Diputació en clau independentista
Joan Reñé és reelegit president de l'ens, amb el suport d'ERC, el PSC i Unitat d'Aran
Posa “la institució al servei de Catalunya perquè sigui un nou estat d'Europa”
El convergent Joan Reñé va ser reelegit ahir president de la Diputació de Lleida, en un ple marcat pel procés sobiranista. CiU hi governarà en solitari i en minoria, ja que ostenta 12 dels 25 diputats de l'ens, un per sota de la majoria absoluta de l'anterior mandat. No obstant això, Reñé va rebre ahir els vots d'ERC, el PSC i Unitat d'Aran. La gran novetat és l'entrada de la CUP i Ciutadans, amb un representant cadascun.
De moment, CiU “no s'ha plantejat” sumar al govern a ERC, la segona força a l'ens amb 6 diputats. “Les posicions d'ERC no són difícils d'assumir, i, per la meva forma d'entendre el país, agraeixo compartir opinions”, va assenyalar Reñé. Ara bé, al costat d'una oferta de “col·laboració absoluta“, CiU també espera rebre suports en la gestió de l'ens de la resta de partits, alhora que ha recordat que els pressupostos dels darrers quatre anys s'han aprovat per unanimitat. Jaume Gilabert, portaveu d'ERC, va argumentar així el suport dels republicans: “Vivim un moment històric pel país, en el què ens juguem en nostre futur com a poble. No hi ha d'haver espais de dubte i per això l'hem votat. És una mà estesa per treballar pel territori i per la independència”.
En aquest sentit, el discurs de Reñé va ser de marcat to independentista, tot posant “la institució al servei del país per avançar cap a la consecució dels més alts nivells que Catalunya mereix com a nou estat d'Europa i en defensa de la cultura i la llengua catalanes”. Tot recordant que el 2011 ell ja havia parlat d'independència, Reñé va apel·lar a la “generositat i el sentit comú de totes les forces polítiques” de la cambra i del país perquè “aquesta nova renaixença de la societat catalana fructifiqui i ens allunyi definitivament i per sempre d'una decadència dolorosa i imposada des de fa segles”. Així, va remarcar: “El país viu de nou una empenta i il·lusió col·lectives com fa cent anys enrere i no tenim cap dret a deixar escapar aquesta immillorable oportunitat”.
A la manifestació, no
En una setmana polèmica pel pacte del PSC amb Ciutadans a la Paeria i després d'haver rebut els vots dels socialistes, Reñé sols va voler assenyalar el seu “respecte”a “l'autonomia” de cada institució. I va declinar acudir a la concentració de dimarts vinent en protesta pel pacte municipal: “Jo no vaig a manifestacions”, va assenyalar, a preguntes dels periodistes. De fet, l'acord amb el PSC és d'àmbit provincial i afecta també els consells comarcals i ajuntaments. D'aquesta manera, els socialistes van oferir a CiU els seus tres vots. El portaveu del PSC, Enric Colom, va assegurar que el consens dels darrers quatre anys a la Diputació els han permès “assolir grans fites”. Els socialistes es van comprometre a iniciar “el mandat sumant esforços i llimant diferències”. També hi va haver oferiment de treballar plegats el del diputat d'Unitat d'Aran, Francesc Boya, que va intervenir al ple en aranès. Tot destacant la “singularitat” de les necessitats de les zones de muntanya, Boya va apostar perquè el treball de l'ens “sigui capaç de donar esperança als ciutadans, en un moment de reivindicació de l'ús de la democràcia i la llibertat d'expressió”.
“Pràctiques clientelars”
Joel Jové, l'únic diputat de la CUP i el més jove de la cambra, va etzibar un dur al·legat contra la Diputació i la seva gestió. Les primeres paraules del discurs van ser: “Ser aquí no és ni un orgull, ni motiu d'honor i satisfacció. És el resultat d'un mecanisme pervers, que nomena persones a dit, fruit d'un sistema electoral caduc.”
La CUP serà a la Diputació per “aixecar catifes i obrir finestres per acabar amb pràctiques clientelars d'amics i parents”, en un ens de “gestió opaca” i “sobredimensionat”, segons Jové. El vot de la CUP es va comptabilitzar ahir com a nul, ja que Jové va substituir el seu nom pel de Josep Galan, un militant catalanista de la Franja de Ponent mort fa una dècada. De fet, la formació va reclamar a Joan Reñé que posi la Diputació “al servei de l'independentisme i la construcció dels Països Catalans, especialment la Franja”.
La contundent intervenció de la CUP va aixecar una mica de polseguera entre la majoria de diputats, pel desacostumat to emprat a la cambra. Reñé va mostrar-ne “l'absolut respecte per qualsevol opinió”. Ara bé, va advertir a la CUP que també els exigirà a ells: “Exerciré l'autoritat. No comparteixo l'opinió d'algú que vol donar lliçons a alcaldes que xafen la realitat del carrer.”
Amb una Diputació majoritàriament independentista i on el mateix Reñé va jurar el càrrec per imperatiu legal, les intervencions dels únics representats del PP i Ciutadans van deixar palesa la seva defensa de l'estatus quo actual. Dolors López (PP) va fer efectiu el seu canvi de posició anunciat divendres a la nit. Inicialment, havia previst el vot en blanc, però va passar a votar-se ella mateixa a causa de l'anunci d'ERC “d'apuntalar el procés des de la Diputació. Faré una oposició contundent. També de consens i diàleg, però no avalaré cap proposta independentista”.
Ángeles Ribes, la representant de Ciutadans i també sòcia d'Àngel Ros, en l'únic discurs en castellà del ple, va exigir que la Diputació “sigui un exemple de respecte a la legalitat vigent”.
LES FRASES
Es manté la reducció de càrrecs eventuals i la congelació de sous
El nou cartipàs de la Diputació, aprovat també ahir per majoria, continua amb la reducció de càrrecs eventuals, d'acord amb el nou marc legal. Així, es redueixen de 33 a 27. D'aquests, 16 són assignats als set grups polítics i 11, a l'àrea de presidència i de direccions.
Aquesta reducció també inclou els diferents patronats i l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Reñé va subratllar que el darrer mandat ja es van reduir en tres persones els contractes eventuals. A banda, els sous quedaran congelats com a exemple “d'austeritat i eficiència”, segons el president. El cost dels eventuals passa a reduir-se d'un 34%, mentre que el passat mandat ho va fer en un 18%. Reñé passa a cobrar 90.000 euros abans d'impostos anuals a 75.000 euros. La CUP va anunciar ahir que el seu únic diputat, Joel Jové, cobrarà 800 euros mensuals i treballarà a mitja jornada. Durant el ple, Jové va qualificar d“indecent” la quantia del sous, “mentre 200.000 persones passen gana a Catalunya”.
D'altra banda, també es va aprovar el nomenament de Rosa Maria Perelló com a vicepresidenta primera de l'ens. Perelló, alcaldessa de Tàrrega, n'era fins ara la segona, que ara ocuparà Rosa Pujol. Gerard Sabarich i Jordi Latorre seran els vicepresidents tercer i quart, respectivament. El relleu al capdavant de les direccions de patronats i organismes autònoms estan decidides, però encara no s'ha triat candidat. Així, es canviaran les del Patronat de Turisme, el de Promoció Econòmica, i els de l'organisme de recaptació i gestió de tributs locals. La remodelació també afectarà la direcció de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Es contractaran funcionaris de carrera amb el perfil de directius públics.