Política

FERRAN CIVIT I MARTÍ

PRESIDENT REGIONAL D'ERC AL CAMP DE TARRAGONA

“A Tarragona l'han intentat fer la Vitòria de Catalunya”

Assegura: “Mai no donarem suport a una persona que estigui imputada” i “no podem entrar en una institució que no sigui a l'Associació de Municipis per la Independència”

“Fins la setmana passada s'entenia que hi havia els uns i els altres, a partir del divendres del congrés només hi ha un nosaltres”

Comunicar a l'ANC i dirigir ERC.
Nascut a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) el 1977, Ferran Civit és llicenciat en antropologia social i cultural, periodisme i història. És consultor en comunicació i campanyes. Va participar en la coordinació de les tres darreres manifestacions de l'11 de Setembre i també ha estat responsable de comunicació de l'ANC els darrers tres anys. Milita a les JERC des del 1995 i a ERC des del 2004, assumint càrrecs locals i comarcals .
Gràcies als nostres pactes hi ha 30 o 40 municipis de majoria sobiranista més que s'han sumat a l'AMI

Ferran Civit va ser escollit el cap de setmana passat nou president regional d'ERC al Camp de Tarragona en substitució de l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Lidera una nova direcció consensuada que aspira a recollir diferents sensibilitats del partit.

Quins objectius té marcats?
Ara l'important és el 27-S. El principal repte és que el Camp de Tarragona estigui a l'alçada en els resultats respecte a Catalunya i faci un bon paper. I sobretot que ningú no se senti perdedor, els que han votat en contra i els que no han volgut que votéssim, perquè el país que estem fent és per a tothom.
El veurem de cap de llista per Tarragona?
Depèn. Si hi ha una llista, tres llistes, si aquesta llista l'encapçala la societat civil... Des dels 13 anys que estic en aquest procés, he estat 20 anys a l'entorn d'ERC i tots aquests anys amb l'ANC. Quin independentista a qui proposessin encapçalar una llista no hi estaria disposat? Ni que fos per estar 10 segons al Parlament per prémer el botó verd per a la independència.
Quina ha estat la clau del congrés regional d'ERC?
Com en una comunitat de veïns, sempre hi ha coses que agraden més o agraden menys. Però aquest cop tothom teníem claríssim que ens havíem de deixar de debats estèrils i centrar-nos en allò que és important. Havíem d'encetar una nova etapa que m'ha tocat visualitzar amb un equip.
Per tant, la crisi pels seients de la Diputació està tancada?
Si fins la setmana passada s'entenia que hi havia els uns i els altres, a partir del divendres del congrés només hi ha un nosaltres. I això és una cosa que té tothom assumit.
Què ha suposat quedar fora del govern de la Diputació?
Em remeto al que va dir el president del partit, Oriol Junqueras, que nosaltres mai no donarem suport a una persona imputada. Imputada no vol dir que sigui culpable, però de moment està imputada. A més, no podem entrar en una institució que no sigui a l'Associació de Municipis per la Independència, Volem una Diputació que estigui al 100 per cent pel procés.
La vicepresidència o presidència hi ha tingut res a veure?
Totes les negociacions han anat dirigides a pactar una majoria sobiranista i a tenir persones lliures d'imputacions. Independència i regeneració democràtica. El fet de no ser-hi no s'ha de vincular a una presidència o qualsevol altra coseta.
Josep Poblet ha impossibilitat aquesta majoria sobiranista?
La pregunta s'ha de fer a Convergència. Només vàrem posar com a condició que no hi hagués cap imputat i se sumessin a l'AMI. Poblet és alcalde de majories absolutes des de fa molt de temps i mai s'ha sumat a l'AMI. Potser sí que hi té a veure, no tant el partit, però si la persona.
L'acord ERC-FIC a la Conca és la torna de la Diputació?
No. També es podria dir que és la torna de l'Espluga de Francolí i no va lligat a això. CiU, pràcticament des dels inicis, sempre ha estat al govern. Calia obrir una mica les finestres dels consells comarcals perquè als organismes supramunicipals convé també de tant en tant fer-hi regeneració. Fer un acte de refundació, centrifugació i fins i tot desaparició d'alguns organismes que no són útils.
Però ERC va reconèixer el malestar pel pacte a l'Espluga?
Si, però els motius de fons no són aquests. Es tracta que gent nova porti el projecte, de fer un canvi, com al 2003 va tocar fer un pacte de regeneració democràtica al govern de la Generalitat. Cap institució és patrimoni de cap partit és patrimoni de la ciutadania.
Quina ha estat la prioritat dels pactes per a ERC?
De tot una mica. Gràcies a aquest pactes hi ha 30 o 40 municipis més amb majoria sobiranista que s'han sumat a l'AMI. Però en altres casos hi ha l'alternança de govern. A Valls hi ha un govern parcialment diferent i entra l'aire fresc. S'ha cercat la governabilitat i reforçar el procés. Igual es podria parlar de Cambrils. I de Reus, tot i no ser a govern.
I Tarragona?
Molta gent ha intentat convertir Tarragona en l'Àlaba o Vitòria de Catalunya. Però Tarragona és més rica. Té dinàmiques diferents de Reus o Valls. Té una sociologia molt diferent i en certa manera és el resum de l'àrea metropolitana de Barcelona en una ciutat. Santa Coloma, l'Hospitalet o Sant Adrià del Besòs, Tarragona ho té als barris. Catalans de molts orígens i moltes inquietuds, potser per als quals la independència no és una prioritat, però amb necessitats urgents de benestar social, de feina... Els hem de tenir en compte. El fet que ERC hagi passat de zero a 4 regidors significa que s'ha tingut en compte i hem crescut en aquests barris.
Però lluny del resultat de les europees.
Brussel·les queda molt lluny i la gent té la impressió que no l'afecta. Això provoca una gran abstenció i llavors pesa qui mobilitza més. A les municipals compten moltes variables: la llista, el programa, el paper que s'ha tingut en el govern o a l'oposició, l'alcaldable... Però a la majoria de llocs on ha governat, ERC ha pujat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.