Política

La Diputació de Girona, preparada per ser una estructura d'estat

Pere Vila rep els vots per ser president de tots els grups excepte els de la CUP, deixa clar que “ha acabat un cicle i una manera de fer política” a l'institució i anuncia un acord marc amb ERC per contribuir al procés sobiranista

Es tracta d'una Diputació molt renovada: 2/3 dels diputats són nous

La Diputació de Girona va viure ahir l'inici d'un mandat que no serà com els altres ni molt menys. No només per l'entrada de dos nous partits, la CUP i Independents de la Selva, disposats a capgirar unes maneres de fer massa rígides i poc transparents durant anys, sinó sobretot pel paper clau que està cridada a tenir la institució en el procés sobiranista. I ahir va quedar clar que l'equip de govern de CiU ho sap i pensa fer “el que calgui” –en paraules del nou president, Pere Vila– i que en això rebrà tot el suport d'ERC, que vol que es vagi més enllà “de grans discursos i paraules” i hi hagi “fets i realitats”. No és estrany, doncs, que el primer anunci de Vila, més enllà de les declaracions d'intencions, fos que ja tenien subscrit un acord marc amb ERC per poder fer la feina que se'ls encomani en aquest sentit des del govern català; un acord que va remarcar que és extensible a més grups.

I és que la voluntat d'entesa entre tots va ser el va predominar ahir: Pere Vila va ser escollit president amb els vots de 26 dels 27 diputats –els dels grups de CiU, ERC, PSC i IdS–, i tots els grups van justificar-ho en la voluntat de buscar consensos amb l'objectiu comú d'ajudar els municipis. L'única excepció en les votacions va ser el diputat de la CUP que es va votar a si mateix.

En el seu discurs, Vila va desgranar els “reptes múltiples” que afrontarà l'institució aquest mandat, i un dels més destacats, sens dubte, ve marcat pel procés sobiranista i les eleccions del 27-S, que obriran “un camí nou per tots, ple d'incògnites”, en paraules d'ell. El nou president de la Diputació de Girona va deixar clar que la institució s'ha de “preparar per complir les tasques que el govern català” li encomani i va recordar que les quatre diputacions catalanes ja van tenir un paper històric fa 100 anys amb la Mancomunitat. “Caldrà fer allò que calgui fer, amb resolució, amb coratge i amb sacrifici si cal”, va subratllar. Just abans que ell el portaveu de CiU, Albert Piñeira, ja havia mostrat la voluntat clara del grup en aquest sentit: “Les Diputacions també han de ser estructura d'Estat al servei del govern del país i de la plena sobirania.”

També des d'ERC es té clar aquest objectiu. El portaveu republicà, Lluís Sais, va remarcar que l'ens provincial “pot tenir un paper molt important” en el procés i que “a nivell d'estructures d'Estat els organismes autònoms de recaptació de tributs de les Diputacions han de ser l'embrió de l'Agència Catalana Tributària”. I va comprometre's a “empènyer el que faci falta perquè no hi hagin tremolors de cames”. Els vuit diputats d'ERC van prometre el càrrec fent servir la fórmula sobiranista de l'AMI.

Esmenar els errors

Un altre dels punts destacats del discurs de Vila va ser l'“autocrítica” que va fer per la situació de l'ens els últims anys, que vol “esmenar” en aquesta “nova etapa” per tornar a prestigiar la institució. “Tenim una responsabilitat amb el que ha passat però ara tenim ganes de canviar la dinàmica”, va assenyalar el nou president, que va insistir en la idea dient que “ha acabat un cicle i una manera de fer política”. En aquest sentit, va destacar l'equip “jove, dinàmic i renovat en més del 75% de CiU”. No és un cas aïlla, la major part del nou plenari. Dos terços dels diputats s'estrenaven ahir, com va destacar Piñeira, de CiU, que va ser encara més autocrític que Vila: “Som conscients dels errors que hem comès, en demanem disculpes i n'hem pres nota perquè no es tornin a repetir. S'ha parlat poc de la feina feta i hi ha hagut massa soroll. El que ens cal ara és tot el contrari: molta feina i poc soroll.”

El pròleg a l'inici d'aquest mandat, però, no ha estat mancat de soroll. El propi Vila va referir-se ahir a la seva elecció in extremis per part del partit menys de 24 hores abans del ple: “Ha estat tot prou difícil en les últimes hores i vull agrair a tots, a CDC i a UDC, i també al president Mas, per confiar en mi.” El nou president també va dedicar una part del seu discurs a estendre la mà als grups de l'oposició. Va agrair els discursos a tots –“la crítica em fa fort, solc rectificar diversos cops al dia”– i dir que espera trobar-hi “complicitats” per resoldre els problemes dels ciutadans ,sobretot en el tema social.

LES FRASES

Caldrà fer allò que calgui fer, amb resolució, amb coratge i amb sacrifici, si cal, perquè el nostre deure és amb el poble de Catalunya
Tenim una responsabilitat amb el que ha passat, però ara volem canviar la dinàmica
Pere Vila
nou president de la diputació

Renunciarà a l'escó del Parlament

L.A

El nou president de la Diputació, Pere Vila, preveu renunciar al seu escó al Parlament la setmana que ve, tot i que previsiblement no podrà deixar-hi les seves tasques –és també president de la comissió de Salut– immediatament i, tenint en compte que és previst que a principis d'agost ja es dissolgui la cambra, podria quedar-s'hi sense cobrar fins al final. En els propers dies en parlarà amb Jordi Turull. Compaginaria així durant unes setmanes la feina del Parlament amb les seves noves responsabilitats a la Diputació. Fa tres anys li va passar justament a la inversa: en ser elegit diputat al Parlament va quedar-se encara unes setmanes a la Diputació –també sense cobrar– on presidia la comissió d'investigació pel cas Torramadé.

Una de les primeres tasques de Vila a la Diputació serà la configuració del nou cartipàs. Una de les incògnites és si Miquel Noguer i Fermí Santamaria, que eren els grans candidats a la presidència, seran vicepresidents.

La CUP i IdS s'estrenen defensant la desaparició de l'ens provincial

Els dos discursos més trencadors van ser dels dos partits que s'estrenaven a la Diputació, la CUP i IdS, que van deixar clar que venien a trencar amb les dinàmiques establertes en la institució, un ens, a més, en què no estan d'acord ni en què existeixi.

El més contundent va ser el diputat de la CUP, Lluc Salellas, que va parlar d'“institució caduca” i de “pràctiques caciquistes” –“subvencionar els meus i deixar que la resta es mori de fàstic”– a què la CUP vol posar fi, deixant clar que ho pensen explicar “tot” i que si tenen cap indici d'irregularitat ho duran al jutjat. I per sobre de tot va dir que cal “replantejar el model administratiu català” i que ells des de dins de la institució defensaran la seva desaparició perquè les Diputacions “són fruit d'una imposició administrativa espanyola que no representa la territorialitat i les relacions socials de les nostres comarques”. També va defensar la indepència dels Països Catalans vinculada a un procés de transformació social i va recordar el compromís de la CUP de cobrar com a màxim 2,5 cops el salari mínim interprofessional.

La diputada d'Independents de la Selva, Gisela Saladich, també va destacar la manera de fer diferent del seu partit, “independent de les directrius dels partits i centrats en els veïns i les seves necessitats”, que volen traslladar a la Diputació perquè es converteixi en “un ens al servei de les persones”. Va definir-se com una “candidatura de regeneració” provinent d'una “petita part del territori”. També va deixar clar que no estan d'acord amb la seva existència, provinent d'una ”divisió territorial aliena, imposada”. I igual, que ERC i el PSC, va oferir diàleg i col·laboració a l'equip de govern de CIU per apropar els recursos al territori i als ciutadans.

Pel que fa al portaveu socialista, Juli Fernández, va subratllar sobretot la necessitat d'una nova manera de fer política que demana la ciutadania: “Ens demana canvis, una actitud molt més propera, transparent i participativa.” En aquest sentit va dir que el seu grup a la Diputació buscaria “diàleg i consensos per estar a prop del territori i dels ajuntaments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona