Mercè Conesa és escollida nova presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de CiU, ERC i PSC
La candidata alternativa que ha presentat la CUP només ha obtingut el vot dels seus diputats
La convergent Mercè Conesa ha estat escollida aquest dimecres nova presidenta de la Diputació de Barcelona gràcies als 35 vots dels diputats de CiU (14) ERC (11) i PSC (10). Una decisió que forma part de l'acord entre CDC i ERC amb l'objectiu que la Diputació estigui al costat del procés. La candidata de la CUP, Laia Sabater, només ha rebut el vot dels tres diputats de l'esquerra independentista. Entesa –grup on està integrat ICV-EUiA i Barcelona En Comú–, PPC i C's s'hi han abstingut. L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès és la primera dona en presidir la institució i substitueix l'anterior president, Salvador Esteve, exalcalde de Martorell i també convergent.
Durant el discurs d'investidura, la nova presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha posat en valor l'acord de governabilitat amb ERC, amb l'objectiu d'impulsar el procés sobiranista. Així mateix ha subratllat els quatre eixos que marcaran el seu mandat: les polítiques socials, la reactivació econòmica, un millor accés per a tothom a la cultura i als serveis públics i una millor transparència i la rendició de comptes de la institució.
Després de l'elecció de Conesa com a presidenta, els diferents grups que composen la cambra provincial han intervingut, i molts d'ells han fet referència a l'acord amb els republicans fet públic aquest dimecres, i que prioritza l'impuls del procés sobiranista.
La portaveu del grup de la CUP, Maria Rovira, s'ha felicitat pel fet que per primera vegada l'esquerra independentista tingui representació a les quatre diputacions catalanes. Tanmateix, ha apostat per la supressió d'aquests ens en favor de les vegueries. Rovira, regidora a l'Ajuntament de Barcelona, també ha denunciat l'“ofensiva recentralitzadora” de l'Estat que, amb l'aprovació de la LRSAL, vol dotar de més poder les diputacions en detriment dels municipis. Així mateix, ha criticat l'“opacitat” i els “privilegis” que segons ella caracteritzen la institució.
El portaveu de Ciutadans a la cambra provincial, Miguel Ángel Ibáñez, també ha avisat a la nova presidenta que tindrà el seu grup “al front” en cas que vulgui “utilitzar” la Diputació per “qüestions identitàries”. Ibàñez, que és regidor a Gavà, també s'ha mostrat “convençut” que la Diputació de Barcelona pot prestar els mateixos serveis però amb menys costos i ha apostat per eliminar la representació política de l'ens provincial.
El portaveu del grup del PPC, l'exalcalde de Badalona, Xavier Garcia-Albiol, ha alertat Conesa que tindrà el grup popular “al front d'una manera nítida i clara” si la pretensió del nou govern provincial és el de “crear un instrument per a la creació d'un estat”. “S'equivocarà si vol convertir la diputació en un instrument de Barcelona”, ha vaticinat Garcia-Albiol.
El portaveu d'Entesa –grup que inclou ICV-EUiA i Barcelona En Comú–, Arnau Funes, ha defensat que la Diputació de Barcelona ha d'estar “al servei de la gent i del país”, en referència al procés sobiranista que, pel seu grup, és un “procés constituent”. Funes ha aprofitat la seva intervenció per acusar l'anterior equip de govern d'haver fet de “banc” de la Generalitat, davant la manca de recursos del Govern, cosa que pel regidor de Cornellà de Llobregat ha suposat una reducció de serveis per als ciutadans.
Pilar Díaz ha justificat el suport del PSC a Conesa pel seu “coneixement” de la Diputació de Barcelona i el seu “tarannà” i “sensibilitat” en les polítiques socials, així com el seu suport a les polítiques locals. L'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, que ha avançat que l'actitud del grup socialista serà de “diàleg i entesa” per afavorir el municipalisme, ha reivindicat el protagonisme del PSC en ser la segona força municipal en vots tant a la demarcació de Barcelona com al conjunt de Catalunya.
Per la seva banda, el portaveu del grup d'ERC, Dionís Guiteras, ha defensat el pacte a què han arribat els republicans amb CiU. Per a l'alcalde de Moià, l'acord permet que “no hagi distorsions entre el que vol la ciutadania i les institucions”. “No hauria de semblar estrany que institucions tan importants com les diputacions vagin de la mà d'allò que vol i decideix la ciutadania de Catalunya”, ha sentenciat. Guiteras també ha lamentat el desconeixement per part de la majoria de ciutadans dels serveis que faciliten les diputacions als municipis.
Finalment, el portaveu de CiU, Joan Carles Cañizares, ha posat en valor que Conesa sigui la primera dona que presideixi la Diputació de Barcelona. L'alcalde de Tordera també ha fet referència al procés sobiranista recitant alguns fragments d'autors com Puig i Cadalfalch, en què es reivindica l'“afany de llibertat” dels ciutadans de Catalunya.
Diferents fórmules per prendre possessió el càrrec de diputat provincial
Tots els diputats provincials de CDC, ERC i la CUP han pres possessió del càrrec “per imperatiu legal”. Meritxell Budó, alcaldessa de Matadepera, i fins fa poc militant del partit democristià també ha utilitzat la fórmula “per imperatiu legal”. Així mateix, tots els diputats provincials per ERC han jurat el càrrec “per imperatiu legal”, tot afegint el següent: “manifesto que treballaré per assolir la república catalana lliure i socialment justa”.
En la constitució de la mesa d'edat, la diputada provincial per la CUP Maria Rovira, la més jove del ple, ha jurat el càrrec per “imperatiu legal” i afegit que “treballarem independència socialisme i feminisme en el conjunt dels Països Catalans”.
Els diputats provincials de l'Entesa –grup que integra ICV-EUiA i Guanyem Barcelona també han jurat el càrrec “per imperatiu legal”. Jaume Asens, també regidor a l'Ajuntament de la capital catalana per Barcelona En Comú ha afegit: “fins que la república catalana no sigui lliure”. Per la seva banda, els diputats del PSC, PPC, C's i UDC han jurat o promès el càrrec.