Els partits s'enroquen sobre la llista civil de les entitats
Munté branda una enquesta que dóna fins al 55% de vot a una candidatura transversal amb Mas, Junqueras i Fernàndez
ERC reitera que el 27-S serà un plebiscit sobre l'estat català i no sobre els polítics
L'acord, com Artur Mas va dir divendres, potser és a prop, però CDC no sembla disposada a cedir fàcilment a la proposta ja consensuada pels altres grans actors del procés per impulsar una llista unitària sense polítics amb vista al 27-S, l'eventual victòria de la qual portaria a un govern en funcions i desembocaria en unes eleccions plebiscitàries uns mesos després. Sense arribar a ser tens, l'estira-i-arronsa en defensa de les pròpies posicions va viure ahir un nou episodi amb un intercanvi d'al·lusions públiques entre el mateix Mas i Oriol Junqueras, a què es va sumar l'aval de l'assemblea nacional de la CUP a la proposta que havia llançat dimarts.
Al ball s'hi va afegir la vicepresidenta del govern, Neus Munté, per brandar una enquesta que CDC va fer la setmana passada i que situa en un 55% el suport que rebria una única candidatura transversal amb membres de la societat civil però també líders polítics com Mas, Junqueras i David Fernàndez. Això sí, la hipòtesi del 55% es produiria amb un 70% de participació, ja que si aquesta creixés al 75% el suport a la independència baixaria al 51%.
“No pot haver-hi exclusions de cap tipus”, en concloïa, a Catalunya Ràdio, Munté, per qui l'enquesta prova sense matisos que aquesta és la “suma més potent”, que donaria “moltes garanties” per continuar fent passos cap a la independència i que “cal continuar treballant en aquesta línia”. La vicepresidenta, a més, feia una defensa aferrissada de Mas per ser a la llista, ja que ha “coliderat” i aportat “molt rigor” al procés. De fet, Munté, que aposta per un govern de concentració passat el 27-S, va apel·lar directament els que s'oposen a dur polítics a la llista que “expliquin per què”.
El mateix president va ser menys explícit, però també se li va entendre tot en la clausura del II Congrés Català de l'Esport. Aprofitant el marc, Mas va voler llançar tot un seguit de missatges en un discurs farcit de metàfores amb fàcil lectura en clau actual del procés. “L'esport és d'equips, i dins d'un equip es tracta de sumar les habilitats de tothom per aconseguir l'èxit total”, va remarcar, en un paral·lelisme amb la llista unitària. Va felicitar, a més, els participants al congrés perquè “en poc temps, gent diferent, amb sensibilitats i visions diferents, es poden asseure, debatre i arribar a bons acords”. I, per rematar-ho, va afegir que cal entendre que en l'esport, com en la societat, “no hi ha enemics, sinó rivals i adversaris”, en referència als altres sobiranistes però també a Podem, i que els partits “no s'acaben fins que no s'acaba l'últim minut”. És a dir, que l'independentisme és a temps de guanyar.
Junqueras ho defensa
Acabat de tornar de l'Argentina i l'Uruguai, on va recollir suports il·lustres –com el del Nobel de la pau Adolfo Pérez Esquivel i de l'expresident uruguaià José Mujica– al dret a decidir català, Oriol Junqueras va reaparèixer ahir a TVC per defensar la proposta de les entitats, que ell mateix va beneir la setmana passada i que dimarts la CUP va acabar de definir. “Ens sembla molt positiva perquè és una manera d'evidenciar molt clarament que aquestes eleccions són un referèndum”, apuntava Junqueras, que reivindica que s'ha de fer “un plebiscit sobre la independència, no sobre polítics”. El republicà, que reiterava l'oferta d'entrar en un govern de concentració, aposta per la discreció, si bé també tenia una crítica per al seguit d'enquestes dels últims dies, de resultats dispars, per lamentar que “han passat a tenir una altra utilitat: intentar condicionar el que la gent ha de pensar”.
Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va reiterar des del segon gran acte de la campanya d'estiu a Manresa que “si hi ha unitat, la majoria estarà per la independència”. La seva predecessora, Carme Forcadell, també es va mostrar convençuda a Vic d'un acord.
LES FRASES
La CUP no atura per ara la maquinària per anar sola
L'assemblea nacional de la CUP, reunida ahir a Castelló, va avalar la proposta de la llista civil el 27-S seguida d'eleccions plebiscitàries, però va evitar aturar la maquinària interna per elegir els candidats que hi concorrerien si al final no hi hagués acord, en una llista amb la marca CUP-Crida Constituent. De fet, les assemblees obertes ja han escollit a hores d'ara els candidats a les primàries per a les quatre demarcacions. L'esquerra rupturista s'ha donat fins dissabte vinent per arribar a un acord sobre la primera fórmula, cas en què es convocaria un consell polític extraordinari a final de juliol per ratificar-lo, que també hauria d'aprovar que la CUP no fes llista. El portaveu del secretariat, Xevi Generó, va reiterar ahir que no entraran en “cimeres espectacle”, i que romanen en espera d'una contraproposta per parlar-ne.
L'assemblea va renovar 11 dels 15 membres del secretariat, i va ratificar la nova proposta organitzativa i l'estructura de gestió per fer front al creixement, que l'acaba de dur a entrar a Palma.