuren els contractes a partir d'una quantitat, els imports, el temps per licitar, les empreses que han concorregut i els motius pels quals s'ha adjudicat i es fa un seguiment. Ara els contractes menors s'han inclòs i s'ha de publicar més informació.
Ha trobat resistències per aplicar totes aquestes mesures?
Tothom s'ha posat les piles. Hem fet moltes reunions amb objectes obligats de l'administració i de fora per implicar-los. Si vostè vol que el país tiri endavant, ha de ser el primer a explicar què fa amb els diners i administrar bé fins a l'últim euro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona