Política

El PSC canvia la consulta per la reforma federal

Iceta pronostica una legislatura espanyola de canvi constitucional, que s'haurà de referendar a les urnes

Recorda que el PSOE, Podem i Ciutadans plantegen el canvi i el PP no podrà impedir-ho

La consulta legal i acordada per decidir el futur estatus polític de Catalunya no serà una de les reivindicacions del PSC de cara al 27-S, al contrari del que es proposava en el programa electoral amb què el candidat del 2012, Pere Navarro, es va presentar a les eleccions. Encara que la reforma federal de l'Estat ja era la prioritat del PSC fa tres anys, els socialistes es comprometien amb un referèndum a Catalunya pactat amb les institucions espanyoles. El 2012 era l'apogeu de l'ambigu “dret a decidir” amb què Mas i CiU van sotragar la política catalana.

Tres anys després, amb el referèndum pendent i el president i el seu partit apostant directament per la independència, el PSC tanca la porta al referèndum d'autodeterminació i fa seva la proposta llançada al seu dia pel PSOE de Pérez Rubalcaba que manté Pedro Sánchez: l'únic referèndum previst és sobre la reforma federal de l'Estat, que hauran de ratificar tots els espanyols.

Encara que no va tenir cap validesa jurídica ni política, Iceta dóna el referèndum d'autodeterminació per fet: “El 9-N Mas va convocar els catalans a votar sobre la independència, i nosaltres els convocarem a votar sobre l'estat federal”. Qui serà candidat del PSC a la presidència de la Generalitat pronostica que la legislatura espanyola vinent serà la de la reforma constitucional perquè només el PP no la preveu. Iceta recorda que el PSOE reivindica la reforma federal; Podem, un procés constituent, i Ciutadans acaba d'encarregar al catedràtic Francesc de Carreras una proposta de reforma. “El PP no té ja la força política per proposar una única solució”, conclou Iceta.

El líder socialista no nega la possibilitat que un PP a l'oposició bloquegi a les Corts la reforma federal en vista de l'actitud que va adoptar amb la reforma de l'Estatut, però hi afegeix que no veu cap més camí en el conflicte que aquest: “Si cregués que és possible una altra via, la defensaria. Però crec que l'única és la reforma constitucional.”A més, Iceta avisa el PP que l'únic camí inacceptable és fer veure “que aquí no passa res”.

Amb referència a l'independentisme, Iceta avisa “aquells que diuen que Espanya no té remei” que el canvi polític ha començat a Espanya i a Catalunya. Fa un balanç molt negatiu dels darrers cinc anys, sense avenços en competències ni fiscalitat: “El 27-S hi ha en joc si perdem quatre anys més en el mateix cul-de-sac o no”.

El PSC va presentar ahir l'esborrany del programa electoral, que està obert a la participació de la militància, els ciutadans i les personalitats del país fins que l'aprovi la comissió executiva a finals de mes. Els quatre eixos prioritaris són la lluita contra l'atur, la sanitat i l'educació com a pilars de l'estat del benestar, la qualitat democràtica i la reforma federal.

LES FRASES

Mas ens ha fet perdre cinc anys. El timó no li ha funcionat. Hem de canviar de timoner i de carta de navegació
N'hi ha que diuen que Espanya no té remei, però les comunitats i els ajuntaments estan canviant
El 9-N la independència no va tenir majoria i nosaltres volem saber si l'estat federal té majoria a Catalunya
A les eleccions del 27-S hi ha en joc si perdem quatre anys més en el mateix cul-de-sac o no
Miquel Iceta
presidenciable del psc
Les claus

Els socialistes van per feina: Iceta, Sánchez i Chacón, sense rivals

X.m

El 26 de juliol, les primàries socialistes havien de decidir quins serien els candidats del PSC a la presidència de la Generalitat i a les Corts espanyoles i qui seria el candidat del PSOE a la Moncloa. Tot i que quan fa un any Miquel Iceta va substituir com a líder indiscutible el discutit Pere Navarro va anunciar que no tenia intenció de ser candidat a la Generalitat, després va avançar que es presentaria a les primàries. I al final ha reflexionat en veu alta que no és partidari de primàries si hi ha un sol aspirant perquè això destrempa i desincentiva la participació de la militància. Pedro Sánchez va arribar com a líder discutit a la secretaria general del PSOE, però amb la seva rival Susana Díaz immersa en la governabilitat d'Andalusia, la victòria o la recuperació d'altres governs autònoms i municipals l'han convertida de facto en líder indiscutible.

I el líder indiscutible del PSC ha resolt el darrer tràmit animant Carme Chacón a ser la candidata del PSC a les Corts espanyoles, una proposta que ella ha acceptat immediatament amb entusiasme. Iceta té raó que les primàries no sempre van bé. Han de dirimir lideratges rivals per enfortir el guanyador. Ni el PSC ni el PSOE es poden permetre dirimir res perquè el que han d'enfortir és la marca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans