Política

Una llista sense partits

Junqueras, disposat a renunciar a concórrer el 27-S si la societat civil proposa una candidatura només amb independents

Una nova alternativa ha aterrat a la taula de joc preelectoral perquè l'independentisme vagi unit al 27-S. El president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar disposat ahir a la nit, a Onda Cero, a renunciar a una llista pròpia si les entitats sobiranistes proposen una candidatura unitària sense partits, formada exclusivament per independents. “Si el conjunt de la societat civil fa una proposta d'aquest tipus, i això és acceptat per tothom, serem els primers en acceptar-ho”, va contestar a la hipòtesi.

Junqueras va insistir que la “millor fórmula” seria anar-hi amb tres llistes nodrides en part per les entitats, tal com es va pactar al gener, però va assegurar que ni ell ni els diputats d'ERC serien “cap obstacle” davant d'aquesta altra proposta. “Aquestes persones constituirien un parlament per anar a culminar les estructures d'estat, i entenc que després hi hauria unes eleccions de caràcter constituent per fer el govern de la primera república”, s'aventurava. Cap parlamentari seria llavors una figura destacada de partit, però sí que ho podrien ser els consellers de l'eventual govern de concentració, ja que la llei sols obliga que sigui diputat el president de la Generalitat, i els consellers els nomena ell sense cap altre condicionant.

Junqueras, això sí, signa avui a El Periódico un article conjunt amb el diputat de la CUP David Fernàndez en què reivindiquen que l'independentisme ha girat a l'esquerra, i denuncien que intentar reduir el procés “a una única opció” o “una sola persona” atia una “doble pinça” amb les esquerres no sobiranistes. ERC, això sí, també ha recomanat als militants que li han demanat parer que votin “sí” a la consulta de demà i dissabte per discernir si l'ANC ha d'impulsar “una proposta electoral de la màxima transversalitat” el 27-S. “Interpretem que es tracta de desenvolupar el pacte del gener, que s'ha dit que es respectarà, i per tant hi estem d'acord”, justificaven ahir fonts republicanes.

El president de l'entitat, Jordi Sànchez, tot just va emplaçar ahir al matí a Catalunya Ràdio els partits independentistes que defineixin ja un pacte de govern arran d'una eventual victòria el 27-S. Sànchez demanava concreció en les accions més enllà del full de ruta prepactat per CDC i ERC (la CUP ha criticat que el retorn del debat de les llistes ha aturat la negociació per incorporar-s'hi), i va reclamar que les línies bàsiques d'actuació d'aquest govern d'unitat quedin establertes ara per tranquil·litzar els ciutadans. Sobre la proposta de Mas, Sànchez va reiterar que si guanya el sí l'ANC no farà cap pas endavant que tingui el suport d'un sol partit, i que mai trencarà la transversalitat. Una visió, per cert, que comparteix Òmnium.

Tots els actors, de fet, s'estan movent a pocs dies de la decisió de les entitats sobiranistes sobre la proposta de Mas. El president va reiterar ahir que la seva proposta “no trenca en absolut” l'acord del gener. “Ara s'intenta explicar això, però s'intenta explicar de mala fe”, va acusar Mas, que va remarcar que no demana a ERC una coalició, sinó a les entitats que promoguin “el màxim d'unitat”. El president sosté que la seva proposta actual “era un secret a porta tancada” de què parlava molta gent i que ell només ha verbalitzat, i queés “radicalment diferent” a la llista unitària que plantejava al gener, ja que va dirigida “a les entitats, però no als partits polítics”. Això sí, admetia que, si l'acaben tirant endavant, ANC, Òmnium i AMI convidaran a integrar-s'hi no tan sols a CDC, sinó “molts altres partits”, ja que “elles tenen un sentit d'obertura, són transversals”. Per això mateix reiterava que serà “de lliure elecció de les entitats” dir qui hauria de liderar aquesta llista.Al matí, el coordinador general de CDC, Josep Rull, havia titllat d'”inaudit” a la Xarxa que les forces d'esquerres s'estiguin agrupant, i que el sobiranisme no en sigui capaç. “Hem de trencar els esquemes, si anem a un esquema clàssic, creiem que teníem menys opcions de sortir-nos-en”, insistia.Menys diplomàtics, en canvi, la CUP i fins i tot ICV han criticat els últims dies la proposta de Mas, que han titllat directament d'“opa” sobre les entitats sobiranistes.

Topada a Brussel·les

Mas, per cert, ho va dir a Brussel·les, on es va reunir per separat amb dos ministres belgues, el d'Afers Exteriors, Didier Reynders, i el d'Economia, Kris Peeters. En aquesta última trobada s'hi va presentar d'imprevist l'ambaixador espanyol, Ignacio Matellanes, en el que es va interpretar com una maniobra per fiscalitzar els contactes exteriors de Catalunya. La jornada de Mas es va completar amb reunions amb el president del govern i del Parlament de Flandes, i amb la comissària europea de transports, Violeta Bulc, amb qui va constatar que la UE continua amb l'aposta pel corredor mediterrani.

LES FRASES

Si es plantegés una llista sense polítics, només de la societat civil, els diputats d'ERC no serem obstacle
Oriol Junqueras
president d'erc
Si accepten la meva proposta, les entitats no convidaran només CDC i el senyor Mas, sinó qui vulguin
Artur Mas
president de la generalitat

27-S i eleccions generals, la nova serp d'estiu

L'hermetisme de Mariano Rajoy i els nervis que s'han instal·lat a la vella guàrdia del PP és un còctel difícil de controlar. Esperanza Aguirre se sumava ahir a la pressió perquè faci coincidir les generals amb el 27-S i assegurava que així li havia comunicat al president del partit. No va voler dir, però, què li va respondre Rajoy, si bé en públic, quan se li ha demanat si les farà al setembre o les ajornarà al gener sempre ha dit que es faran “quan toca”. Els intèrprets dels seus designis confessen que no són capaços de treure'n l'aigua clara, però afegeixen que el partit treballa amb la hipòtesi del novembre. També ahir experts en sociologia apuntaven que al PP li convé allargar la legislatura perquè no remunta a les enquestes i, a més, ha de buscar substitut a l'estratègia de la por. I sobretot troben que fer-les el 27-S activaria el vot espanyol, però el capitalitzaria C's. Per tot plegat, la data de les generals pot esdevenir la nova serp d'estiu.

M. Oliva



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona