Política

CDC i UDC topen pel divorci al Parlament

Els socialcristians exigeixen visualitzar la separació i els convergents prioritzen l'operativitat i l'estabilitat al govern

Dues reunions i una conversa telefònica no van ser suficients ahir perquè CDC i Unió pactessin l'escenificació del trencament de CiU al Parlament. Els socialcristians reclamen que s'apliqui a la cambra catalana una fórmula similar a la del Congrés, on els dos partits treballen de facto com a dos subgrups, però les diferències amb el reglament a la cambra catalana impossibiliten una solució calcada. Segons fonts coneixedores de les negociacions, Unió prioritza la visualització material del divorci, mentre que els convergents consideren prioritari preservar l'operativitat del grup parlamentari. És a dir, que quedin assegurades totes les votacions i es respectin les àrees de què són responsables els diputats. CDC no accepta, a més, que Unió intervingui durant la compareixença d'Artur Mas de dimarts al Parlament, en què informarà de la remodelació del govern. Fins que no s'hagi tancat un acord, el president i portaveu de CiU a la cambra, el convergent Jordi Turull, no signarà formalment el relleu que demana la direcció d'Unió de Mercè Jou per Roger Montañola com a nou portaveu adjunt del grup, avisen des de CDC.

Turull i Espadaler van parlar per telèfon al matí. Després es van reunir Turull i Montañola i, a les set de la tarda, van tornar-se a trobar. Unió centra les exigències en el canvi del portaveu adjunt (Montañola és qui exercirà com a cap de files dels socialcristians a la cambra) i en la separació en dos blocs dels seients a l'hemicicle. Dels 16 diputats que té Unió al Parlament, 6 són del sector sobiranista i partidaris de la candidatura de Mas el 27-S, inclosa Jou.

CDC rebutja dividir el temps de les intervencions en els dos plens que queden fins al final de la legislatura i alerta que, a diferència del Congrés, on s'exercia d'oposició, al Parlament CiU sustenta un govern. Fonts convergents assenyalen que només estaria justificat que intervingués un portaveu d'Unió en el debat de la llei d'igualtat, perquè toca un àmbit de consciència en què CiU sempre havia optat per la llibertat de vot. En la resta d'iniciatives, advoquen perquè siguin els responsables que han portat els temes els que intervinguin, amb independència de si són de CDC, del sector oficialista d'Unió o del sobiranista. Els dos partits, tanmateix, confien a arribar a un acord.

Sánchez Llibre, director del comitè electoral d'Unió

El comitè de govern d'Unió va nomenar ahir els membres del comitè electoral que prepararà la candidatura dels socialcristians pel 27-S. Josep Sánchez Llibre, diputat al Congrés i mà dreta de Josep Antoni Duran i Lleida, capitanejarà l'equip electoral, amb la sotsdirecció del vicesecretari general del partit, Toni Font. Espadaler, de fet, ha iniciat converses internes per presentar-se com a cap de cartell dels comicis. En el comitè electoral també seran presents els tres exconsellers del govern, Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. Entre d'altres, l'eurodiputat dels socialcristians, Francesc Gambús, s'encarregarà de l'àrea programàtica; la portaveu del partit, Montserrat Surroca, de la de comunicació. La d'ahir era, de fet, la primera reunió del comitè de govern després de l'obertura, dilluns, d'un expedient disciplinari i de la suspensió de la militància i els càrrecs interns a vuit dirigents del sector independentista del partit per haver defensat la candidatura d'Artur Mas el 27-S. La crisi que viu la formació es va traslladar dimarts a l'executiva intercomarcal de la Unió de Joves de Barcelona Comarques. Segons el sector sobiranista, aquest òrgan va decidir dissoldre's i els seus membres van dimitir en bloc. En un comunicat van anunciar que treballaran en la plataforma Hereus UDC 1931. Des de la secretaria de premsa de les joventuts, però, es va limitar a 5 d'un total d'11 el nombre de membres sortint. Espadaler va garantir que “es farà el relleu” necessari i va advertir que la formació “no s'aturarà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona